Frågor&svar

Hej! Du verkar verkligen smart och härlig och insatt i feminism! Jag hade en diskussion häromdagen och kände att min kunskap var lite bristfällig och därför har jag två frågor till dig:
1. Varför behövs feminism i det svenska samhället? Hur ska feminismen göra att exempelvis våldtäkter minskar eller att kvinnors löner höjs? (Ge gärna exempel på lösningar)
2. Känner du att du blivit kränkt på grund av ditt kvinnliga kön och därför kan ”relatera” till varför feminism behövs?

Svar:
1. Feminismen är ett verktyg för att skapa ett jämställt samhälle. Rent praktiskt ser det ut såhär: om fler anammar feminismen kommer fler också bli medvetna om strukturerna i samhället. Om fler ser strukturer kommer fler agera. Om fler förstår hur samhället faktiskt ser ut och vad som tex är skillnaden mellan ett skämt och sexism, så kommer fler också att säga ifrån. På det sättet skapar vi medvetenhet. Jag säger inte att feminismen kommer eliminera våldtäkter – det kommer alltid finnas sjuka människor, men kanske kommer det eliminera orsaker och reaktioner. Till exempel kanske folk inte längre kommer skämta om våldtäkt, eller så kommer våldtäkt äntligen bli behandlat som det grova brott det är, och ge högre straff. Om alla ser kvinnors förtryck och förstår att det ligger upp till en själv att förändra attityden i samhället, så kommer också reaktionen på kvinnohat förändras. Feminism handlar kort och gott om att man ska bli medveten om hur man ständigt bidrar till kvinnans förtryck. Same goes for racism.
2. Självklart, vem har inte det? Om du är tjej som skriver detta tror jag att du också har det, men du kanske inte förstår det ännu. Jag har blivit kallad hora, slyna, orre. Jag har fått höra hur jag ska se ut och hur jag inte ska se ut. Jag har fått göra att jag presterar som ”en tjej”, att jag mina känslor inte är legitima för att jag har mens, jag har haft sex på den andre personens villkor, blivit utnyttjad, tafsad på, tvångskysst, ropad efter, dragen i, tvingad till. Fan, dragen i håret, tagen på rumpan och brösten, blivit förföljd. Jag har varit rädd, otrygg, ledsen och tvivlat på mig själv för att jag har blivit tillskriven egenskaper på grund av mitt kön. Listan är lång och involverar händelser som är så vanliga att jag glömt dem för att de händer hela tiden. Därför är det så viktigt för just mig med feminismen; för att uppmärksamma att ”vardagsgrejer” INTE ska vara en normalitet och en självklarhet. Ja, jag tänker sitta och gnälla över att jag blev tagen på brösten, trots att det ”händer alla”, för det ska inte hända. Jag kommer fortsätta gnälla tills min kropp tillhör dess ENDA RÄTTA ÄGARE: mig.

har du gått visning någon gång? Isf för vilka? Varför ska du ta bikinobilder, är det till din portfolio då? Vad är ditt mål med modellandet i jobbväg? Började du på commercial? Tror du du har chans att bli flyttat från commercial?
Kram!

Svar: 1.) Japp, jag gick en del när jag var yngre, men aldrig för något stort märke. Är 175cm och alltså för kort för visningar.
2.) Bikinibilderna ska skickas till agenturer över världen så att de kan bestämma vart jag ska signas (eventuellt) i sommar.
3.) Jag vill bara tjäna pengar.
4.) Jag började på New Face och låg på commecial nu under detta år och förra eftersom jag varit i Paris och inte jobbat. Kommer nog flyttas därifrån om jag får jobb i sommar.

har en fråga till er podd, hur söker man hjälp? Jag har varit deprimerad i fyra år, har mycket ångest och får panikångest-attacker med jämna mellanrum, jag har inte vågat söka hjälp, jag gillar inte att dela med mig av mina problem då jag känner att jag tynger ner andra, och pratar därför inte med någon i princip. Jag vill verkligen söka hjälp men jag vet inte hur jag ska gå till väga, har ni några tips?

Svar: Om du menar att du vill bli frisk finns ingen annan utväg än att söka hjälp. Du vet precis vad jag kommer svara på detta. Finns inga tips. Inga mirakelkurer. Det krävs hårt jobb och mycket tid för att bli frisk, men att söka hjälp är första steget. Gör det bara. Ta hand om dig puss!

Och ja jag har fått mycket frågor om Vega (och Zara?) och om vi är vänner fortfarande. Jag och Vega umgås inte längre, tyvärr!! Blir så ibland med vissa personer. Men hon är en grym person, hyser inga agg mot henne, vi är bara inte vänner liksom. Men jag och Zara är vänner som vanligt men hon är ju också i USA hela tiden så ni ser inte henne så mycket här i bloggis. Puss !

  1. Hej Olivia! Älskar din blogg och tycker att det verkar som att du har bra och kloka värderingar!
    Jag tänkte fråga om det är så att bara kvinnor kan bli utsatte för sexism och inte män? Eller är det då "bara" sexuella trakasserier om det är en man som blir utsatt för en sexuell förminskning av olika slag?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..