Öppet meddelande till företag som utnyttjar influencers

Jag trycker upp porten och går in in. Det mjuka ljuset från lamporna gör att hallen ser varm ut trots att vädret utanför är allt annat än behagligt. Jag drar av mig hörlurarna och stiger in i receptionen, blir hänvisad vidare och möter sedan kvinnan jag letar efter.
”Hej!” säger hon och ser genuint glad ut över att se mig. Vi sätter oss i ett av konferensrummen, hon med sin dator och sitt anteckningsblock och jag med min kaffe.
Vi hade, via main, bestämt ett möte eftersom de – Vitamin Well – var intresserade av ett ”långsiktigt samarbete” med mig och mitt varumärke. Jag hade sett fram emot mötet, jag och tjejen som vi kan kalla Emma fick genast bra kontakt och jag tänkte att det äntligen fanns chans för mig att landa ett bra samarbete med ett stabilt varumärke som var beredda att jobba med mig under en längre tid.
Vi sätter oss ned. Hon börjar med att beskriva varumärket och jag fortsätter med att beskriva min vision om ett eventuellt samarbete. Tanken är att de ska sponsra min läsarträff med drycker och sedan fortsätta samarbetet under hösten i form av uppdatering gällande deras drycker.
Sedan kommer vi till punkten då vi (jag, verkar det som) ska diskutera ersättning.
”Hur ser ni på betalning?” frågar jag.
Hon ler. ”Alltså, vi jobbar ju med väldigt stora profiler, så som Michaela Forni, men vi ser det verkligen som en viktig grej att också jobba med mindre influencers som har kanske tiotusen följare, men ändå är väldigt drivna.”
”Jaha?”
”Ja, och då är det viktigt för oss att vi känner att profilen i fråga är genuint intresserade av våra produkter.”
”Det är jag” säger jag, och menar det. Jag har alltid älskat VW:s drycker; Nocco, Aloevera, originalflaskan…köper dem säkert varje dag.
”Vad bra!” kvittrar hon.
”Ja, men hur ser ni på betalning?” frågar jag igen.
”Vi jobbar egentligen inte så mycket med ersättning.” säger hon, ”Vi tycker att flaskorna, som ändå har ett utgångspris på 20 kronor, räcker som betalning i och med att vi också är ett starkt varumärke som många vill synas med.”

Där kom det. Ögonblicket då mötet förvandlas från lovande till katastrof.

”Så jag ska göra reklam för er gratis?” säger jag långsamt.
”Inte gratis!” skyndar hon sig. ”Du får ju flaskorna.”
Jag är tyst tills hon fortsätter prata igen.
”Vi har ingen budget för den sortens samarbete just nu” säger hon.
”Hur är det möjligt?” frågar jag, och plötsligt börjar huvudvärken hamra bakom pannan. Och jag blir sur. Riktigt irriterat. ”Hur kan det komma sig” fortsätter jag, ”att ett företag som omsätter flera miljoner varje år inte har någon budget för marknandsföring? Hur tänkte ni då?”
Hon skrattar lite blidkande; ”Joo, såklart vi har en budget, men för den här typen av samarbete så kan vi inte erbjuda några pengar.”
”Okej,” säger jag. ”Det funkar ju inte. Jag måste kunna betala min hyra. Hur ska jag göra det? Med femton stycken VitaminWell sugarfree style – flaskor?”
”Det är såklart problematiskt” säger hon och nickar. ”Men vi kanske ändå kan sponsra ditt event? Om du ordnar med foto – och videograf.”
”Och ni står för hyran då, antar jag.”
”Nej, det kan vi tyvärr inte göra”. Hon ler fortfarande, medlidsamt men bestämt.
Jag lutar mig tillbaka och försöker samla tankarna. Räknar till tre, långsamt.
”Så du menar,” säger jag, ”Att jag ska erbjuda er spridning i form av minst hundra läsare i er målgrupp, material i form av foto och film, samt omfattande exponering av ert företag… och betala för det?”
”Du får ju flaskorna”
”Jag ska betala för att marknadsföra ert varumärke?”
”…flaskorna har ett utgångspris på 20 kronor.”
Och därmed är mötet jävligt avslutat.

Allteftersom dagarna har gått efter det mötet har jag blivit mer och mer irriterad. Så nu kommer mitt riktigt förbannade, fuck-you-inlägg tillägnat inga mindre än de företag som väljer att utnyttja unga tjejer och killar som kämpat för att bygga ett varumärke.

Kära företag. Nu kör vi en liten genomgång på god moral och integritet här. Är ni beredda? 

