mina bästa skrivartips

5 tips för bättre skrivande

Jag har märkt att det är många av er som skriver, och ofta får jag fantastiska kommentarer som lyder något i stil med att jag hjälper er att hitta inspiration. Finns förmodligen ingen finare komplimang enligt mig. Men för att hjälpa er, och mig själv, lite extra på traven så tänkte jag samla mina bästa tips för att sätta igång med skrivandet på riktigt, oavsett om det är för er själva eller för någon annan eller för att ni vill publicera.

1. Läs böcker.
Första tipset är enligt mig självklart. Om man inte läser så utvecklas man heller inte, och då slutar det bara med att man sitter där framför datorn och går runt i mentala cirklar för att man helt enkelt inte vet bättre. ‘Att läsa är att resa’, brukar man (PocketShop, möjligen?) säga, och det stämmer. När du läser samlar du inte bara på dig nya ord, utan också nya världar. Hitta böcker som inspirerar dig och läs som ett jobb. Anpassa ditt bokval efter vad du vill uppnå, om ni förstår vad jag menar. Till exempel, om ni känner att era ordval är för banala, läs något med komplicerade och ovanligare ord. Jag läser just nu ”Vindens skugga” av Carlos Ruiz Zafón, som är helt fantastisk. Men jag läser också på ett annat sätt; jag granskar orden lite mer, läser om stycken jag tycker är fina och försöker imitera hans teknik. Det funkar utmärkt. Så frossa bland böcker som inspirerar dig. Ett extra tips är att sträckläsa böcker, för då hamnar man verkligen i den ‘världen’ och då är det (enligt mig) lättare att hålla sig kvar i det sinnet när man sedan skriver själv.

2. Ta en promenad utan hörlurar eller mobil.

Förra veckan hade jag inte mobil under helgen och det var faktiskt otroligt skönt. Jag var tvungen att promenera under dagarna och i början var jag irriterad och bitter för att jag inte hade något att lyssna eller titta på, men efter tio minuter märkte jag att tankarna började spåna iväg. Du tvingas liksom tänka, och när jag gör det så hittar jag på historier eller tal eller annat som jag tycker är roligt, och när jag väl hade nått min destination fick jag låna papper och penna och skriva ner saker jag tyckte om. Så det är bra att tvinga hjärnan att tänka, speciellt om man är ute och går.

3. Ha alltid penna och papper vid sängen.

Viktigt!! Obs!! Funkar med mobil också, fast penna och papper är att föredra. De bästa idéerna brukar komma, när då? Jo, när man precis ska somna. Då får jag ihop alla möjliga sorters historier och meningsuppbyggnader och texter som jag sedan måste skriva ner snabbt som fan för att inte glömma dem. Ofta är de briljanta och jag har många gånger förvånats över min totala brist på fantasi under dagtid när jag, så fort mörkret faller, verkar förvandlas till självaste Jules Verne. Och hur trött du än är – skriv alltid ner det du tänker på om du tycker att det låter bra. Skit i att sova. Det kan du göra när du är död. Eller när du är publicerad.

4. Hitta ditt utrymme.

Här menar jag både rent fysiskt men också psykiskt. Hitta en plats där du är bekväm – det kan vara på ett café, i ett hörn hemma, under matsalsbordet eller i köket. Var som helst. Men du ska känna att du är trygg och bekväm. Personligen, till exempel, så vill jag gärna sitta på behörigt avstånd från människor om jag är på ett café, gärna med ryggen mot väggen. Jag vill kura in mig i ett litet hörn där jag kan se på folk utan att de lägger märke till mig. Då skriver jag som bäst. Hemma brukar jag göra en liten ritual av att ordna det fint, lägga upp dator och papper och penna och te, och sedan sätta mig ner och bestämma mig för att jag inte får resa mig upp förrän 500 ord senare.
Men detta tips gäller som sagt också rent psykiskt. Jag gick länge omkring och våndades lite över att jag inte kände mig som någon annan författare. Missförstå mig rätt; jag tyckte att alla andra skribenter jag läste något av hade sin specifika, utstuderade stil och rytm. Ta till exempel Martina Haag, som jag ibland kan skriva lite som. Man ser ju direkt vad hon är för ‘typ’ av författare, om ni förstår vad jag menar? Om hon och Isabell Allende beordrades att skriva en bok tillsammans skulle det förmodligen sluta i ett kärnvapenkrig för att de är så olika. Jag vet liksom inte hur jag ska skriva, eftersom jag vill skriva som alla mina favoritförfattare. Men sedan insåg jag att det är ju just det som gör mig till mig; denna saliga blandning av Allende, Haag, Zusak, Ferrante, Moyes och många fler. Det är ju alla de små fragment och stycken som jag tagit med mig, alla de tekniker jag härmat och ord jag fastnat för som gör mig till mig. Så istället för att försöka dela in sig själv i ett fack så måste man liksom bara…skriva.

5. Du kommer aldrig bli nöjd.

Egentligen borde detta vara regel nummer ett. Jag önskar någon hade sagt detta till mig när jag var typ åtta och bestämde mig för att bli författare. Samma sak gäller för musiker, konstnärer, dansare… Konst kommer aldrig bli klar i konstnärens ögon, tror jag. Det gjorde mig helt förtvivlad när jag var liten. Jag började skriva en bok när jag var tolv, och varje år skriver jag om den. Jag sitter för sjutton än idag och pillar på den där jävla sagan. Stycken som jag förr tyckte var helt fulländade kan idag göra mig generad för att de är så dåliga.
Det gäller att bli nöjd och sedan låta den vara. Man kommer alltid, alltid vilja jobba mer. Man kommer alltid kunna sitta och byta ut ord, jämföra synonymer, fundera över en meningsuppbyggnad. Man kommer aldrig bli nöjd. Tro mig, när jag skrev klart en sak som jag jobbat på ett tag var jag överlycklig. Jag dansade runt ensam i min lägenhet, hoppade och tjoade och sprudlade. En halvtimme senare låg jag på köksgolvet och stirrade på min text och ba ”detta är det sämsta jag någonsin skrivit”.
Det bästa är att låta en kompis eller någon läsa igenom, ge synpunker, rätta och sedan får man bara lämna texten ifred och fortsätta framåt. Och ge sig själv lite cred. Cred! Det borde vara det sjätte tipset. Att klappa sig själv på axeln och säga; ”nu var du allt duktig”. Det är också jätteviktigt.

Sådär. Jag hoppas ni uppskattade detta inlägg! Jag är ju ingen författare men som sagt, detta är vad jag brukar göra när jag känner att jag inte kan röra ett enda finger över tangentbordet. Har ni några tips? Dela jättegärna med er!!

LOADING..