Veckans recept: Ostpaj med tryffel

Här har vi recept nummer 1 som innehåller Zetas svamp- och tryffelkräm, precis som utlovat igår. Och det är inget mindre än en ostpaj med tryffel, spenat, karamelliserad lök och vitlöksfrästa champinjoner! Är det här världens godaste paj? Jag är nog beredd att säga det faktiskt, ni MÅSTE verkligen testa den här.

TILL EN PAJ Á 24 CM BEHÖVER DU:
Till pajdegen
-3 dl vetemjöl
– 125 g kylskåpskallt smör
– 1/4 tsk salt
– 2 msk kallt vatten

Till fyllningen
– En halv burk Svamp- och tryffelcréme från Zeta, bild HÄR
– 5 st stora champinjoner
– 1-2 st vitlöksklyftor
– 2 nävar babyspenat, runt 50-60 g
– 1 st stor gul lök
– Till karamelliseringen: Ca 25 g smör, 1 tsk socker, o,5 tsk salt
– 4 ägg
– 3 dl mjölk
– 1 dl vispgrädde
2 dl riven ost till fyllningen + lite extra att toppa pajen med
– Salt och peppar

1. Börja med pajdegen. Knåda ihop smör, vetemjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en smidig deg, vira sedan in den i plastfolie och låt stå i kylen i ca 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut pajdegen från kylen och tryck ut i en pajform, förgrädda sedan i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter.

3. Skiva den gula löken och stek i smör, ha på salt och socker när den börjat mjukna och låt fräsa ytterligare tills den fått fin stekyta. Ställ åt sidan.

4. Skiva champinjonerna och stek i den pressade vitlöken. Ha ner spenaten strax innan du tar bort svampen från plattan, den ska bara mjukna.

5. Vispa upp äggen lätt i en bunke, tillsätt sedan grädde och mjölk. Blanda ner lök och champinjonerna i äggblandningen och tillsätt slutligen osten. Krydda med salt och peppar.

6. Häll ut den färdiga pajfyllningen i pajskalet och fördela ut svamp-och tryffelcréme ovanpå med hjälp av en sked. Toppa med riven ost och grädda i ugnen i ca 35-40 minuter. Servera med en god sallad!

 1. Hej Mathilda!

  Jag vet att du skrivit mycket om ditt och Oscars distansförhållande och jag är sååå tacksam över det. Min kille åkte nämligen iväg på en långresa till Asien med hans killkompisar idag.. Dom är borta i 2.5-3 månader.. Och asså to be honest, jag är så ledsen. Det känns som jag ska gå under. Alltså på riktigt, januari. februari och mars måste ju vara de mest meningslösa månaderna på året och det kommer kännas så ensamt utan honom.

  Jag har kikat runt lite på din blogg, men har inte hittat så mycket om just vad du gjorde för att få vardagen att gå runt. Just nu känns det verkligen väldigt dött och trist och jag vill inte lägga någon börda på honom att jag är ensam i Sverige, för det kommer inte göra saken bättre.

  Har du några tips hur man kan få vardagen att gå framåt och att de inte ska kännas så himla långt bort tills han kommer hem igen?
  Vad gjorde du när det kändes alldeles för ensamt?

  Att tillägga så har jag flyttat hemifrån och är student så jag har inte jättemycket pengar att resa runt på.

  Puss & Kram

 2. Hej!
  En liten anmärkning på när ni pratade i podden om att risken för cancer ökar med 20 % om man äter p-piller. Det forskningen visat är att den relativa risken ökar med 20 %, man måste skilja på relativ och absolut risk! Den absolut risken för att drabbas av cancer om man äter p-piller är 10 % (tror jag) och en ökning på 20 % innebär då att risken ökar från 10 % till 12 % (20 % av 10 % är 2 %) och därmed att risken ökar med 2 procentenheter och alltså inte med 20 procentenheter, så det låter mer dramatiskt än vad det är! 🙂

 3. Gjorde denna pajen igår, faaast jag gjorde om den lite.
  Var så himla sugen på köttfärspaj igår (vego ofc) så jag la till 300 gram vegofärs,ruccola istället för bladspenat,ish hela burken med tryffelcremen och mer karamelliserad lök, eftersom köttfärsen fyllde upp desto större volym. (men okej förklara lite mer ingående kanske?)

  Haha ville bara tipsa för köttfärsen gjorde den såklart ännu mera matig, och den blev så (jääääävla) god, tack så mycket för receptet Millie <3 <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..