att hata män

Jag träffade en kille på en klubb i Stockholm. Eller, kille är fel ord. Jag träffade en man. Han hade en ljust grön skjorta och en antydan till skägg, och ögonen var lite vattniga och röda, förmodligen eftersom han var rejält packad. Han brölade liksom, ropade ordlösa ljus och knuffades med sina kompisar.
En helt vanlig man, alltså.
När jag går förbi sträcker han automatiskt ut handen och tar på min rumpa.
Jag snurrar runt och stirrar på honom. Han tittar bort och verkar inte riktigt fatta vad som hänt, fortsätter bröla. Jag fräser åt honom och säger liksom för mig själv, muttrande; ”fyfan vad jag hatar män.”
Han ryggar tillbaka och tittar förskräckt på mig. ”Vadå hatar män? Alla män?”

Hur förklarar man? Vad säger man då? Ja, tänkte jag, jag hatar män. Jag hatar män i allmänhet och dig i synnerhet. Du som tar dig friheten, helt utan att reflektera, att sträcka ut din hand och känna på mig. Och blir förvånad när jag blir arg. Hur kommer det sig? När lärde du dig att kvinnors kroppar är till för att behaga dig? Vad hände? Hur blev det sådär?

Jag har alltid tyckt att det var svårt att säga att man hatar män, men jag förstår varför man säger det. Det är en fullt legitim reaktion på kvinnohat eller kvinnoförtryck. Manshat föds inte som ett resultat av en jämlik värld – tvärtom. Det jag inte förstår är oviljan att fatta. Det är helt obegripligt. Jag säger att jag hatar män, och plötsligt blir killen på klubben alldeles förskräckt. En livlig diskussion startas om huruvida det är RÄTT eller FEL av mig att säga att jag hatar män, och i hela den här debatten glöms det allra viktigaste bort: han tafsade ju på mig. Han rörde vid mig fastän han inte fick. Men detta försvinner. På samma sätt som våldtäkten på bråvalla försvann för att Zara uttalade sig om sitt hat.

Om jag hör en svart person säga ”jag hatar fan vita”, tar jag inte åt mig. Jag förstår varför hen gör det. Det är helt jävla rimligt att hata vita personer när man blivit förtryckt hela sitt liv. Varför ska jag påpeka att ”hat föder hat” eller att det”!inte är okej att dra alla över en kam”? Vad sjutton har det med saken att göra? Här har vi en person som uttrycker sitt hat mot sina förtryckare, och bara för att jag möjligtvis inte är en av dessa förtryckare faller jag fortfarande in i kategorin ”potentiell rasist”. För att jag är vit. Och ja, det kanske suger för mig att svarta antar att jag är rasist, men det är ju för fan inte det viktiga i debatten. Det är ju för fan inte poängen. Det är inte meningen att jag ska bli kränkt, för hur sårad jag än blir över det där uttalandet så är anledningarna till orden mycket större och mycket vidrigare än min sårade stolthet. Bakom den lilla meningen ligger år av förtryck och självhat. Vem är jag att jämföra min uppgivenhet med det?

Ingen föds till rasist. Ingen föds till sexist. Men vi blir det. Jag definierar inte mig själv som rasist – såklart – men jag vet att jag har möjlighet att vara rasistisk. Förstår ni? Jag har vuxit upp i ett rasistisk samhälle och lärt mig att bete mig därefter, och därför är det helt logiskt att jag kan uttrycka mig rasistiskt utan att veta om det. Det gäller samma sak för män. Alla män är inte sexister men alla sexister är män. Alla vita är inte rasister men alla rasister är vita. Det är ingenting jag blir kränkt över, så vad sjutton är problemet med att säga att man hatar män?

Jag hatar er. Ni som förtrycker och förstör och tar er friheter. Jag hatar er som rättfärdigar och normaliserar våldtäkter och jag hatar er som upprätthåller de strukturer som leder till att en av tre tjejer mellan 13-20 får uppleva ett övergrepp. Jag har ju för fan två småsystrar. Jag hatar er som medvetet eller omedvetet ser till att jag kommer få växa upp i värld där min kompetens inte spelar någon roll. Jag hatar er som medvetet eller omedvetet ser till att om jag någonsin föder en flicka så kommer hon växa upp på samma sätt som jag, där samtyckessex inte är en självklarhet.

