vanliga frågor och svar om Paris

Dessa svar skrev jag när jag gick i skolan under 2014/15! Tänkte att ni kanske ville läsa lite om vad jag tyckte och tänkte om saker just då.

Hur mycket kostar det att åka till Paris så som du gör?

Åh okej, denna fråga är lite känslig. Tror att staten betalar skolpeng, ca 80-100.000, vilekt är det mesta av vad skolan här kostar. Sedan värdfamilj + mat ligger väl mellan 50-70.000 / termin? Tror jag i alla fall. Kan ha fel.

Är det allmänt dyrt i paris? (mat, dricka) osv

Väldigt dyrt. Min månadspeng försvinner på 10 dagar. Räkna med att du fikar/äter ute mer än i sverige, och allt är dyrare, så det blir naturligt att du måste lägga ner mer pengar. Enda som är billigt här är alkohol! Du kan köpa en flaska vin för 2€.

Vad skulle du rekommendera en att göra om man har en ganska liten budget och ska till paris med några kompisar över en helg och är 17 år?
Jag skulle rekommendera att ni hyr en lägenhet via airbnb för det är billigare och då har ni mer pengar över till shopping och så. Kolla in SAS ungdom, de brukar ha superbra priser på flygbiljetter. Sedan skulle jag säga att ni undviker turistfällor! Gå gärna och se eiffeltornet, men champ elysee är till exempel inte särskilt spännande. Promenera i Saint-Germain, ta en kaffe i Le Marais, shoppa i vintagebutiker… Kolla in montmarte också, det är ett nice och billigt område. Vad gäller barer rekommenderar jag Bastille, Republique eller oberkampf (områden).

Är skolan tuffare än hemma?

JA! Svenska skolan är jättetuff och svår, men eftersom vi är så få elever får du maximalt med hjälp och lärarna kan fokusera på just dig och din skolgång. Lärarna blir ju dessutom som ”extraföräldrar” i och med att de är de enda svenska, trygga vuxna du kan vända dig till, så du får en god kontakt med dem. Skolan är svår, men du lär dig otroligt mycket och i och med den möjlighet till hjälp som du har så utvecklas man snabbt.

Hur jobbigt är det att bo i värdfamilj?

Självklart är ju drömmen att bo ensam haha. Friheten är inte fullständig och du måste respektera tider, måltider, föräldrarna osv. Men för mig är det en enorm trygghet att ändå ha någon man kan vända sig till. Speciellt eftersom jag hade väldigt tur med min värdfamilj som är chill med utetider och låter mig vara ifred när jag vill. Vi har en jättebra relation och jag gillar dem supermycket.

Har hört från vänner som bott i Paris att de ofta blir lite halvt trakasserade i tunnelbanan etc, händer det ofta?

Mentaliteten är klart annorlunda här. Man säger ju ofta att fransyskor ser så himla sura ut. Fattar varför, haha. Killar kommer ofta fram och vill ha ditt nummer, visslar åt sig, ropar efter dig.. Men om man bara ser lika sur ut som en fransyska låter de dig ofta vara ifred. Du ska absolut inte gå ut på natten ensam, no fucking way, men metron brukar ändå vara helt ok tycker jag.

Hur har du fixat med mobil osv?

Jag har tur som har en mamma med fransk bankkort, så jag kunde fixa abonnemang med internet. Annars hjälper skolan dig med sådant!

Vad är det absolut sjukaste som hänt i Paris?

Måste typ vara när jag och Linn var på väg in till stan med metro 1.. Det var precis efter Charlie Hebdo-attentaten och vi hade egentligen utegångsförbud, säkerhetsnivån var höjd till taket och det var militär överallt. Hur som, vi satt på tunnelbanan och pratade, när någon plötsligt ba ”Är det där en väska?”. Då ligger det alltså en militärryggsäck mitt i gången på tåget. Vid nästa station klev alla omedelbart av och sprang iväg för att ringa polisen. Det var en konstig stämning i luften, mådde nästan lite illa för att det var sådant allvar i sitationen. Det var liksom helt tyst, folk var rädda på allvar. I Sverige är det inte lika seriöst, tror jag, man hör ju saker hela tiden men det är inte ofta det är direkt fara. Men just då insåg jag verkligen att jag levde i en storstad och att jag mycket väl kunde ha blivit bortsprängd där och då. Det var lite sjukt.

Hur är stämningen i och mellan klasserna? Är man med alla eller är det grupperingar? Eller är alla bara allmänt sköna så de är kul att vara med alla?

Bra!! Jag älskar min klass. Visst är det grupperingar, som i alla skolor, men jag tror nog de flesta kommer överrens och tycker om varandra. Vi är som en enda stor klass eftersom vi är så få, så vi har lektioner tillsammans ganska ofta. Finns nästan ingen som jag inte kan tänka mig att umgås med!

När kommer du hem en fredag/lördag? Håller du (eller måste du hålla) utetiderna?(helg/vardag)
Oftast alldeles för sent haha. Men runt 3 kanske? Vi åker alltid taxi hem, och är nästan aldrig ensam. De flesta har utetid 1 men min värdfamilj litar på mig och är ganska chill så får vara hemma lite när jag vill så länge jag håller kontakten med dom.

Hur gör du med pengar när du är där?

Får månadpeng av min mor och så får jag försöka klara mig :’)

Funderar på att söka till paris i sommar kan du säga vad som gick dej att verkligen bestämma dej för jsg tvekar lite

Sök för faaaaan. Jag visste att jag ville dra från sverige asap när jag var tretton, så det har aldrig varit så svårt beslut för mig. Det är ett helt annat liv, du förändras som människa, du träffar underbara människor… alltså jag kan skicka en powerpoint med anledningar om du vill men jag förstår inte varför någon tvekar överhuvudtaget

Hur går det med franskan? Vilket nivå var du på innan du for och vilken nivå är du på nu?

Min familj är mer eller mindre fransktalande, vi har hus i frankrike som jag brukade bo i på somrarna, och har gått i en fransk skola sedan jag var 5 så jag låg väl på en ganska basic franska när jag kom hit, men det utvecklas fruktansvärt fort jag och jag känner mig jättebekväm när jag pratar franska med fransmän. Läser franska steg 5 här om det var det du menade??

Finns det många trevliga och snygga killar i paris?

Hehe fransmän är lite speciella men du kan absolut hitta nice killar på klubbar eller barer

Och hur är det med franska tjejer? Känns som att dom ska vara hur dryga som helst hehe

Ja franska tjejer är ingenting att hänga i granen. Otrevliga för det mesta, enligt mig. Men ett tips: om du går på en fransk hemmafest eller hänger med franska människor, gå direkt och börja prata/lära känna tjejerna. Om du istället bondar med killarna först blir det lätt grupperingar. De är naturligt inställda på att du kommer vara jobbig och pinsam eftersom du inte är fransk. Okej, nu drar jag alla över en kam, så är det inte alltid. Fransyskor är bara lite svåra.

Hur fick du idéen att börja på svenska skolan i Paris?

Jag har alltid rest mycket när jag var yngre så jag har alltid haft något att jämföra med sverige, och jag kände bara att det var för litet för mig. Människorna, vädret, stockholm, allt är för jävla plant.

LOADING..