Vitlöksgryta med quorn & ris

Oh lord, blir helt hungrig av att se dom här bilderna!! För flera, flera år sedan brukade jag ganska ofta göra en slags gryta/sås baserad på färskost. Då gjorde jag den med kyckling, men det går ju minst lika bra att ha i quorn, halloumi, sojabitar, grönsaker eller något annat vegetariskt! Nyckelingrediensen är färskost med smak av vitlök och örter, det är en väldigt smart bas i såser faktiskt.

TILL TVÅ PERSONER BEHÖVER DU:
– Ris för två personer
– 2 st tärningar med grönsaksbuljong
– 2-300 g quornbitar (eller något annat du föredrar)
– 1 liten gul lök
– 100 g färskost med smak av vitlök och örter
– 2 dl matlagningsgrädde
– Valfria grönsaker, jag hade bara i lite haricot verts

SÅHÄR GÖR DU:
1. Börja koka riset enligt instruktionerna på förpackningen. Ha även ner en av buljongtärningarna i vattnet som du kokar tillsammans med riset.

2. Fräs hackad lök i en stekpanna, ha sedan ner quornbitar och dina grönsaker och låt detta få färg i ett par minuter.

3. Tillsätt färskost och matlagningsgrädde. När detta blivit varmt och färskosten har smält ner i såsen kan du också ha ner den sista buljongtärningen.

4. Låt din sås puttra tills riset är klart, smaka av och se ifall du behöver krydda något. Jag behövde varken tillsätta salt, peppar eller något annat – buljongen och färskosten skötte den biten. Servera med det färdigkokta riset och njut!

  1. Hej Mathilda!
    Jag tycker att det är jättekul att du använder din plattform som ett sätt att promota vegetariskt kost! 🙂 Men ett litet önskemål från min sida skulle vara att du tydligt märker upp att majoriteten av de recept du lagar är lakto-ovo-vegetariska, till exempel denna rätt som innehåller ägg (qourn) och mjölk (matlagningsgrädden och färskosten). Att vara vegetarian innebär ju (som du säkert redan vet) att man inte äter någonting som kommer från animaliska produkter och att ens kost är 100 % plantbaserad. Idag skapas så mycket oklarheter till vegetariansm/veganism där den generella bilden är att en vegetarian enbart avstår från att äta kött, fågel och fisk medan en vegan avstår från alla animaliska produkter när de båda egentligen äter samma plantbaserade kost med skillnaden att veganen även avstår från tex dunkuddar eller skinnjackor. Jag skulle tycka att det vore toppen om du är tydlig med att dina rätter inte vegetariska utan lakto-ovo-vegetariska, för att undvika missförstånd, särskilt för de unga läsarna. Hoppas du inte tolkar detta inlägg på fel sätt för jag tycker verkligen att din blogg och är bra och dina recept likaså! 🙂 Kram

    1. Hej Denise!

      Jag har koll på att en vegetarisk kost egentligen innebär samma sak som äta veganskt, bara att en vegan också anammar den hela livsstilen med. Jag har även skrivit en del inlägg för att förtydliggöra begreppen, men kanske borde reposta något av dom igen! Men anledningen till varför många av mina recept är lakto ovo-vego är för att jag är lakto ovo-vegetarian – det har jag också varit väldigt tydlig med att berätta. Självklart betyder inte det att mina recept måste vara det också, jag ska tänka på det! 🙂 Kram <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..