Om du känner dig träffad av den här texten hatar jag dig också. Om du som man inte kan bortse från din egen sårade stolthet, för att istället se smärtan och ångesten som gömmer sig bakom varje ord, så hatar jag dig också. Om du inte ser hur mycket smärta din sort orsakar unga tjejer, så hatar jag dig. Jag antar att du får leva med det.

 1. Alltså, har läst så många bloggar och du slår fanimej alla. Fy fan vad du är bra på att förklara och formulera dig så man förstår bra, du får verkligen fram din poäng, du är helt enkelt bäst!!

 2. Håller med till hundra procent!!! Men en sak måste jag bara påpeka, när du säger att alla rasister är vita så är det fel. Du kanske bara ville göra din poäng tydligare men många icke-vita kan också diskriminera andra icke-vita människor. En asiat kan vara rasistisk mot en svart. Förstår din poäng men det kan bli lite fel att säga att enbart vita är rasister när flera icke-vita människor har rasistiska värderingar i deras kultur om tex svarta människor. Detta kan lätt glömmas när man pratar om rasism, speciellt omvänd rasism, som så klart inte existerar.

 3. Fantastiskt bra skrivet! Din gamla lärare är mycket imponerad och stolt. Grabbarna och gubbarna som hatar här bekräftar bara din poäng om och om igen; utan att ens fatta att det är det de gör..! Lite synd om dem möjligtvis men det är ju självvalt. De skulle ju kunna välja att faktiskt försöka förstå vad du (vi/många) menar istället för att bara sprattla och sparka bakut och gå all in i sin kränkthet. Tänk om vi någon gång kommer till en punkt där vi faktiskt seriöst kan diskutera DEN KONKRETA GREJEN (våldtäkten, tafsandet eller vad det nu kan vara) och slippa ”dra alla över en kam”-diskussionen…drömmer vidare här iaf…

 4. ”Alla män är inte sexister men alla sexister är män. Alla vita är inte rasister men alla rasister är vita.” Då sexism per definition betyder att diskriminera, förtrycka eller utnyttja endast på grund av kön kan en kvinna också vara sexist. Eftersom att vara rasist på samma sätt betyder att man har en världsbild där människan kan delas upp i raser, denna världsbilden kan vem som helst skaffa sig och är inte baserat på din hudfärg. Att säga att bara vita är rasister är rasistiskt mot vita på samma sätt som att säga att alla sexister är män är sexistiskt mot män. Om jag skulle skriva ett inlägg om att jag ”hatade kvinnor” skulle jag får enormt mycket näthat och kritik, men skriver en kvinna att hon hatar män så får hon beröm? Jag är ärligt nyfiken på tankesättet bakom detta och skulle uppskatta ett strukturerat svar som inte består utav ”jävla sexist” eller ”privilegerade man”.

 5. Dessvärre så är det många som inte förstår detta och de flesta som jag försökt förklara det för VILL inte förstå vilket skapar ett väldigt stort problem bara det.
  Men i kontexten på klubben så var det en väldigt korkad sak att börja argumentera om, ifall det är rätt eller fel att uttrycka sig så.

 6. Man kan inte inte vara rasistisk mot vita människor dvs omvänd rasism existerar inte. Kort sagt handlar rasism om makt + privilegium och det är just detta vita människor har. Rasism är strukturellt och inte något som utövas individuellt. Det är inte en persons kommentar eller beteende som är problemet. För att ta ett exempel har svarta inget system av strukturellt stöd som skyddar dem när de diskriminerar vita. Här är två bra artiklar du kan läsa om du vill förstå vad hon menar:

  http://www.dailydot.com/via/reverse-racism-doesnt-exist/
  http://rbuf.se/2014/02/darfor-finns-det-ingen-omvand-rasism.html

 7. Vi kan börja med att säga att när en man tafsar på en tjej/kvinna så är det bara idiotiskt med en diskussion om huruvida det är rätt eller fel att säga ”jag hatar män” (men med tanke på att han är en patetisk idiot som förtjänar en omgång stryk om inte värre så förvånar det mig inte att han tog upp det).

  Att säga ”jag hatar män” tycker inte jag är fel men att det samtidigt finns bättre sätt att uttrycka sig då det lätt kan misstolkas. Medan ”jag hatar alla män” är fel.

  Nej alla sexister är inte män och nej alla rasister är inte vita.

