Salted caramel-macarons

Håll i er hörrni, här kommer nämligen något av det godaste jag någonsin ätit. Den här sötsalta smörkolan, den sega kakan och den extra kicken från flingsaltet – det är allt jag behöver i mitt liv, haha. Som ni hör så är jag lyrisk, ni måste våga er på dessa macarons. Ni kommer inte ångra er!

DU BEHÖVER (till ca 35-40 hela kakor):
– 140 g äggvita, det motsvarar ungefär 4 st äggvitor. Psst: Det får inte komma med någon gula, då är det bara att börja om!
– 160 g mandelmjöl
– 160 g florsocker
– 160 g strösocker
–  10 g kakao
Till dekoration: Flingsalt

Till smörkolan: 
– 100 g strösocker
– 1,5 dl grädde
– 85 g rumsvarmt smör
– En liten nypa salt

SÅHÄR GÖR DU:
1. Kvällen innan: Ställ fram äggvitorna i en skål täckt med plastfolie, låt stå över natten.

2. Kvällen innan förbereder du också fyllningen: Häll socker i en kastrull och värm på medelhög värme, under tiden som sockret smälter ska du inte röra om något. Värm samtidigt grädden i en annan kastrull, den ska inte koka utan bara bli varm. Ta det smälta sockret från värmen och tillsätt smöret, nu kommer blandningen mest tskära sig och smöret kommer lägga sig ovanpå sockret. Inga problem – låt kastrullen stå på låg värme samtidigt som du rör om så kommer blandningen gå ihop efter ett par minuter. Tillsätt lite grädde i taget och låt sedan kolan koka i ungefär 5 minuter. Låt svalna och förvara i kylen.

3. På bakningsdagen: Sätt ugnen på 150 grader. Måtta upp mandemjöl, florsocker och kakao med hjälp av en köksvåg, sila genom en finmaskig sil ner i en bunke. Det här steget är tråkigt och långrandigt, men väldigt viktigt.

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en köksmaskin/med elvisp, ha sedan ner lite strösocker i taget medans du vispar. Fortsätt sedan vispa marängen till en fast konsistens, du ska kunna vända bunken upp och ner över huvudet.

5. Använd en slickepott för att med vändande och stora drag vända ner marängen i mjölblandningen.

6. Förbered dig på kramp i händerna– du ska stå såhär och vända och blanda smeten ett tag, ca 5-7 minuter. Smeten ska vara rinnig, den ska inte ramla från slickepotten i en enda stor klump utan i en enda följsam smet. Tänk sockerkakssmet! (Googla om det inte säger dig något). Jag tror du kommer se denna förändring ganska tydligt.

7. Häll ner smeten i en spritspåse och spritsa ut runda klickar på ca 3 cm/diameter på ett bakplåtspapper på en plåt. Du kan antingen gå på känsla eller rita upp cirklar på bakplåtspappret i förväg.

8. Låt plåten stå framme i ca 40 minuter innan du gräddar kakorna i mitten av ugnen i (för mig) 17 minuter. Men håll koll från 14 minuter och framåt, ”kransen” ska hinna sjunka något innan du tar ut dom i ugnen.

9. Fyll en spritspåse med din smörkola, denna får du gärna ha tagit fram lite i förväg så den är rumsvarm och mer lättarbetad. Fyll dina macarons med fyllningen och förvara dom i kylen, med fördel får dom gärna tas fram ca 15 minuter innan dom ska avnjutas!

  1. Hur långt innan man ska servera macaronsen kan man göra de? Om man förvarar de i kyl från att de är gjorda tills man serverar de?

    1. De blir faktiskt allra bäst av att få stå minst en natt i kylen. Ställ in dom i en påse eller liknande bara så de inte tar upp smak från något annat du har i kylskåpet. 😛 Jag skulle säga att de i alla fall håller 3-4 dagar i kylskåp, men det beror lite på vad du har för fyllning också. Just den här salted caramel-varianten är det nog inga problem med, men en syltbaserad fyllning kan lätt bli väldigt blöt. Risken finns att den börjar läcka igenom själva kakorna i och med att sylt aldrig riktigt stelnar i kylen! Hoppas det blev tydligare för dig. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..