Pepparkakstårta

Jag vet att jag egentligen publicerar mina julbak på fredagar, men eftersom det är den 22a på fredag och bara två dagar innan jul så lägger jag upp mitt sista recept idag! Och självklart måste vi runda av december med dunder och brak, vad passar bättre då än en tårta? Det här är nog topp tre godaste tårtorna jag gjort och jag lovar er alla att den inte är svår att göra. Man gör en stor sats med fyllning som man sen smaksätter olika, sen är tårtan spacklad med vanlig grädde och enbart toppad med några pepparkakor. You can do this!

Börja med tårtbottnarna (dagen innan), du behöver:
– 330 g vetemjöl
– 500g strösocker
– 120g kakao
– 15 g bikarbonat
– 7g bakpulver
– 10g salt
– 10g vaniljsocker
– 3st ägg (165g)
– 350g mjölk
– 180g rapsolja
– 350g kokande vatten
Vill du inte använda gram som mätenhet? HÄR kan du omvandla till deciliter!

SÅHÄR GÖR DU:
1.
Sätt ugnen på 150g. Smörj 3 st formar på 22-23 cm i diameter. Jag använder alltid engångsformar i folie (finns att köpa på Hemköp, Coop etc) när jag gör tårtbottnar.

2. Sikta ner de torra ingredienserna i en skål.

3. Vispa ägg, mjölk och olja lätt i en annan skål, använd en vanlig visp (dvs inte en elvisp). Blanda sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör om till en jämn smet.

4. Tillsätt sist vattnet, här kommer smeten att vara lös men det ska den vara.

5. Fördela smeten jämnt i de tre formarna och grädde i 40 minuter i ugnen. Min ugn rymde bara två formar åt gången, så jag fick grädda i två omgångar. Låt bottnarna svalna helt och hållet, dom funkar även superbra att frysa in.

Sen är det dags att göra fyllningarna och den här gången gjorde jag amerikansk smörkräm, det är en vit och fluffig smörkräm som är ganska söt. Hälften smaksatte jag med kakao och pepparkakskryddor, den andra halvan lät jag vara vit och vaniljsmakande.

DU BEHÖVER: 
– 400 g rumstempererat smör
– 800 g florsocker (ca 1,5 paket)
– 4 tsk vaniljsocker
– 4 msk mjölk
– Till pepparkaksfyllningen: 2-3 msk kakao, 1-2 tsk pepparkakskrydda (smaka av själva!)

SÅHÄR GÖR DU:
1. Vispa det rumsvarma smöret fluffigt i ca fem minuter, här kommer smörets färg bli vitare.

2. Tillsätt hälften av florsockret och allt vaniljsocker, vispa i två minuter. Tillsätt sedan den andra halvan florsocker och vispa i ytterligare två minuter.

3. Tillsätt sedan mjölken och vispa sedan hela blandningen i fem minuter.

4. Dela upp smörkrämen i två bunkar, fördela den typ… 60-40, dvs 60% i en ena bunken och 40% i den andra. Du kommer nämligen behöva mer av den vita frostingen än den med kakao i.

5. Smaksätt den lilla mängden frosting med kakao och pepparkakskrydda. Ha ner båda delarna smörkräm i två spritspåsar, det behövs ingen tyll. Förvara i kylen.

MONTERING OCH DEKORATION:
Du behöver: 4 dl vispgrädde & valfri mängd pepparkakor

1. Montera ihop tårtan, ordningen ser ni på bilden här ovan. Tänk på att spritsa ut en kant/ram med vaniljfrosting längs kanterna på även den undre lagret. Det gör man för att det inte ska ”läcka ut” pepparkaksfrosting på den vita utsidan av tårtan. Detta är varför vi behövde mer av vaniljfrostingen!

2. Vispa upp grädden ganska hårt, använd en spattel/slickepott och spackla tårtan. Först ett tunt lager, sedan ett lite tjockare.

3. Toppa med dina pepparkakor och placera ut lite överallt på tårtan. Jag tryckte bara ner dom i tårtan. Sen är tårtan klaar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..