Q/A – Frågan jag får allra mest

Sen jag blev vegetarian har jag blivit ställd en specifik fråga väldigt många gånger, den handlar om det opraktiska i vardagen med att vara vegetarian. Hur gör du när du blir bortbjuden på middag, hur gör du på restaurang, hur gör du när det inte finns något vegetariskt alternativ, hur gör du för att inte känna dig besvärlig etc etc? Jag tänkte bena ut den frågan i det här inlägget!

Känner jag mig någonsin besvärlig som är vegetarian? Ärligt talat, väldigt sällan. Jag tror nyckeln till framgång är att tydligt förklara varför man tagit det här beslutet och sen hjälpa till att hantera allting så smidigt som möjligt. 

Hur gör man det då? Jag har löst det här genom att alltid erbjuda min hjälp, vare sig jag ska hem till mamma eller några avlägsna släktingar. Gör det inte till en så stor grej liksom, stå på dig. Att vara vegetarian är verkligen inte omständigt och man hjälper till att döda dessa fördomar genom att visa hur enkelt det faktiskt kan vara. Blir jag bortbjuden på middag så frågar jag därför alltid om jag ska ta med något eller om värden vill ha någon slags hjälp med vego-biten. Ibland får jag svaret att personen i fråga löser det, ibland tar jag med mig något. Då frågar jag också alltid vad som ska serveras så jag tar med något som passar bra till.

Jag tycker verkligen inte att det här är en konstig/jobbig konversation att ha, jag tror dessutom bara att det uppskattas om jag visar att jag vill underlätta!

När känner jag mig besvärlig då? Även fast jag bor i en storstad år 2018 så är svaret faktiskt på restaurang. Oftast finns något vegetariskt alternativ och om det inte passar mig är jag inte blyg när det kommer till att specialbeställa. Jag brukar liksom tänka att det är dom ska skämmas som inte kan erbjuda något gott/mättande vego-alternativ, inte att jag ska skämmas som ställer krav.

MEN, framförallt utomlands är det ett helvete att vara vegetarian (ursäkta språket). Jag känner mig aldrig så besvärlig som när jag måste sitta och kolla upp menyer på alla potentiella alternativ och att jag sen måste välja bort restauranger som inte kan servera mig något bra. Restauranger som alla andra i sällskapet kanske jättegärna hade testat. Men det finns inte så mycket att göra på den fronten, förhoppningsvis kommer det ge med sig med tiden. Men på hemmaplan gäller det bara att vara hjälpsam och pedagogisk, samt att stå på sig om det behövs!

  1. Hej!

    Jag lyssnade precis på podden ni släppte den 26, där ni pratade om din födelsedag och jag skulle verkligen vilja be om ursäkt. Det var jag som kommenterade att det skulle bli kul att höra om i podden, men jag förstod verkligen inte att det var något allvarligt eller ens besvärligt som hänt. Trodde det var något sjukt, som i sjukt kul. Hoppas att du inte kände någon press att behöva förklara det, för du ska såklart inte behöva berätta om allt som händer bara för att du är en offentlig person. Såg ditt svar på kommentaren redan då och förstod att det inte var något du ville ta upp i podden.

    Så att du vet att du inte förväntas berätta jobbiga saker!! Älskar podden och bloggen, du är bäst!

    Sigge

    1. Right back at ya, det jag sa i bloggen var heller inte illa menat och dessutom inte riktat direkt emot dig. <3 Jag var säkert inte noga med att poängtera att det "sjuka" inte var en rolig grej och var nog fortfarande lite grumpy över att min födelsedag blev misslyckad. 😛 Så jag vill verkligen inte att du går runt och har ångest över det! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..