svar: antidepressiva

Får ganska mycket frågor om mina tabletter som jag tar, så tänkte gå igenom allt nu!

Jag tar 20 mg Citalopram om dagen. Det är ett SSRIpreparat som gör att serotoninhalten i min hjärna hamnar på en bra nivå igen. Jag har mått dåligt ganska länge, men det var först förra sommaren som jag äntligen fick mina tabletter utskrivna. Och jag älskar dem. Självklart mår jag dåligt ibland också, men nu mår jag dåligt som en normal människa gör, inte hela tiden som det var förut. Var väldigt destruktiv och desperat efter att må bra så gjorde massa dumheter för att inte känna mig så sjukt nere hela tiden.

Jag började på mina tabletter i september förra året. Normalt sett ska man gå på dem i ett år, men jag har fortsatt ett tag nu eftersom jag inte är redo att trappa ner ännu. Nedtrappningen kan vara väldigt jobbig så vill ta det när jag känner mig lycklig, stabil och när jag är med min familj. Kanske under sommaren eller våren. Jag tycker de funkar superbra. Det finns massa olika SSRI-preparat och dessutom flera olika varianter av Citalopram. Din läkare hjälper dig med vilken medicin som passar dig bäst.

Vanliga frågor och svar:

Vad hade du för bieffekter?

Under den första tiden efter att jag börjat ta mina tabletter kände jag mig om möjligt ännu mer deprimerad. Det är en vanlig bieffekt. Fick till och med en helt sjuk panikångestattack som jag pratade om i podden (detta avsnitt). Har aldrig varit med om något liknande förut. Jag låg på golvet i mitt rum medan mamma höll om mig och bad att hon skulle ringa ambulansen genast, eftersom jag visste att jag skulle dö. Jag var helt övertygad. Det var förmodligen det värsta jag någonsin varit med om i hela mitt liv, och det höll på i två timmar.
Förutom den lilla detaljen så upplevde jag muntorrhet och så var jag ganska trött ett tag, men det gick över efter en månad! Många slutar på tabletterna när de blir sämre, men det får man absolut inte göra. De kickar in efter 2-3 månader. Då är det istället några som känner att ”vafan, nu mår jag ju bra så jag behöver inte dessa”, men det är också helt fel. Åtminstone ett halvår ska man ta dem innan man trappar ner.

Jag tror jag behöver anti-depp, men jag får inte det utskrivet. Hur gör jag?

Det är viktigt att komma ihåg att medicinerna inte är ett botemedel. De är bara en återställare, typ. Ett verktyg. Att må bra igen tar tid och jobb, och oftast behöver man inte medicin utan bara någon att prata med. Om du är under 18 kan du ringa till BUP för att boka in en tid hos en psykolog (här hittar du en lista på mottagningar du kan kontakta) , om du däremot är över arton kan du kontakta närmaste psykolog-mottagning eller kontakta en läkare online. Här har du en hemsida som kan hjälpa dig att komma i kontakt med en leg. psykolog.
Om du redan går hos någon och fortfarande känner att det inte hjälper, be hen överväga att skriva ut tabletter. Det ska vara en sista utväg verkligen, och du måste fortsätta gå hos en psykolog och läkare som kan övervaka din utveckling och se till att medicineringen fungerar som den ska.

När ska man sluta på medicinen?

När du vill. Din läkare kommer förmodligen att ge dig råd och tips på hur du trappar ner, men du själv bestämmer när du vill göra det. Om du känner att du vill fortsätta ett tag till, så gör det. Du vet bäst själv. Så småningom kan du kanske ta en halv tablett om dagen, sedan en halv tablett varannan dag, osv. Men som sagt – sluta inte ta tabletterna bara för att du mår bättre. Det tar lite tid innan hjärnan börjar producera eget serotonin, så om du slutar efter några månader måste du bara börja om.

Hoppas det var svar nog!! Kommentera gärna om ni vill veta något mer. Puss

  1. Har läst dina krönikor och din blogg ett tag, tycker verkligen du är så bra på att skriva om känslor och så modig som vågar skriva om sånt här i bloggen! Tack för det, har inte mått så bra alltid själv och är på något sätt skönt när någon annan lyckas sätta ord på ens känslor! Kram

  2. Hei. Så utrolig tøft av deg å skrive om dette. Jeg er også avhengig av å gå på antidepressiva for å føle meg normal, det hjelper mye på uroen. Jeg fungerer kjempe bra med disse, og har gått på de lenge.. Men det er ikke noe jeg snakker om, noe jeg skulle ønske at jeg gjorde. Du virker som en herlig jente:) Stå på!

  3. Det är verkligen så snällt av dig att du lägger ner tid på att försöka hjälpa ändra genom att hitta länkar de kan gå till! Helt underbart.
    Kram!

  4. Hej! Jag går oxå på antidepp och vill sluta, men som du skrev när man är inne i en ljusare varmare period! undrar bara vad du menar med ”det tar lite tid innan hjärnan börja producera eget serotinin”? så medans man tar medicin så produceras de inte? är de inte bara att de hjälper till att balansera de? menar du att när man börjar må bättre så produceras det mer även när går på medicin? tacksam för svar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..