separata badtider

Här har vi ett väldigt intressant ämne!! Dagens diskussion blir: Är det rätt att tillåta att kvinnor och män ska ha separata badtider?

I Stockholm har två badhus beslutat sig för att dela upp badtiderna för att separera män och kvinnor. Detta beror till överhängande del på religion, men också på det faktum att vissa kvinnor helt enkelt inte vill bada med män (förståeligt).

Men om vi börjar med religions-anledningen. Kvinnor och män, och framförallt flickor och pojkar, kommer ju från olika länder världen över och bär med sig vanan att inte visa sina kroppar. Det måste bli en chock att komma hit till Sverige, där vi både visar brösten hipp som happ och dessutom badar med män och kvinnor när som helst.

Åh ena sidan vill jag respektera separata badtider. Dessa tjejer, som kommer till Sverige, ska väl inte behöva tvingas exponera sig för pojkar? Det måste vara hemskt att plötsligt tvingas visa sig halvnaken framför killar som bara sett dem i heltäckande kläder.

Åh andra sidan vill jag inte rucka på vår jämställdhetssyn. Kvinnans kropp ska inte vara föremål för fantasier eller trakasserier. Vi måste ju avdramatisera kvinnans kropp, något som inte kommer att göras genom att vi jobbar bakåt i tiden genom att separera kvinnor från män. Varför ska vårt land anpassa sig till ett annat lands kultur som är kvinnofientlig och sexistisk? Varför ska vi backa bakåt?

Men trots att kvinnans kropp inte ska vara föremål för trakasserier, så kan vi ju inte bortse från det faktum att den faktiskt är det just nu. Vårt samhälle ser ut på ett speciellt sätt just precis nu, strukturerna bygger på att kvinnans kropp är sexig och utnyttjningsbar. Då kommer vi till frågan: hur löser man problemet att kvinnans kropp är föremål för trakasserier? Gör man det genom att ignorera faktumet eller genom att spela enligt dess regler?

Förstår ni hur jag menar?
Jag vill visserligen såklart att vi alltid ska sätta jämställdheten först; ibland blir jag så blind för allting annat att jag rakt av skiter i vad priset blir, jämställdheten är absolut viktigast. Men det är ju fel. Vi måste ju respektera religionsfrihet också. Vi kan nog inte bara tvinga flickor som kommer hit att de ska bejaka jämställdheten och vara lyckliga för att vi är så jämställda. För dom kanske det är helt tvärt om; att vi lever i ett sjukt land där man klär sig halvnaken och ständigt blir obejktifierad. Jag fick ju lite den insikten när jag skrev om att förbjuda burka; att kvinnor ibland kämpar mot att ses som ett sexobjekt just genom att täcka sig själv. Och det är ju inte fel, det är ju precis lika rätt som att jag väljer att visa tuttarna, bara ett annat sätt att angripa patriarkatet.

Återigen handlar det om tolerans. Det är nog lätt att bestämma med hjärtat och säga att separata badtider är fel och dåligt för jämställdheten, men på samma sätt måste vi ju försöka välkomna dessa kvinnor på rätt sätt. Kanske genom gradvis anpassning, informering och förändring. Men att slänga in dem i en badsal med massa män är nog inte rätt sätt att tvinga på dem jämställdhetens anda.
Slutligen; kanske är det klokt att separera badtiderna för kvinnor och män, men ständigt vara väldigt tydliga med att det är en övergångsfas. Män och kvinnor ska kunna bada tillsammans utan att det blir några konstigheter. Jag förstår faktiskt att man som kvinna inte vill bada med killar, de kan vara förjävliga på badhus, men att anpassa samhället efter våldtäktsmän och sexister är ju helt fel sätt. Vi bör hjälpa kvinnor från annan kultur att vänja sig vid att vi delar badhus, samtidigt som vi faktiskt måste kunna visa dem att det är helt säkert att bara med män. Alltså höja säkerheten något otroligt och se till att inga övergrepp sker.

Detta inlägg blev ju väldigt rörigt nu, men ni fick lite av mina tankar. Och, som vanligt, är jag intresserad av vad ni tycker. Ska vi starta en liten diskussion? Lovar att svara på allt ni skriver 🙂  

​UPDATE: Jag riktar detta inlägg endast till frågan som berör kvinnor och män. Hur icke-binära och transpersoner ska få röra sig är en helt annan fråga och det blir superrörigt om vi blandar in det problemet, det ska jag ta upp i ett annat inlägg såklart!! Fokusera på diskussionen religionsfrihet VS jämställdhet. Puss

  1. Det jag ogillar mest med separata badtider, är att det blir ännu mer transexkluderande än förut, i och med att det är just plain män och kvinnor det riktar sig till. typ

  2. Åh gud. Det är är verkligen så svårt. Är så kluven. Det du skriver är så himla bra, och jag håller verkligen med dig!! Men hur fan ska man veta vad som blir "bäst"? Och hur tusan ska man kunna välja när det handlar om människor VS människor?? Dock väldigt intressant fråga.

