PRO-black

Jag är inte rätt person att predika. Jag är vit och tillhör medelklassen, växte upp under de bästa förhållandena. Men alldeles för ofta ser jag hur POC kämpar för att nå ut med sitt budskap och blir avfärdade som "högljudda" "överdrivna" eller rent av "lögnaktiga". Jag hoppas därför, med viss frustration, att dessa vita personer istället lyssnar på mig. För jag är ju vit. Jag är ju som er. Jag föddes rakt in i en maktposition, trots att den inte är ultimat på grund av att jag är kvinna. Jag är vit, och jag hoppas att jag kan få dig som är anti-black att förstå följande; rasismen försvinner inte bara för att du inte ser den. Den försvinner inte bara för att din bästa vän som är svart är okej med att du tilltalar hen med n-ordet. Den försvinner inte i och med att du gillar en anti-rasistisk artikel. Rasismen börjar här, i våra hem, i våra relationer, på våra arbetsplatser och på våra skolor. Den kan vara brutal, ibland komplex, ofta våldsam och i andra fall silkeslen. Den genomsyrar varje samtal och tanke, varje byggsten i vårt samhälle. Den genomsyrar oss, den smutsar ner våra sinnen, och den kommer inte att försvinna förrän vi förstår detta. Vi vita har ett ansvar, nej en skyldighet, att ge upprättelse till de vi ständigt förnekar, medvetet eller omedvetet. Vi märker inte ens att vi är priviligierade, vi märker inte ens att vi är på toppen av varenda hierarki som finns i världen. Vi är inte och kommer aldrig vara utsatta som dom är. Vi är inte och kommer aldrig vara rädda för att säga ifrån till polisen, för vi vet att vi inte kommer bli mördade för en enkel protest. Vi är inte och vi kommer aldrig vara oroliga för våra barn eller syskon, för vi vet att de aldrig kommer att behandlas på det sätt som vi behandlar POC.

Jag är inte rätt person att predika, jag har själv gjort många misstag, men kanske kan jag använda min maktposition åt någonting gott. Kanske kan du som är ignorant lyssna på mig. Kanske kan du, när jag säger det, förstå att POC inte är galna människor som hatar alla vita. Kanske kan du som vit förstå att människor, precis som du och jag, någon gång kommer att tröttna på att bli mördade. För CD skivor.
Kanske kommer du förstå att proteserna runt om i världen inte är ogrundade; att den bygger på år efter år av rädsla och oro för ett samhälle som de i högsta grad tillhör men egentligen bara är delaktiga i på papper, ett samhälle där vi säger oss välkomna alla människor, så länge de passar i den fina, vita mallen.
Det är inte vår kamp, men vi måste stå med dem. Det är inte vår frustration, men vi kan dela den. Vi kan försöka, genom att lyssna.
Så för att påminna mig själv, och alla andra vita, säger jag; lämna över ordet. Vi haft det tillräckligt länge ändå.

  1. Jag håller med dig. Man ska inte be om ursäkt för ens privilegier, utan acceptera dem. Bara för att man i visa avseenden är
    privilegierad behöver det inte betyda att man inte blivit oförrättad eller marginaliserad på andra vis. Men man behöver veta följderna av att man är privilegierad och förstå att alla människor i världen inte agerar eller uppfattar världen som du gör. Jag som vit kvinna kommer antagligen aldrig kunna förstå vilka situationer andra människor kommer att behöva utstå. Men precis som du säger kan vi använda vår privilegierade ställning till ett gott ändamål, att försöka jämna ut spelplanen för alla. Att jobba för rättvisa och uppmärksamma de som saknar vissa privilegier berövas på sina mänskliga rättigheter.

  2. Så bra skrivet och formulerat. Du är en hejare på att nå ut med dina ord! Inspirerande.

    Och självklart ett sådant sjukt viktigt ämne. Är helt och hållet på din sida!

  3. Jag förstår inte hur du kan kalla dig medelklass? Du har hur många ställen som helst, fått en lägenhet av dina föräldrar och om man lyssnar på eran podcast, som är väldigt bra, så hör man vilket sick överklass tugg det är. Bara erkänn dig som det Du är istället för att ljuga för dig själv, för att vara mer som folk är mest. Fuck outta here

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..