”Tankar kring…” the basic bitch

”Vad gillar du för kläder?”
Jag hickar till av frågan. Tar långsamt en klunk av det billiga roset för att vinna tid.
”Eh..” säger jag. ”Acne?”
Jag får en bekräftande nick och andas ut. Killen som sitter emot mig har höga jeans som han har betonat är från tjejavdelningen på humana.
”Musik, då?”
Fan.
”Amy Winehouse” säger jag.
”Nice” svarar han. ”Själv gillar jag lite svår musik. Inte många som förstår”. Han tar ett djupt bloss på cigaretten och suger in kinderna, rynkar pannan när han blåser ut röken.
Jag håller nickar som för att hålla med. ”Nä,” säger jag. ”Det är svårt det där.”

Var man än går, och vilka man än träffar, så är folk så otroligt creddiga. De lyssnar på en viss sorts musik, följer ett visst antal människor på twitter, avgudar vissa kändisar och hatar andra. De är intersektionella feminister för att det är trendigt, eller så har de gått från Ralph Lauren till Stone Island för att passa in. En del målar sina ögonbryn till perfektion och bashar andra som inte gör det, andra tar avstånd från Kardashian-familjen för att de inte är medvetna nog.

Och någonstans mitt i det här fann jag mig själv lite vilse. När någon frågar mig vad jag läser svarar jag utefter vad denna personen verkar imponeras av. ”Fursten” av Machiavelli, om det är någon äldre kille på Sturehof (han kommer att låtsas som om han också läst den, även fast han i 9 fall av 10 inte har det). ”Under det rosa täcket” av Nina Björk, om det är en södertjej som inte vill definiera sin sexualitet och som bara röker rullade cigg för att ha råd med ölen från Babylon (”Asså, den e så bra,” kommer hon säga, fastän hon bara läst sammanfattningen av boken på sparknotes, ”Jag älskade hennes teorier om… intersektionell feminism. Du vet.”). Respektive stereotyp kommer sedan att försöka hävda sig själv inom andra områden (”nä men jag gillar att festa i Berlin. Så jävla cool stad, asså. Inte alls så söderhipster som man kan tro”) eller (”själv gillar jag kläder som uteliggare burit. Det ger en fett autentisk känsla, liksom).
Och mitt i allt det där så önskar man att någon bara hade varit fett basic och sagt det som de ville säga. Berättat om det de gillar att göra på riktigt.
Om detta inte redan kommer som en chock så har jag en bekännelse; jag är inte ett dugg creddig. Jag är en basic bitch på så många sätt. Jag bara…gillar det jag gillar, trots att jag ibland försöker imponera på folk jag egentligen skiter i. Så nu har jag börjat med en ny sak: att säga som det är.

”Vad gillar du för kläder?”
”De jag får gratis! Annars diggar jag Acne. Men har inte råd.”

”Vad lyssnar du på för musik?”
”Älskar Amy Winehouse, men min spellista är till 90% låtar från Spotify topp 100.”

”Vad läser du för böcker?”
”ALLT. Gillar det mesta, men kommer nog alltid ha twilight-serien som favorit.”
Och så får det väl bara va, helt enkelt. Vi slår ett slag för de som vågar vara basic. Vi är helt okej ändå.

LOADING..