”Tankar kring…” the crazy bitch

”Du är fan inte klok”

Hans ögon smalnar till medan han betraktar mig under luggen. Jag röker stressat och försöker att inte säga emot, tänker att jag bara ska ta emot anklagelserna tills han tröttnat.
”Du är galen. Jag är så trött på att umgås med galna tjejer. Ni är fan tokiga allihopa”

Mentalt lägger jag till ett streck i min lilla anteckningsbok som håller räkningen på hur många gånger jag blivit<< kallad galen av en kille.

Senare samma kväll sitter jag uppflugen på diskbänken med ett glas vin i handen. Megan sitter på fönsterkarmen och röker sina lucky strike och Hanna har slagit sig ner på golvet.

”Jag fattar inte varför jag inte kan sluta vara så knäpp” säger jag för säkert tusende gången. ”Jag är alltid så himla galen. Psyko, liksom.”

”Jag tycker inte du är det” säger Megan och fimpar cigaretten.
”Inte jag heller” håller Hanna med.

Och då slår det mig – insikten som kom att förändra allt.

De som stämplar mig som galen har en gemensam nämnare:

De har snopp.

Jag är faktiskt inte galen. Alltså, en galen person är en sådan som har psykiska problem och det har faktiskt inte jag (okej, några kanske, men inte så värst). Ändå har jag ständigt fått höra att jag är ”för mycket” ”ohanterbar” ”konstig” ”knäpp” ”helt jävla psyko” och så min all time favorite: ”du behöver lugna ner dig.”

Först och främst: excuse you, jag minns inte riktigt när jag gav dig min tillåtelse att helt fritt börja definiera vem jag är. Om du inte har uppfostrat mig eller delar mitt blod har du faktiskt absolut ingen aning.

För det andra: Om du syftar på att jag blir arg när du inte svarar eller lackar ur när du gör något dumt, så tror jag att begreppet ”crazy bitch” inte riktigt är lämpligt. Prova istället ”upprörd människa” eller ”person som bryr sig”.

Kära man eller kille, om du inte vill att din tjej ska vara ”galen”: ja men sluta provocera fram galenskap då?

Killar verkar älska att tillskriva personlighetsdrag till tjejer trots att de inte har rätten.

Förmodligen är det en slags (o)medveten härskarteknik. Typ, om man blir arg för att en kille inte svara på 48 timmar trots att han har läst vad man skickat, så säger de att man måste ”chilla” och ”ta det lite lugnt” eller, värst av allt, ”andas”.

Andas?

ANDAS?

Den enda gången jag kommer ”andas” är när jag tar ett djupt andetag för att sedan verbalt strimla ditt sorry ass framför alla som kan tänkas vilja höra och GÄRNA dina vänner. Våga inte säga åt mig att jag ska ”andas” när det är du som är orsaken till att jag får kortslutning från första början.

Men många tjejer, inklusive jag, tar åt sig av dessa löjliga anklagelser. Jag satt i flera veckor i höstas och funderade på om jag faktiskt borde öka dosen på min medicin eftersom jag nyss fått höra att jag var galen. Killar, däremot, kan borsta av sig en sådan beskyllning med en snabb liten rörelse över axeln och sedan fortsätta med sina liv.

Varför är det så?

Förmodligen eftersom kvinnan i hela sitt liv har varit tvungen att se sig själv från ett annat perspektiv än sitt eget. Som kvinna förväntas du hela tiden anpassa, lyssna och rätta dig i ledet av andra tysta kvinnor som blir tillskrivna attribut som över huvud taget inte stämmer överens med vilka de är. Kvinnan tvingas ständigt behöva se sig själv från omvärldens ögon för att kunna lyckas, och hon måste också hela tiden ta in andras åsikter och funderingar över vem hon är eftersom det är det som räknas. Kan ni tänka er hur världen skulle se ut om kvinnan växte upp med fullt tillit till hennes eget väsen och personlighet? Det skulle ju bli fullkomligt kaos.

Mannen, däremot, är van vid att ständigt få ta plats och vara den han är. Han är säker på sig själv eftersom omvärlden aldrig har tillskrivit honom ”passande” attribut. Han behöver heller inte oroa sig för att bli kategoriserad som en ”sådan man” på samma sätt som kvinnor blir kategoriserade. Kvinnor är i regel svartsjuka, känsliga varelser som mer ofta än inte är lite smått neurotiska och hysteriska. Det ligger helt enkelt bara invävt i vårt DNA att vara totalt rubbade.

Jag såg ett helt fantastisk klipp på Facebook med en komiker som sa något om fenomenet ”det galna exet”. De flesta killar brukar ju garva lite och säga ”alltså mannen, jag har ett crazy ass ex, hon e fan inte klok”. Väldigt sällan hör man kvinnor säga samma sak om sina ex.

Vet ni varför?

Jo, för att tjejer som har ett manligt ”crazy ex” antagligen ligger på intensiven och vårdas för hjärnskador. Eller så har de redan checkat in på bårhuset.

Tjejer är inte galna. Vi är inte knäppa i huvudet. Vi är extremt rationella varelser som bara kräver att bli behandlade som människor. På samma sätt som du inte ignorerar en kompis i flera dagar, eller undviker att träffa hen, så vill vi tjejer gärna bli behandlade med respekt. Vi blir galna för att ni gör oss galna. Tro fan ingenting annat.

LOADING..