  3. Jag håller helt med dig men tycker att diskussionen borde riktas mer åt männen. Det är ju dom som utför övergreppen mot kvinnor och borde bli lärda att oavsett religion så får man inte sexuellt trakassera kvinnor här. Att ha separata badtider känns som att en ignorerar problemet och uprätthålla dom strukturer som gör att kvinnor ses som objekt. Istället borde män bli lärda vad dom inte får göra. Sen så är det såklart svårt för kvinnor som kommer hit och inte alls är vana vid hur kvinnor i Sverige klär sig. Helt förståeligt att det skapar obehag för dom men kvinnor är inte problemet, utan männen är det.

  4. jag har ett ytterligare perspektiv och det är just den delen att jag, och många andra, väljer att inte bada alls pga idealen kring hur kroppar ska se ut. många yngre tjejer skulle nog våga ha kul och trivas med sig själv om det inte fanns killar med eleka kommentarer osv, fattar du? det kan stärks tjejer mycket genom att lära dom tycka om sig själva, innan man låter män skapa sig en åsikt.

  5. Problemen sitter ju inte hos tjejer, som du säger. Men osäkerheten känns mest för tjejer, därför blir det ju väldigt svårt. Hade dem kommit med dem här reglerna när jag själv var yngre så skulle jag blivit jätte glad att slippa dela badtid med killarna samtidigt som jag skulle tycka att det är otroligt synd att det måste ha gått så långt för att man som kvinna ska få känna sig säkrare. Gäller dessa regler hela tiden eller endast för skolor där man måste lära sig/bevisa att man kan simma?? Då menar jag alltså när man i vissa årskurser (minns ej vilka) måste åka till badhus med klassen.

  6. precis! Eller om man inte är färdig med sin resa att bli MTF eller FTM. Vet att många transpersoner redan undviker badhus pga de inte känner att de har någonstans att byta om då det oftast bara är två omklädningsrum – ett för kvinnor och ett för män. Att ha speciella tider pga kön visar bara ännu mer på hur samhället exkluderar transpersoner. Vi borde inte dela in i kön på det sättet vi gör idag.

  7. jag håller med i det du skrev om i slutet om att de religösa kvinnor (även män) som kommer hit från andra kulturer först och främst borde informeras om att Sverige i sin helhet är ett land som jobbar för jämnställdhet och att kvinnans kropp därefter aldrig ska ses som ett sexobjekt. sen är det ju otroligt svårt för någon som jag som inte är religös att sätta mig in i situationen, religion är ju för många något som är skrivet i sten som är svårt att ändra på bara sådär, samtidigt som kvinnokroppen inte ska ses som ett objekt alls. kanske kan man knepigt det där. skriv gärna fler gånger om liknande ämnen!

  8. Hej!
    Är bara tvungen att kommentera just nu fast jag aldrig brukar göra det! Jag är troende och blir så glad att det finns badtider för kvinnor, dels för att det visar tolerans och är en del av religionsfrihet och dels för att det är en del av vad feminism kämpar för. Religionsfrihet går alltså inte emot jämställdhet, religionsfrihet är en helt annan sak. Däremot finns det en gemmensam nämnare mellan mig som troende(muslim) och dig som icke-troende: vi både kämpar för jämställdhet och vi både är feminister, vi både kämpar för att kvinnor bland annat ska ha all sin rätt till att göra vad HON vill med sin kropp, gå naken eller bära burka, det kvittar. Sammanfattningsvis: seperata badtider är ett ämne som endast berör religionsfrihet. Världen blir INTE mer jämställt när man ignorerar olika kulturer och religioner och inte visar tolerans. Jag kommer aldrig att bada med killar, då finns det alltså två val; att inte respektera att kvinnor får göra vad de vill med sin kropp och därför bara ha badtider med kvinnor och män, eller att respektera och på så sätt få fler tjejer att förstå dess frihet över deras kroppar(och samtidigt få fler tjejer att motionera). sist men inte minst; religion, kultur, identitet, hudfärg. Det spelar ingen roll när man är feminist.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..