Readers Friday: ”En ständig kamp”

Jag står framför spegeln. Observerar min spegelbild. Jag ser en ung, blond tjej. Blåa ögon. Smal. Hon ser inte ut att vara äldre än 20 år.  Som jag önskar att min kropp kunde vara min egentliga ålder. Jag önskar det mer än allt annat.
Min läkare sa: ”På utsidan är du en ung kvinna men på insidan är du än gammal gumma.”

Jag har ont. Varje sekund av varje minut av varje timme av varje dag av varje månad hela året om. Jag har ont. Jag vaknar med smärta. Jag somnar med smärta. Jag andas smärta. Smärtan hemsöker mig varje natt. Smärtan suger ut energin från min stela kropp. Smärtan äter upp mig inifrån och ut.

Det är en ständig kamp mellan mig och smärtan. Ibland vinner jag. Ibland vinner den. De dagarna smärtan vinner låser jag dörren två gånger, drar ned rullgardinerna och gömmer mig under täcket. Ingen får se mig för synen är inte vacker. Det är tårar som forsar ned för mina kinder och bildar en blöt pöl på kudden. Det är frustation för att enkla saker som att borsta tänderna och öppna dörrar är plågsamma. Det är ilska mot min kropp. Jag är 18 år. Men inte egentligen. Jag ser inte sjuk ut. Inte egentligen.

Men tittar du noga ser du fingrarna på vänstra handen är konstant svullna. Titta du noga ser du att fot- och handleder är dubbla sin storlek. Försätter du titta ser du de mörka ringarna under ögonen efter sömnlösa och plågsamma nätter. Du ser de hudfärgade stödstrumporna som döljer sig under byxorna. Du ser att jag stundtals haltar. Du ser att jag ibland inte kan greppa tag i saker ordentligt utan tappar samma penna om och om igen. Du ser medicinerna som gömmer sig i handväskan för att klara dagen.

Tittar du hastigt ser du en ung, blond, smal tjej med blåa ögon. Inuti mig pågår den viktigaste kampen i mitt liv. Vem ska segra i dag? Jag eller smärtan?


Skribent: Ingrid
Ingen bild bifogades

Vilken fantastisk, och smärtsam, text. Fick ont i hela hjärtat. Ingrid lider av sjukdomen fibromyalgi som orsakar konstant smärta och sömnlöshet. All kärlek till dig och jag hoppas du är okej trots allt. Återigen, fantastisk text, vill gärna läsa mer. Tack för att du delade med dig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..