ångest

Har fått en del frågor om ångest och depression senaste dagarna. Ska försöka svara så gott jag kan/berätta om hur jag har det.

Jag började bli ledsen när jag var ganska liten, på grund av omständigheter jag inte kunde rå för. Jag har alltid varit lite ledsen. Haft en ledsen kärna, typ. När jag blev äldre utvecklades min panikångest och min depression och under gymnasiet mådde jag som sämst. Det hela eskalerade enormt när jag flyttade till Paris och började ta kokain. När jag kom hem från Paris, för ett år och ett halvt år sedan ungefär, började jag på antidepressiva. Går fortfarande på dem (citalopram) och de räddade verkligen mig. Älskar dem.

Jag slussades runt lite mellan olika läkare och psykologer innan jag hamnade rätt. Att ha någon att prata med varje vecka är jätteviktigt om man vill må bra igen. Föreställ dig liksom att du har massa svart rök innanför ditt huvud. Ju mer du tänker desto mer svartnar röken och desto mer virvlar den runt i huvudet. Ibland behöver någon som tar emot röken och skingrar den. Och denna någon kan vara vem som helst; en mamma, en flickvän, en kompis.. Men den som kan skingra röken bäst är du själv, för att se till att den verkligen försvinner, och det kan man ofta inte göra utan professionell hjälp.

En psykolog tar inte hand om dina problem och löser dem; hen hjälper dig att hantera dem. Alltifrån tankar och minnen till beteende och känslor. Det är viktigt att få hjälp. Att få verktygens om behövs för att skingra röken.

Om du har ångest just nu kan du läsa detta inlägg som jag skrev för ett tag sedan. I menyn till vänster finns en kategori som heter just ”ångest” och där kan du scrolla lite om du vill. Du får alltid höra av dig till mig också, försöker finnas här så mycket jag kan. Om du känner att du behöver professionell hjälp, klicka HÄR (under 18) eller HÄR (om du bor i Stockholm). HÄR kan du prata med en psykolog online.
LOADING..