När ni ska exponera er reklam på det traditionella sättet, säg i en tidning till exempel, så betalar ni tiotusentals kronor för en liten notis i ett forum där ni inte har någon som helst kontroll över vilka som läser den. Ni har visserligen fått en rapport från tidningen i fråga vad gäller målgrupp, och ni vet ungefär hur många som borde nås av er reklam, men ni har ingen aning om hur många som ser just den notisen och ni kan inte mäta engagemanget om ni inte har någon form av ett direkt sätt att kunna se vilka som hamnade hos er just genom denna tidning, till exempel en unik rabattkod. Ni lägger alltså dessa tiotusentals kronor på att sprida ert varumärke på ett rätt korkat sätt om jag får säga det själv. Men det är er grej.

Sedan kontaktar ni så kallade influencers. Sociala medie-branchen är överlägset kvinnodominerad och har länge förlöjligats, och fortsätter förlöjligas, av den utomstående som fortfarande inte förstår att ett varumärke tar tid, energi och skicklighet att bygga upp – många av de små gulliga bloggare som ni väljer att tala nedvärderande om har startat eget företag innan de ens fyllt 18, och många balanserar skola med det heltidsjobb som bloggen är. De lär sig om företagsekonomi och marknadsföring genom att googla och kolla DYI-videor på youtube, de utmanar sig själva dagligen för att skapa ett kreativt och nytänkande innehåll, de sitter uppe till sent på natten för att tidsinställa inlägg och går upp tidigt på morgonen för att hinna med en pressfrukost innan första lektionen börjar. De drömmer och jobbar – förmodligen mer än vad ni gjorde när ni var tonåringar.

Men precis som man är när man är tonåring så är de naiva. Jag har varit naiv, och är förmodligen fortfarande det. Det tar tid för ett samhälle att förstå och förändras efter den nya marknaden som uppstått i och med att tusentals unga tjejer skapat sina egna plattformar. Och nu kommer vi till det som gör er så jävla skamliga; ni utnyttjar naiviteten hos dem som kämpat för att ni ska kunna tjäna pengar på deras jobb.

Upp med en hand alla influensers som blivit erbjudna en jävla hårspray mot ett blogginlägg. 

Till skillnad från traditionell marknadsföring så kan vi erbjuda exakt statistik på målgrupp, reach, engagemang och intresse. Om du som företag vill göra reklam för en hudkräm som bara passar torr hy vinner du hundra gånger mer av att marknadsföra din produkt hos en bloggare som har just torr hy. Hennes läsare vet vem hon är, vet att hon har torr hy, vet att hon talar sanning när hon säger att krämen funkar. Hon kan erbjuda ditt företag siffror på hur många som kommer att nås av din reklam samt hur många som faktiskt kommer att klicka sig in på hemsidan och köpa hudkrämen. Hon kan till och med engagera din exakta målgrupp trots att de inte ens hittat till hennes blogg genom att göra en tävling och be läsarna att tagga en kompis med torr hy. Och hennes statistik kanske är låg – säg 500 läsare per dag – men om du använder dig av tio sådana bloggare som alla engagerar sina läsare och kan ge statistik, svart på vitt, att din produkt har exponerats 2000 gånger för den målgrupp du är ute efter så blir den reklamen plötsligt ovärdelig.

Att erbjuda produkter som förmodligen kostat dig fem kronor att framställa mot omfattande marknadsföring är verkligen att trampa på de unga egenföretagare som dag och natt kämpar för sina drömmar. Inget modernt, feministiskt eller medvetet företag sysslar med att betala ut minimilön eller helt enkelt icke-lön för att tjejer, killar eller ickebinära ska göra det jobb som en reklambyrå hade tagit tiotusentals kronor för. Det är en orättvis och förlegad metod för att kapitalisera på unga tjejers naivitet och ni borde fan skämmas. 

Hade du försökt dig på samma teknik när du ska köpa traditionell reklam hade du blivit utskrattad. Försök att gå till en tidningsredaktion och erbjuda dem hudkräm mot reklam. De hade förmodligen portat dig från byggnaden.

Vidare till er, mina kära läsare. Många av er har bloggar, poddar, instagram och liknande. Jag tycker att vi kollektivt sätter ett stopp för företag som har mage att erbjuda deras löjliga produkter mot att vi ska slita för deras varumärke och samtidigt skada vårt eget. Från och med NYSS måste influensers – hur stora eller små vi än är – börja ta betalt. Genast.

Till alla företag som fortsätter utnyttja och kapitalisera på unga tjejers varumärken – ring mig när ni också får lön i VitaminWell flaskor så kan vi prata vidare då.

 

 1. Men fyfaaan. Jättebra att du ifrågasatte ”Emma”, och även om det kanske inte verkade så i stunden hoppas jag att verkligen att din motreaktion fick henne att tänka till. Är glad att du delade med dig av det här så att man även utanför influencer-världen kan få i en inblick i hur det fungerar. Liksom Jennifer tänker jag även bojkotta VW i fortsättningen, vilka utsugare asså

 2. Tänk vad mycket det kostar för ett företag att dela ut produkter gratis på stan. transport, lön, reklam osv. Samma pengar borde de kunna lägga på att stötta ett event ekonomiskt där besökarna får testa produkten. Som du säger, det går inte att hitta en bättre målgrupp än bloggläsare för många sånna produkter… skäms på dem!!

