Sötpotatisgnoochi

Idag är det ju fredag och på helgen har många mer tid att lägga på matlagning än under veckorna. Vissa unnar sig kanske hämtmat på helgerna för minsta möjliga ansträngning, men många andra kanske testar på något som tar lite längre tid. Här kommer ett recept på gnoochi gjorda på sötpotatis, det är gjort på bara ett par enstaka ingredienser och är verkligen inte svårt att få till. Men det kräver såklart lite mer pyssel än om man köper färdiga i butik. 😉

Gnoochi är ett helt veganskt tillbehör som är jättegott i en ljummen sallad, som bas i en italiensk rätt eller toppings i en soppa. Att göra dom på sötpotatis istället för vanlig potatis ger dom dessutom en riktigt fin färg!

DU BEHÖVER (till två mindre portioner):
– 1 st mindre sötpotatis
– 3-4 dl vetemjöl
– 1 msk tomatpuré
– En nypa salt

SÅHÄR GÖR DU: 
1. Dela potatisen i mindre, jämnstora bitar. Koka i rikligt saltat vatten tills bitarna blivit mjukna, detta tog mig ungefär 10 minuter. Ställ in potatisen i kylen tills den svalnat.

2. Mosa potatisen med en gaffel i en bunke, tillsätt tomatpuréen och salt.

3. Tillsätt lite mjöl i taget, ungefär 0,5 dl. Använd händerna för att knåda ihop till en fast deg som inte kladdar.

4. Rulla degen till lång-smala ormar och skär i bitar á 3 cm ungefär. Om du vill kan du även ta hjälp av en gaffel för att få till det randiga mönstret.

5. Koka dina gnocchis i en kastrull med rikligt saltat vatten, du vet att dom är klara när dom flyter upp till ytan efter ungefär 3 minuter.

Nu går det jättebra att äta dina gnocchis, kanske till en god tomatsås eller så. Men jag tycker faktiskt dom blir ännu godare om du steker dom lite lätt efter du kokat dom. Jag hade ner olja, pesto och soltorkad tomat i stekpannan och bara dom få tillbehören lyfte mina sötpotatisgnocchis till en helt ny nivå!

  1. (Kommentaren har inget med inlägget att göra)
    Hej! Jag vill egentligen bara tacka dig för att du informerat och gett lite kunskap kring det här med att sätta ihop en egen kandidatexamen. Jag förstår verkligen inte varför man inte hör mer om detta, tex i gymnasiet. Jag är ett år yngre än dig och planerar att börja plugga till hösten. Att välja vad jag ska plugga har verkligen varit ett helvete för mig och stressat upp mig sen långt innan studenten. Att läsa enstaka kurser har känts ”onödigt” och ”mindre värt”, ända tills du pratat om detta i podd/blogg. Jag är så himla tacksam att du inspirerat mig till att läsa de kurser jag vill och är intresserad av men ändå få min kandidatexamen i ekonomi. Ångesten inför nästa vecka när ansökan öppnar har släppt enormt. Lycka till med dina vidare val, och återigen tack! Ha det fint! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..