  ”Han hade en ljust grön skjorta och antydan till skägg, och ögonen var lite vattniga och röda, förmodligen för att han var rejält packad. Han brölade liksom, ropade ordlösa ljud och knuffades med sina kompisar.
  En helt vanlig man, alltså.”
  Uttrycker du dig så idiotiskt så borde du inte försöka prata emot sexism då du sprider den ganska ”bra” själv.

  Jag har inget större problem med att andra hatar mig men att hata alla individer i en grupp pga att en del (speciellt om det bara är en minimal del) av gruppen är idioter som förtjänar att hatas ser jag som ett problem.
  Att säga att ett dåligt beteende av en hel grupp är det ”vanliga” när man baserar det på 1000pers (eller hur många du nu vet om som har tafsat) av ca 3550miljoner känns bara fel. Vem vet, den mannen kanske vet om 1000 kvinnor som inte har något problem med att någon tar dem på rumpan så det enda antagandet han gör är kanske lika idiotiskt som ditt

 8. hahaha skrattar så högt åt alla kommentarer från de med manligt kodade namn. tänker förlita mig på mina fördomar och anta att alla är cissnubbar!! så jävla kränkta hela högen. surprise!!!
  you go<3

 9. För det första, bra skrivet! Har läst texten tre gånger nu och känner att man inte kan tolka den på tusen sätt som så många andra. Men! Och ja även om jag är tjej så säger jag men. Jag har alltid hatat uttrycket ”alla män” för att i alla diskussioner och debatter så säger man att man inte ska dra alla över en kam, men säger man ”jag hatar män” så blir det automatiskt alla över en kam. Jag hatar de män som är just som de du beskriver, de som tror sig ha friheten att göra vad de vill, ta, känna och säga vad de vill till en kvinna för att de tror sig ha överläget. DE hatar jag. Men det som får mig att ifrågasätta detta är just de många många män som man känner och har träffat som faktiskt inte är så. De som faktiskt respekterar en som MÄNNISKA och som inte gör något närmande eller sexuellt utan medgivande, eller de som slutar direkt då man visar eller säger nej. För det finns alltför många såna män som är så för att jag ska kunna tycka att ”hata alla män” är en okej fras, hashtag eller uttryck. De män som är vidriga, äckliga och könsdiskriminerande är inte alla män, det är många (och de är med i den gruppen att hata). Men att säga att man hatar män rakt av är som att säga att man hatar alla invandrade flyktingar då man träffat 10 som betett sig dåligt. Det går inte ihop för mig.

 10. Grymt bra skrivet!! Fortsätta kämpa för det här för du gör det bra! Gud vad man blir trött på de killar/män som inte hänger med i utvecklingen, som vill stanna i stenåldern.

 11. Alla kränkta snubbar/män som nu har och kommer kommentera…

  Fantastiskt av dig Olivia att skriva detta, att inte lägga till ”inte alla män” för JO det är precis varenda jävla man där ute, tills han visar motsatsen.
  Svårare än så är det inte, så varför dessa kränkta män känner ett behov av att försöka trycka ned med stora ord, hot, kränkningar etc är för att de är precis Alla män.

  Står bakom dig, systerskap.

 12. NEEEEEEEJ DET FINNS INGEN JÄVLA RASISM MOT VITA. VITA HAR FÖRTRYCKT SVARTA OCH GÖR DET FORTFARANDE NÄR SÅNA SOM DU SKRIVER SÅHÄR FRUKTANSVÄRT JÄVLA IGNORANT

 13. Hahaha, ni har så fel ni bitterfittor som skriker ”alla män”.
  ALLA män är inte likadana, att säga så är intellektuellt oärligt men kanske alla män du dragits till och haft i ditt liv har varit likadana kräk och grisar men vad sägs om att bryta ditt attraktionsmönster istället för att dra alla män över samma kam som svinen du dejtat….
  xD
  Kärlek och respekt ftw.

 14. Med den retorik och språk du beskriver den här händelsen med, gör att du skapar diversitét mellan män och kvinnor. Du generaliserar män på ett sätt som gör att alla män vänder sig mot dig. Du gör klyftan och målet av jämställdhet svårare genom att generalisera män och utesluta dem från konversation på en gång. Det fick inte ens chansen att kritisera snubben på krogen.

  Det är kvinnor som dig ihop med de typer av män du träffar på krogen som gör kampen om jämställdhet omöjlig.

 15. Det går ju inte ens att säga vad man tycker och tänker som man i kommentarsfältet på dehär inlägget. Så fort man säger sin åsikt är allt man får tillbaka ”HAHAHAH kränkt man”. Hur ska man kunna driva en fungerande diskution om frågan om vissa vägrar läsa vad man säger enbart pga att man är man?

