när ångesten tar över

Det finns egentligen ingen handbok i hur man hanterar ångest, men ibland kan det hjälpa att ha en lista som man följer och bara bockar av, för att känna att man gör något i alla fall.

Så här är en liten liten lista på saker som kanske kan göra allt bättre för stunden;

Du behöver inte prata. Jag har alltid fått höra, hela tiden, att man ska PRATA PRATA PRATA och att det hjälper när ångesten sköljer över en, men ibland blir det inte bättre utan helt enkelt sämre, kanske för att man känner att man får dåligt samvete när någon annan blir orolig, och plötsligt blir man den som ”tröstar” den andre. Så skit i att prata ibland. Eller prata med någon som faktiskt fattar.

Måla naglarna, ha ansiktsmask eller hårinpackning, skrubba kroppen, borsta håret. Helt enkelt; ta hand om dig själv. Pyssla lite med kroppen. Få inte panik över att du kanske är för tjock eller för smal eller för någonting , bara ta hand om kroppen som trots allt bär dig hela tiden varje dag varje år. Gör grönt te, ta lite vitaminer, pyssla pyssla pyssla. Var snäll mot dig själv.

– Sätt på en barnfilm. Disneyfilmer har en extremt helande effekt. Sätt på någon film eller en serie som är helt ofarlig och som gör att du känner dig trygg. Gosa in dig i dina täcken, tänd några ljus, och bara titta på filmen.

– Andas. Helt seriöst ta ett par djupa andetag i takt med den här

– DU. FINNS. Jag har haft jättestora problem med overklighetskänslor, så jag hade behövt skriva ner detta hundra gånger för att förbereda mig när känslan väl kommer. Jag finns. Du finns. Du är verklig. Dina problem är verkliga. Din ångest är verklig. Du lever, du andas, du kommer inte dö.

– Det är okej att må dåligt. Ja, jag vet, extremt klyschig sak att säga, men det är så viktigt att komma ihåg att man inte mår sådär över en speciell anledning, det kan komma när som helst och hur som helst. Man måste respektera sin ångest, försvara den, ta den på allvar. Man får må dåligt. Man får må riktigt jävla pissdåligt. Det är okej. Helt okej. OBS: Lyssna aldrig på folk i omgivningen som säger att du ska ta ett ”varmt bad” eller att du har ”negativ inställning på livet” osv osv dessa personer kan slänga sig i väggen. Din ångest är verklig. Alltid.

– Det går över. Viktigt viktigt viktigt. Vågen av panik som sköljer över en är just det; en våg. Hur stor och kraftig den än känns så kommer den ebba ut. Man måste bara vänta lite. Det kan ta flera timmar, men det kommer gå över. Jag har haft så mycket hjälp av den vetskapen, när man bara faller ihop av sorg eller ångest och känner att man aldrig någonsin kommer kunna resa sig igen, så måste man komma ihåg att det går över. Vänta lite bara. Håll ut. Tänk på något annat. Gräv inte ner dig djupare. Se det som en våg; den kommer ebba ut.

– Gråt. Fan, grina så mycket du vill. Bara sätt på en sorglig låt och låt tårarna rinna. Hulka, snyfta, det är okej. Man mår oftast bättre när man gråtit. Håll inte inne på allt, det drar bara ut på det.

– Du är inte ensam. Det finns folk över hela världen som känner precis som du, exakt i denna sekund. Man kan se sig själv som en enhet, om man vill. Vi kan vara starka tillsammans.

– De är inte ditt fel. Gör dig själv en tjänst och addera inte skuldkänslor till ångesten. Det är inte ditt fel. Du har inte gjort något fel. UPPREPA: Detta händer inte på grund av dig.

​bilder från tumblr.com

LOADING..