C.A

Fick en kommentar från en läsare som frågade om jag kunde skriva om C.A, alltså cultural appropriation. Hon undrade hur en frisyr, så som cornrows, kan vara rasistisk. Jag har ju inte tolkningsföreträde men jag kan försöka mig på att förklara ändå. Jag och Alva pratade om detta i ett poddavsnitt som ni hittar här (nr 6).

Den enkla förklaringen till varför svarta inte tycker att det är okej när vita bär svarta frisyrer är eftersom de själva blivit retade eller diskriminerade för att ha burit exakt samma frisyr. Vi vita stjäl ständigt svartas kultur och gör den till vår egen, för bara då blir den okej och acceptabel. Det handlar om så mycket mer än en frisyr. Det är inte flätorna i sig, det är hela fenomenet med att vi ständigt plockar ur andras kulturer för att göra den till vår.

Det är väl typ som när man hittat en skitbra låt, som är sådär astung och unik, men ingen gillar den. Alla tycker man har skitdålig musiksmak och att man bara ska sluta lyssna på den där för ingen annan gör det. Men så tar en annan person upp sin telefon på festen och ba lyssna på den här!! och spelar upp samma låt. Och man ba ???????? What the hell???? Ni vet den där impulsen man får, att man bara vill ställa sig upp och skrika JAG HITTADE DEN FÖRST FÖR HELVETE. Men det gör man inte, för ingen skulle lyssna ändå. Man har fortfarande skitdålig musiksmak.

Känslan av att någon annan stjäl något som man själv ser som sitt eget måste vara fruktansvärd. Det är det som är grejen med C.A. Att svart kultur inte är okej på en svart kropp, men helt acceptabel på en vit. Att vi kan välja och vraka mellan olika stilar och kulturer för vi passar in överallt, medan svarta ständigt får höra att de ser smutsiga ut eller att de borde PLATTA DET DÄR HYSTERISKA HÅRET. Ni fattar poängen. Därför bör vi vita förstå att svart kultur tillhör den svarta kroppen. Det handlar framförallt om respekt.

itemprop=image
  1. Jättebra inlägg! Otroligt viktigt. Reagerar dock på meningen ”den enkla förklaringen till varför svarta inte tycker att det är okej att vita bär ‘svarta frisyrer'”… Förstår din poäng och att förklaringen som du nämner är förenklad samt det du skriver om tolkningsföreträde. Men jag tror att det är viktigt i såna frågor som om C.A att ha i åtanke att det lätt blir väldigt ”svartvitt”. Som mörkhyad person kan jag själv uppleva .att många människor, i detta fall svarta, lätt klumpas ihop till samma åsikter. När det gäller C.A upplever jag att det finns flera olika, svarta som vita; som delar samma åsikt. Alltså inte bara att ”svarta”, som homogen grupp ställer sig emot att använda sig av frisyrer etc. med ursprung från en annan kultur. Det finns även svarta som inte ställer sig emot det, eller som kanske helt enkelt inte har koll på innebörden av C.A. Jag tror att det möjligen kan bli något missvisande att säga att ”svarta tycker så här”.

    Begreppet C.A i sig tycker jag personligen är ganska svårt. Vad räknas som C.A? Kan det i vissa fall betraktas som C.A även om personen inte är vit? Vad händer om en asiatisk person med platt, rakt hår, som också kan vara med om rasistisk profilering använder en typisk så kallad ”svart” frisyr? Är vissa flätor en del av ”min kultur” eftersom jag är mörkhyad för att jag har en pappa från Ghana men samtidigt en svensk mamma för att jag till synes ser mest ”svart” ut? Blir det ibland hudfärgen som räknas som en kultur? Och ännu mer… vad räknas som vit i den här frågan? Blir C.A:n starkare om personen i fråga med sina ”stulna” flätor har blont hår? Självklart handlar C.A om så mycket mer än frisyrer (som du också skriver) men en tankeställare bara…

    Luddig och lång kommentar men tycker det är en viktig diskussion. Bra att du uppmuntrar till den. Och som kommentarerna ovan: väldigt bra exempel med låten!

  2. CA är om man tar något från någon annans kultur så visst kan jag som halv svensk halv pakistansk ”appropriate a culture” som man säger på engelska om jag har t.ex. cornrows! Om du inte tillhör en kultur där flätor ingår så spelar det ingen roll vilken hårfärg du har, det är ändå lika fel. Om flätor är del av din kultur i Ghana så tillhör det din kultur pga att din pappa är från Ghana, och inte för att du ser mest ”svart” ut! Vet inte riktigt vad du menar med om hudfärgen räknas som en kultur men t.ex. Gigi Hadid är ju vit men hennes pappa är från Palestina (om jag inte har fel) så då är det ju inte CA om hon använder något från Palestinsk kultur bara för hon är vit!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..