 16. Jag måste bara säga att det du skrev gjorde mig ännu säkrare i min åsikt om män. Jag har aldrig riktigt vågat tänka så långt att jag hatar män, men jag hatar män.

  På senaste tiden har jag börjat tänka efter om hur jag blir behandlad som kvinna, och jag har bilivit sexuellt trakasserad, blivit kallad för hora utan någon anledning. Och alla dessa handlingar gjorda av män.

  Jag var på en lokal festival i sommras i staden jag bor i. Jag och mina kompisar gick då och såg på en artist, det ända vi ville göra var att ha det kul och dansa loss. Under tiden vi dansade så fanns det plötsligt en kille bakom mig. Jag hade inte märkt honom för att i publikhav finns det så mycket folk. I alla fall hade han sitt jävla skrev mot min rumpa. Jag försökte dra mig ur hans grepp men det var så svårt, jag hade en såndan tur att jag inte var ensam. Det ända sättet som vi fick bort honom på var att både jag och mina vänner fick putta bort honom. Han fattade inte att jag inte ville ha honom där.

  Efter det mådde jag dåligt, jag kände mig rädd.

  Jag hatar män.

 17. ”Manlig feminist” alltså nej vad menar du med detta. Retorik?

  Ska HON ge MÄN space för att diskutera Hennes händelse, Hennes känsla, Hennes upplevelse av hur en annan Man tog sig friheten att ta på Hennes kropp?

  Hur kan du kalla dig feminist och inte förstå hur det är så konstigt att MÄN ska få vara de som diskuterar, bestämmer och har åsikter.

  När kvinnor gör det lämnar de inte plats till männen att få lufta sina redan för många åsikter om något som de inte har att göra med mer än att de ska ge fan i att göra det någonsin själva.

  Om du nu är feminist, låt oss ta plats för fan. Låt oss vara arga över hur män i alla årtionden och längre än så, har tagit sig rätten att tro sig äga en kvinnas kropp alternativt TA på den, FÖRSTÖRA den utan tillåtelse.

 18. Du kan inte blanda in kärlek och respekt i det sjukt respektlösa du börjar din kommentar med.

  Ingen här som är bitter. Vi är trötta, arga och redo att stå upp för oss.

  Uppenbarligen står du inte upp med oss, så sitt ner och var tyst när du inte har något bra att komma med.

 19. Det var ju en upplevelse att läsa detta. Nu är jag ännu mer säkrare i min åsikt om att jag ogillar kvinnor. Dom har sårat mig på så många olika sätt, så jag vet inte ens vad jag ska säga.
  Jag hatar kvinnor.

 20. rent krasst är det lagligt att krama okända människor på stan.
  Det är bara om denna person fortsätter när det uttrycks missnöje, som det kan klassas som trakasserier.
  Så funkar det.

  ”1 av 3 tjejer och övergrepp” inkluderar blickar i urringningen och könsord… från både män och kvinnor… Det är en siffra skapad för att låta värre än den är… för att den driver en agenda.

 21. Bra skriven text och sann så sann. Men det jag verkligen ogillar med texten är att du får för dig att detta är ett problem BARA kvinnor har? Roligt att man snubblade över denna blogg just idag då jag var ute på en klubb igår. Tillsammans var jag med min kompis som är militär, stor och stark, igen man bråkar med, men han är mjukis under det hårda yttre. Hur som helst så var det en kvinna som klämde han på rumpan. Inte bara en gång utan samma kvinna klämde på hans rumpa vid 2 separata tillfällen ungefär 10 minuter imellan.

  Han berättar det för mig och säger att han tyckte det var obehagligt, såklart, eftersom vi lever i ett samhälle där kvinnan alltid är offret och mannen ”bara ska ta det”, så skrattar jag bort det, han återupprepar sig efter nån timma och säger hur han verkligen tyckte det var obehagligt, förklarar för mig att han kände sig äcklad, förklarade även ”tänk om det hade varit en tjej som någon hade klämt på, då hade det säkert skrivits blogginlägg och förstasida på aftonbladet, men nu bara för att jag är kille så skrattar alla åt mig.”

