SSU och separatism

SSU hade ett separatistiskt möte och det blev ett jävla liv om det. Endast personer med brunt pigment i hyn fick komma, vita var portade. Rebecca Weidmo Uvell fick fnatt och menade att SSU minsann var rasister. Att detta var rasism. Okej, tänkte jag, ska man märka ord så kan man väl göra det, men rasism som ett strukturellt, världsligt problem kanske inte riktigt är den rätta kategorin för denna idé. Hennes artikel var väldigt gnällig, typ, jaaag villlll ocksååå få va meed. Liksom nu sätter du dig ner Rebecca.

Men trots att jag förstår konceptet så gillar jag inte separatism. Jag gillar inte att det är accepterat för rasifierade personer att utesluta vita ur forum eller på möten eller liknande just för att de är vita. Inte för att jag är gnällig och kränkt, utan för att jag tror att det gör mer ont än gott. Det skapar frustration och ilska och hos de okunniga skapar det framförallt hat. Mer hat.

Alltså, ni får missförstå mig rätt. Jag fattar hela konceptet som sagt, jag har full förståelse för att rasifierade vill skapa en trygg och bekväm miljö där de kan umgås med sådana som delar deras upplevelser. Många vita svarar ju med ”JA MEN DÅ SKA VÄL JAG OCKSÅ FÅ STARTA EN KLUBB MED BARA VITA” och man ba ja, jo, det finns ju redan och de grupperna sitter liksom inte och dricker kaffe tillsammans.

Men själva s e p a r a t i s m e n är dum. För att skapa ett separatistiskt forum där bara vita blir nekade tillträde är att, återigen, reducera människan till hennes hudfärg. Det kanske är någon hämndgrej? Typ HAHA NU FÅR DU VETA HUR DET KÄNNS!!!! Ja, jag antar att många vita skulle må bra av en rejäl dos rasism för att få känna på hur det är, men när det kommer till politiska evenemang? Hm. Idén är som sagt förståelig. Men i praktiken funkar det ju inte. Som vit blir jag ju då reducerad till min hudfärg, mitt pigment, och tillskriven attribut som jag inte identifierar mig med. Jag är inte min hudfärg. Jag är jag. Så om det inte handlar om att hämnas, tycker jag att det inte borde vara acceptabelt. Vad leder det till egentligen? Dessa separatistiska forum som bekämpar främlingsfientlighet med just främlingsfientlighet?

Jag räknar mig själv som en av de åtminstone lite medvetna och toleranta, så när jag möts av den här nyheten rycker jag bara på axlarna. Jag skulle förmodligen gjort samma sak om jag var rasifierad och trött på att bli överröstad av vita. Så jag förstår. Men många gör inte det. Istället för att denna mer eller mindre kontroversiella idé gagnar anti-rasismen på det sätt att det adderar dramatik till rasifierades frustration, så skapar det ännu ett ”vi och dom”. Att som rasifierad aktivist utgå ifrån att alla människor är tillräckligt medvetna för att förstå innebörden av denna separatism är, förlåt men, helt jävla idiotiskt. De människor som tvekat går över till den mörka sidan. De som redan är på den mörka sidan får kortslutning. Alla som inte tillhör gruppen ”medveten, tolerant människa” får bokstavligt talat fnatt och plötsligt har anti-rasismen paradoxalt nog gynnat rasismen.

Så separatism? Nja. Trots det kortsiktigt ger utlopp för frustration för den handlingskraftiga, rasifierade aktivisten tror eller vet jag att det i längden inte löser någonting. Snarare går vi bara bakåt.

som vanligt får ni gärna komma med era åsikter och kommentarer, lyssnar alltid och är alltid beredd att ändra min åsikt!!!

