Q/A – Universitetsstudier

Hej på er! Här kommer ett universitetsrelaterat inlägg! Jag vet att den här infon kanske inte intresserar alla mina läsare, men jag får verkligen supermycket frågor om mina universitetsstudier. Vad jag vet finns det inte supermånga inom sociala medier som är i min egen ålder och som pluggar på högskola/universitet, kanske är det därför det finns så många som har funderingar.

Den här bilden togs samma dag som jag började skolan igen!

Q: Hej! Jag ska själv söka in på högskolan nu till hösten men är lite kluven på om jag ska söka ett redan ”färdigt” program eller ”bygga mitt egna program” och därmed examen. Har du några tips om man vill bygga sin egna kandidatexamen? Finns det något man behöver ha extra koll på? Alla tips och tankar kring är guld värda just nu då allt känns som en djungel!
Stor kram och tack för en underbar blogg!

A: Hej! <3  Kort info för er som inte förstår vad detta handlar om: Jag läser ett kurspaket på tre terminer som lägger grunden för en kandidatexamen. Jag kan sluta efter dessa terminer med en C-examen inom media- och kommunikation i ryggen, ELLER så kan jag bygga vidare på denna examen och gå ut med en kandidat inom samma ämne. Då behöver jag läsa ytterligare tre terminer, men jag väljer själv vad jag vill gå. Ekonomi, programmering, retorik – valet är mitt. Jag kan även välja vilken skola jag vill läsa mina tilläggskurser på.

Mitt enda tips är att försöka tänka långsiktigt när det är dags att välja till kurser: Vad kan jag tänkas behöva, vad kompletterar min C-examen bra, vad är jag intresserad av? Jag tänkte länge läsa genusvetenskap efter denna termin, men är nu helt insnöad på journalistik istället. Det tror jag kommer gynna mig karriärsmässigt mer, även fast jag tycker genus är väldigt intressant så ser jag inte mig själv jobba med det i samma utsträckning.

Jag skulle absolut rekommendera att skräddarsy din egen kandidatexamen, det baserar jag helt enkelt på att jag själv trivs väldigt bra med det. Jag gillar att själv kunna bestämma och ta egna val, dessutom slipper man dom där enstaka kurserna i ett program som kanske inte alls intresserar en. Sen vet inte jag hur en skräddarsydd kandidat ställer sig i jämförelse med ett färdigt program, det kan hända att min variant är ”mindre värd” på papper. En annan fördel med ett helt program är också att du är ”inne” när du väl blivit antagen en gång, om du läser flera fristående kurser måste du ju söka dig vidare efter varje termin. Det finns alltid en risk att du inte kommer in på den kursen du vill gå och får ta ofrivilliga uppehåll.

Förlåt om svaret känns luddigt, jag är mitt uppe i den här djungeln själv… 😛

 

  1. Jag vill bara uppmärksamma att ett program ger helt andra fördelar! (Behöver absolut inte vara sämre) Du kommer att ha en nollning och mottagning när du kan lära känna alla i din sektion/klass (jätterolig tid! Iaf på KTH där jag pluggar). Ditt program kommer att tillhöra en sektion där du kan engagera dig, träffa andra, få ett studentliv mm. Det ger också möjlighet att få plugga sådant man kanske inte hade valt själv, men som är så värdefullt och bra! Dessutom kommer du få en examen som jag tycker är värd jättemycket och som kommer väga tungt hos en arbetsgivare som ett intyg på vad du faktiskt kan.

    1. Hej! 🙂 Vill bara flika in att hela biten med nollning, samhörighet, sektioner och engagemang i skolaktiviteter inte behöver vara en fördel, det är ju mer ett plus i kanten för dom som tycker sånt är kul. På pappret spelar ju inte detta någon roll, en fördel med program är ju snarare det du nämner med att bredda sina kunskaper, få en examen och så (även fast jag också kommer få en examen). En lång nollning och konstant social interaktion med andra ger exempelvis bara mig ångest! 😛 Du tycker ju det är en fördel för att du tycker sånt är kul, förstår du hur jag menar?

      PS. Jag vet att engagemang i föreningar och kårer kan vara skitbra att sätta på CV:et, men jag menar bara att man inte kan ta för givet att studentlivet som helhet är något som alla vill leva. Kram!

      1. Absolut! Alla vill inte ha det, men det braiga är att man kan välja hur delaktig man vill vara i studentlivet om man pluggar ett program/bor i studentstad/etc. Jag ville ha en möjlighet att kunna göra det (främst för att få kompisar) även om jag just nu inte är särskilt aktiv i någon sektion. Jag tycker det är kul att jag och mina klasskompisar kommer att hänga tillsammans i flera år framöver och sen jobba i samma bransch. Vi hittar på grejor varje helg tillsammans, tentapluggar, går på företagsevent, det är sittningar osv. ”Anledningen” till att jag vill lyfta upp hur det är att plugga på universitet är att det inte är typ obefintligt med influencers som pluggar samtidigt som alla unga tjejer följer dessa personer. Jag vill bara hjälpa till att nyansera bilden lite så som du också gör! 🙂 Plugga är jättekul, utmanande och leder till något mycket större i framtiden!

  2. I mitt program Medie- och kommunikationsvetenskap i Jönköping ingår det en valbar termin (utomlands eller i Sverige, på valfritt universitet) plus att man får välja en inriktningstermin. Kan vara bra att veta då jag inte var riktigt upplyst om detta innan jag själv började denna utbildningen haha! Inriktningsterminen består av marknadskommunikation, medieproduktion, global communication eller strategisk kommunikation. Och under den valbara terminen kan man välja att läsa på vilket universitet som helst, vilka kurser man vill sålänge de täcker 30hp = en termin. Vilket innebär att i Jönköping har vi väldigt mycket valmöjligheter likaså, även fast det kanske är någorlunda mer om man läser som du, kurser. Ville bara lyfta att det ibland finns mer valmöjligheter i vissa program än vad man tror =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..