Macarons med passionsfrukt

Nu när våren är på ingång så finns det väl inte mycket som passar bättre än lite våriga macarons, eller vad säger ni? Det här är macarons med smak av passionsfrukt som jag fyllt med en vit choklad-baserad fyllning. Titta vad fina dom blev! Jag börjar få till mina macarons nu vilket verkligen glädjer mig. Vill typ bara baka macarons numera, även fast det tar sin lilla tid!

DU BEHÖVER (till ca 35-40 hela kakor):
– 140 g äggvita, det motsvarar ungefär 4 st äggvitor. Psst: Det får inte komma med någon gula, då är det bara att börja om!
– 160 g mandelmjöl
– 160 g florsocker
– 160 g strösocker
–  Någon droppe gul karamellfärg

Till fyllningen:
– 200 g vit choklad
– 4 st passionsfrukter
– 0,5 dl vispgrädde
– 1 msk honung
– 25 g rumsvarmt smör

SÅHÄR GÖR DU:
1. Kvällen innan: Ställ fram äggvitorna i en skål täckt med plastfolie, låt stå över natten.

2. Kvällen innan förbereder du också fyllningen: Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet, välj själv om du vill sila bort kärnorna eller inte (jag behöll ungefär hälften). Koka upp passionsfrukten, vispgrädde och honung, häll sedan blandningen över chokladen. Klicka ner smöret i blandningen och rör om till en slät smet. Ställ in i kylen i minst en timme, men gärna över natten.

3. På bakningsdagen: Sätt ugnen på 150 grader. Måtta upp mandemjöl och florsocker med hjälp av en köksvåg, sila genom en finmaskig sil ner i en bunke. Det här steget är tråkigt och långrandigt, men väldigt viktigt.

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, ha sedan ner lite strösocker i taget medans du vispar. Fortsätt sedan vispa marängen till en fast konsistens, du ska kunna vända bunken upp och ner över huvudet.

5. Använd en slickepott för att med vändande och stora drag vända ner marängen i blandningen med mandelmjöl och florsocker. Nu är det dags att färga smeten och jag adderade nån enstaka droppe karamellfärg i min smet. Vill man ha starka färger så får man använda gel- eller pulverbaserad färg, annars förstörs marängen!

6. Förbered dig på kramp i händerna– du ska stå såhär och vända och blanda smeten ett tag, ca 5-7 minuter. Smeten ska vara rinnig, den ska inte ramla från slickepotten i en enda stor klump utan i en enda följsam smet. Jag tror du kommer se denna förändring ganska tydligt!

7. Häll ner smeten i en spritspåse och spritsa ut runda klickar på ca 3 cm/diameter på ett bakplåtspapper på en plåt. Du kan antingen gå på känsla eller rita upp cirklar på bakplåtspappret i förväg.

8. Låt plåten stå framme i ca 40 minuter innan du gräddar kakorna i mitten av ugnen i (för mig) 17 minuter. Men håll koll från 14 minuter och framåt, ”kransen” ska hinna sjunka något innan du tar ut dom i ugnen.

9. Fyll en spritspåse med din passionsfruktsfyllning, denna får du gärna ha tagit fram lite i förväg så den är rumsvarm och mer lättarbetad. Fyll dina macarons med fyllningen och förvara dom i kylen, med fördel får dom gärna tas fram ca 20 minuter innan dom ska avnjutas!

LOADING..