 1. Själv gillar jag separatiska möten eftersom för mig handlar det om trygghet. Dock så tycker jag inte ALLT ska vara så men om det handlar om t.ex. rasism eller islamofobi så skulle jag, som en brun Muslim, känna mig tryggare om det bara var rasifierade där för dom har väl antagligen upplevt rasism och/eller islamofobi eller känner någon som har det, så det blir ett mer personligt möte. Jag tycker också att man kan prata mer öppet om det inte är några vita där för dom kanske blir kränkta och vill flika in/går där i från och är skitförbannade lixom.
  Sen så läste jag i artikeln att det dom skulle snacka om islamofobi i icke-vita samhällen och då finns det ändå ingen anledning för vita att vara där. Om det dock hade varit ett informationsmöte om islamofobi eller rasism tycker jag definitivt att vita skulle ha varit där eftersom det är ju viktigt för dom att få den informationen, men förstår meningen med att utesluta dom för att skapa en mer trygg och öppen miljö för rasifierade att vara i, och kunna prata om deras upplevelser/åsikter utan att behöva bry sig vad vita personer tycker!
  Alla vita är ju inte så uppdaterade som du, dom flesta bli bara jävligt sura hahaha! Jag sitter inte ens med mina vänner som är vita och pratar om hur vita behandlar oss rasifierade eftersom jag är rädd att bli dömd, så ett möte med BARA icke-vita personer hade ju uppskattats!
  Jag tror faktiskt att dom i fråga också bryr sig om tryggheten och att det inte är ”Åh du utesluter mig så nu utesluter jag dig” sak! (Älskar din blogg förresten, hittade den igår!”

 2. Jag tycker det blir väldigt konstigt när POC ska behöva ta hänsyn till vita bara för att de inte ska bli kränkta, samma som att jag aldrig tänker ta hänsyn till en man bara för att han ska bli stimulerad av mina åsikter. POC behöver ett rum där de ska kunna få diskutera saker vita inte har något med att göra, samma sak som kvinnor ska kunna ha rum utan män. På det sättet blir det enklare att hitta samhörighet med människor som har varit med om samma saker. Tycker det blir skevt när man måste tänka på en förtryckares känslor, det är de som ska lära sig att det är okej att ha stängda rum och inte en förtryckt som ska behöva anpassa sig.

 3. Det här är under dig Olivia. Skulle du störa dig på ett separatistiskt forum för homosexuella eller kvinnor? Eller annan grupp som på något sätt upplever förminskning/förtryck osvosv på grund av vem de är? Jag tror inte det, så varför eftersom du erkänner rasismen i vårt samhälle skulle inte dessa rasifierade få ett rum att ventilera sina erfarenheter, höra varandras åsikter osv osv. Utan att en vit som tillhör den förtryckande gruppen få komma emellan. Och såklart gäller detta inte alla vita men nu blir det ju nästan löjligt för du hör ju hur likt det är som när du måste säga ”inte alla män men män i grupp”… Försök att förstå att du kan stödja den här gruppen som är under dig maktstrukturellt sätt utan att alltid bli inkluderad.

 4. Håller på ett sätt med dig och förstår ditt tankesätt. Jag tycker däremot att seperatism är bra på en del sätt, det är lättare för personer i olika typer av minoriteter att känna sig trygga i en grupp med bara exempelvis rasifierade.
  Rum att diskutera saker som förtryck behövs, och det är svårt att våga uttrycka sina känslor och tankar när en person som skulle kunna vara en förtryckare är där. Det är lätt att ta hänsyn till det och därmed inte få ut allt.
  Exempelvis växer vi upp i ett samhälle där man mer eller mindre ser ner på icke-vita, vita barn får till sig ett rasistiskt tankesätt. Rasifierade behöver kunna diskutera utan att ta hänsyn till eller oroa sig för att någon i rummet har det tänket i baktanken.

  Detta tror jag kan leda till att det senare blir lättare att kunna utbilda folk om rasism, för att man har fått prata ihop sig och ge utlopp för ilska tidigare. Men, jag talar bara utifrån mig själv och hur jag skulle känna.

  Samtidigt är det oerhört viktigt att vi kan diskutera dessa ämnen även i icke separatistiska grupper och vi bör kanske istället ha en diskussion om när det är okej med separatism.

  Jag anser att det är bra i viss mån, och separatism är en sån där grej som går att se på ifrån så många vinklar. Och vi borde lyssna på och titta utifrån alla.
  (Detta blev rätt virrigt men jag hoppas att du förstår)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..