  Samtidigt som han säger detta så reflekterar jag över en händelse som skedde för drygt 2 år sedan, firmafesten då min chef som råkade vara en äldre kvinna, hon som tyckte det var jätte roligt att vid ett extremt fullt tillstånd nästan tvinga mig och en annan att dansa ”sexigt” och sedan hångla med henne, stämningen var sådan att man kunde inte säga nej, jag gjorde det och det kändes hemskt, äcklad var jag och åkte hem tidigt. Jag som alltid är kvar sist. Jag har berättat denna händelse för några och alla skrattar bara och sägar ”ey najs att du fick hångla ju” även fast jag tänkte att det var sexuellt ofredande. Detta är ett minne jag har förtryckt pågrund av att alla förminskar det. Normaliserar hur kvinnor också kan vara idioter. Men är man man ska man bara sitta still och ta emot. Varför?

  Snälla peka inte finger på ett kön. Idioter kommer inte könsfördelade. Dom finns överallt…

 22. Först och främst: förjävligt att han tafsar på dig. Det är aldrig någonsin acceptabelt, och han är en skam för det manliga släktet.

  Däremot, eftersom du skuldbelägger alla män när det var en specifik man som tafsade på dig så utgår jag från att du gör så även i andra sammanhang. När du i somras läste om en muslim som körde ihjäl massor med människor i Nice tänkte du naturligtvis för dig själv att du hatar alla muslimer, inte sant?

  Om du inte gjorde det kanske du ska fundera kring varför det är rätt att skuldbelägga alla män, men inte alla muslimer. Kanske är det så, precis som du antyder, att du även är rasist? Det är ju den slutsatsen man kan dra av din text eftersom du uppenbarligen är en sådan som generaliserar och klandrar kollektivet för vad enstaka individer gjort. Att generalisera är alltid farligt. ALLTID. Jag har träffat många korkade, tafsande, ohyfsade och lågbegåvade kvinnor i mina dagar men skulle aldrig komma på tanken att säga att alla kvinnor är på detta vis. Många kvinnliga individer är fasansfulla men kollektivtet kvinnor kan aldrig lastas för de individerna. Tänk på det.

 23. Tjejer kan allt också vara hemska. Kanske inte på samma sätt genom att tafsa för det skulle jag inte ens bry mig om de gjorde men ett antal gånger har tjejer spelat otroligt elaka spel mot mig och utnyttjat mig trots att jag bara varit kärleksfull mot dem. Det tycker jag är motsvarande skada men på annat sätt..

 24. Blir så otroligt ledsen och oroad när jag läser ”EN VANLIG MANS”, ”EN MANS”, ERIKS, KALLES, MÅNS eller vad de nu väljer att kallas sig(‘s) åsikter. ”Tjejer är också hemska”, ”det finns omvänd rasism”?

  Frågan är då, hur förlamad blir då de vita av detta (för dem icke-existerande) förtryck? Genomsyrar förtrycket hela deras tillvaro och förstör deras chanser, m.m? Nej. Hur förlamade blir männen av sexism? Inte förlamade.
  Dessutom: Snälla stackars män. Markant skillnad på att generalisera och att påpeka att förtrycket är i form av en struktur i samhället som gynnar denna part som ”generaliseras” och för alltid missgynnar den andra parten. Terrorism är ingen struktur. Men det är sexism, och den underhålls av män. Det finns så många saker som jag skulle vilja påpeka till dessa vuxna män som förmodligen jobbar på bra jobb och har helt normala liv, men texten skulle bli så lång. Tänk vad som snurrar i tillsynes helt vanliga mäns huvuden, skrämmande. Att de skakar av tanken på jämställdhet

  Ni är så små. Så förbaskat små.

 25. Jag la en länk till en låt på ett annat forum där dom diskuterade den festivalen utan män som ska hållas 2018. En låt som heter ”all men must die” och jag la den som ett skämt i all hyllning till en mans fri festival, men några blev galna och kallade mig rasist jag blev så förvånad faktiskt! De va mer tänkt som ett skämt och för den passade in bland alla komentarer om hur män våldtar på festivaler osv. Va tycker du, är Jag rasist för jag faktiskt gillade och länkade den låten?

  1. Hey du, gud vad konstigt, det är svårt att veta eftersom jag inte sett kommentarstråden… Men det låter oerhört märkligt att du skulle bli kallad rasist för att du hatar män…? Man är varken sexist eller rasist bara för att man uttrycker sin frustration över att män gör som de gör eller bara finns. Så jag fattar inte riktigt vad som menas i kommentarstråden. Jag skulle garvat om du länkat låten, haha. Kram!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..