för dig som ska flytta till Paris – första veckorna

Första veckorna kommer vara intensiva. Du kommer glömma allt som heter hemlängtan, för du kommer helt enkelt inte ha tid att sakna familjen. Du kommer att flänga runt överallt, åka båt i Seine, turista. Du kommer komma hem varje kväll och stupa i säng. Det är väl först när skolan börjar på riktigt, när du lärt dig vägen hem, när lärarnas namn börjar fastna, som du kommer inse vad som hänt. Du kommer vid någon tidpunkt tänka: Vad fan har jag gjort?

Oroa dig inte. Det kommer gå över.

Det kommer vara jobbigt i början med att fixa allt det där nödvändiga. Mobil, nycklar, abonnemang, bussar, hitta närmaste affär, språket. Men det bästa är att du tar dig igenom allt med hjälp av 60 andra elever. 60 andra personer runt omkring dig känner exakt likadant. De kämpar också. Man kämpar tillsammans, helt enkelt.

De första utgångarna kommer bli katastrofala. I alla fall var det så för min del. Man hittar ingenstans, man blir alldeles för full p.g.a för mycket gratis dricka, man snubblar omkring, man blir leggad… Till slut, efter några veckor, bestämde jag mig för att bara skita i det och sänka förväntningarna. Sätt er och drick vin och nöj er med det Paris uteliv är något man måste förstå och vänja sig vid. Det kommer. Jag lovar.

Bli kompis med Jojo. Det är damen som sitter i matsalen och blippar ditt matkort. Tro mig, det är enklare att vara vän med henne än ovän. Underlättar ditt liv rejält. Och på tal om matkortet – tappa det inte. vakta det med ditt liv.

Kolla in café le centre, där brukade vi sitta. Personalen är trevlig när de väl lärt känna dig. Så småningom kommer ni mötas av ett ”ca va, sweden?”

Bocka av alla turistgrejer och lämna dem sedan åt – just det – turisterna. Tappa bort dig i Paris. Gå vilse. Det är så man hittar sina favoritställen.

​ska fortsätta berätta lite om året senare men här har ni en början. 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..