Ändå blir man stolt

Jag kan bli så trött och arg när folk drar rasistiska skämt om polacker. Om att vi är städare och byggarbetare. Om att jag kan städa toaletten hos någon så kanske jag får vara med på festen.

Polen är inte världens bästa land idag. Polacker är konservativa och ibland rasistiska och sexistiska. Men ni ska veta, att Polens fattigdom inte grundar sig i okunskap. Den grundar sig i misär, blod, tårar. Sverige är ett rikt land, men vi har vunnit våra pengar på feghet. Vi släppte med glädje igenom nazisterna för att de skulle transporteras vidare till Norge. Vi har klarat oss bra. Till skillnad från Polen, som är det land i Europa som blivit utsatt för mest tragedi. Förutom Ryssland och Tyskland tog andra världskriget hårdast på Polen. Inget annat land i Europa har blivit styckat, ockuperat, förintat, delats upp och delats ut, på samma sätt som detta. Varenda gång har landet rest sig trots att alla odds var emot befolkningen. I andra världskriget dog 6 miljoner polacker. 6 miljoner! När den svenska kungen Sigismund regerade i Polen var han inte väldigt omtyckt. Trots det, när Hitler bombade Warszawa och statyn av Sigismun föll, så stod polska soldater hedersvakt vid statyn tills den förts i säkerhet.

Jag vill berätta det för alla som säger att vi är byggarbetare och städare. Polacker är stolta och de reser sig gång på gång på gång när Sverige gömmer sig. Lite respekt bör man ha.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/hermanlindqvist/article21197892.ab

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..