Hallonmacarons

Det här med macarons är ju verkligen en djungel, det har jag konstaterat flera gånger tidigare i bloggen. Men nu senast fick jag till en sats som blev väldigt lyckad och därför tänkte jag dela med mig att receptet jag använde mig av. Jag brukar ärligt talat använda lite olika recept och metoder varje gång, men den här kommer jag nog hålla mig till. Den var väldigt enkel och jag blev som sagt nöjd med resultatet!

TILL CA 20-25 ST HELA MACARONS BEHÖVER DU:
– 70 g äggvita, det motsvarar ungefär 2 st äggvitor. Psst: Det får inte komma med någon gula, då är det bara att börja om!
– 80 g mandelmjöl
– 80 g florsocker
– 80 g strösocker
– Röd pulverfärg att färga kakorna med.
– Hallonsylt till fyllningen

SÅHÄR GÖR DU:
1. Kvällen innan: Ställ fram äggvitorna i en skål täckt med plastfolie, låt stå över natten.

2. På bakningsdagen: Sätt ugnen på 150 grader. Måtta upp mandemjöl och florsocker med hjälp av en köksvåg, sila genom en finmaskig sil ner i en bunke. Det här steget är tråkigt och långrandigt, men väldigt viktigt.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, ha sedan ner lite strösocker i taget medans du vispar. Fortsätt sedan vispa marängen till en fast konsistens, du ska kunna vända bunken upp och ner över huvudet.

4. Använd en slickepott för att med vändande och stora drag vända ner marängen i blandningen med mandelmjöl och florsocker. Nu är det dags att färga smeten och jag rekommenderar inte använda karamellfärg eller någon annan vätskebaserad färg. Tillsätt lite, lite röd pulverfärg i taget och blanda noga innan du ev. tillsätter mer.

5. Get ready for ‘kramp i händerna’ – du ska stå såhär och vända och blanda smeten ett tag, ca 5-7 minuter. Smeten ska vara rinnig, den ska inte ramla från slickepotten i en enda stor klump utan i en enda följsam smet. Jag tror du kommer se denna förändring ganska tydligt!

6. Häll ner smeten i en spritspåse och spritsa ut runda klickar på ca 3 cm/diameter på ett bakplåtspapper på en plåt. Du kan antingen gå på känsla eller rita upp cirklar på bakplåtspappret i förväg.

7. Låt plåten stå framme i ca 40 minuter innan du gräddar kakorna i mitten av ugnen i (för mig) 17 minuter. Men håll koll från 14 minuter och framåt, ”kransen” ska hinna sjunka något innan du tar ut dom i ugnen. Låt kakorna svalna helt innan du fyller dom med hallonsylt, förvara dom sedan i kylen!

Och vad är mina bästa tips då?
– Var jättenoga med måtten i receptet. Köksvågen är din bästa vän när du bakar macarons och det är jätteviktigt att vara exakt.

– Härda alltid din äggvita.
 Detta är alltså basen i den italienska marängen, och den blir bäst om den får ligga framme i rumstemperatur ca 10 timmar innan du ska baka.

– Sikta mandelmjölet ordentligt. Trots att mandelmjöl redan är väldigt fint malet så finns det lite större nötbitar som inte bör vara med i smeten. Därför är det även viktigt att väga ditt mandelmjöl efter silningen för att kolla om du behöver addera ytterligare lite mjöl.

– Färga ogärna smeten med en vätska. Alla marängbaserade smetar är väldigt känsliga för vätska och även om du bara har i en tesked hit eller dit så kan det göra skillnad. Använd mycket hellre färg i pulver- eller gelform. Eller naturliga färgämnen; pistagenötter, kakao, kaffe etc.

– Blanda smeten till rätt konsistens. Det här är ett väldigt viktigt steg! Du vill behålla luften i marängen, så använd stora och vändande drag med en slickepott för att blanda, blanda, blanda. Rätt konsistens liknar en sockerkakssmet; rinnig och följsam, den ska inte droppa från slickepotten i en enda stor klump.

  1. Åhh tycker det är så kul att baka macarons, men så noga man måste vara! Har aldrig riktigt gillat macarons förrän jag gjorde mina egna faktiskt! Kan tipsa om detta receptet http://cheesecakedream.blogspot.se/2010/09/franska-macarons-med-hallon-vitchoklad.html med hallon-och vitchokladfyllning. SÅÅÅÅ himla god, den är helt sinnes!!!

    Tycker att det är så kul att se att andra i min ålder som gillar att baka!! Älskar verkligen dina bakinlägg! Du fick upp mina ögon för Roy Fares när du skrev om hans bok ”United States of Cakes” för några år sedan och nu har jag alla hans fyra böcker signerade! Man kan inte annat än att bli så inspirerad av honom. Älskar Mr. Cake och hoppas verkligen att det öppnar i Göteborg någon gång! Är tyvärr inte i Stockholm så ofta, så man får ju passa på när man väl är där.

    Undrar förresten om du också blir sjukt kräsen när du ska äta på café? Espresso House är ett NO NO för mig, usch haha. Känns inte som vi i Göteborg har något riktigt bra café med riktiga grejer, så himla tråkigt. Mr. Cake har verkligen allt som man kan önska sig ett café ska ha tycker jag. Har du några bra tips på andra caféer i Stockholm? 🙂 Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..