 3. Nä fyfan, kommer lätt också bojkotta dem från och med nu! Fullkomligt respektlöst utav dem att ens ha mage att ”erbjuda” dig detta.

  Nyfiken dock, var detta mötet du skrev om några inlägg tillbaka? För då verkade ju det som om det gick nånstans! Skulle inte själv ens velat nämna dem/lägga upp kort på drycken efter ett sånt möte hahah

  1. I know right. Jo precis, delar sv dialogen jag skrev hölls via mail men skrev det som om allting hände precis då för att inte inte inlägget skulle bli rörigt haha

 4. Du blir arg för att någon vill ge dig Vitamin Well gratis…? Stackars dig! ”Betala hyran”, du har väl andra intäkter än ett eventuellt samarbete med företag? Är du inte författare, modell, bloggare och massa annat såsom du skriver? Är det lögn då? Förresten köpte väl din mamma lägenheten till dig, betalar hon inte hyran också? Duktig du är som står för den själv i så fall. Självständig och vuxen. Tacka nej till möten i fortsättningen om du inte vill ha gratis grejer. Kristus.

  1. 1. Författare. Absolut, om ett år KANSKE jag får in pengar men att få en stadig inkomst på att författa är oerhört svårt om inte omöjligt när man är debutant.
   2. Slutade modella för ett år sedan pga klarade inte av att ständigt gå ner i vikt, så nej inga pengar därifrån tyvärr.
   3. Bloggare? Var ska jag få pengar från om jag gör samarbeten som erbjuder mig läsk istället för ordentlig betalning? Var det inte det jag precis skrev typ 3000 ord om? Har du lässvårigheter eller Whats up

   Jag betalar min hyra själv, även om min mamma köpt min lägenhet!! Förstår inte vad som skulle vara så fruktansvärt upprörande med det eftersom jag är oerhört tacksam och medveten om att jag har tur (säg inte att du skulle tacka nej om dina föräldrar ville köpa en lägenhet till dig hahha)
   Det kanske är bara jag, men att lägga ner timme efter timme varje dag och få betalt genom 20 flaskor vitamin well tycker inte jag är särskilt rimligt. Men om du drömmer om det kan jag hooka up dig med ”emma” som jobbar där, hon skulle vara superintresserad av någon som var så opåläst och oinsatt i branschen som du✨ Allt gott
   /O

 5. Asså. Om vi backar bandet lite. Möjlighet till att vara influencer har man bara om man har många följare på instagram/bloggplattform. Man får betalt för att fota och skriva texter om olika produkter. Jag förstår att det är ett arbete som kan ge mycket pengar – absolut. Men för mig som dagligen ser undersköterskors slit, med kanske ungefär samma utbildning som du, få lite pengar gör mig väldigt mycket mer upprörd. Att kunna ha möjliget att beskriva och fota produkter i utbyte mot pengar är liksom ett sjukt jobb. Undersköterskorna tvättar, byter blöjor, matar, tar hand om, klär på, enormt sjuka och svaga människor. Jag är beredd att ta debatten för dem. För det sliter och sliter och sliter. Varje dag. Men jag är inte beredd att ta den kampen för influencers. Jag fattar att vissa kan livnära sig på det, men långt ifrån alla kan uppenbarligen det. Ibland gäller det att se sig om axeln innan man klagar på det här sättet. Dessutom- vad gör det för nytta för dina läsare om du skriver att du älskar en produkt fast du får betalt för det och inte egentligen håller med?

 6. Älskar dig!!! Vilka tror dom att dom är att kunna utnyttja människor enbart för att de är ett jävla etablerat märke? Vad finns grundprinciperna?

 7. Superbra skrivet!!! Har läst ovanstående kommentarer och kan bara hålla med. Det är sådana som du som kommer förändra och förbättra branschen!

 8. Lol vad förväntar du dig? 1 mille för att skriva ett blogginlägg? Seriöst. Klart man erbjuder lågt till något så basic som en bloggare, säger du nej går man till nästa. Plugga ekonomi så kanske du förstår bättre hur det funkar.

  Skulle alla säga nej kommer de nog betala någon ersättning. Men att göra en blogg med några tusen följare är inte direkt unikt..

 9. Alltså SÅ bra och SÅ sant. Nästa gång ett företag erbjuder ett par solglasögon för 99kr eller lite klistermärken så tänker jag skicka länken till det här inlägget och avsluta det så. Du är grym!

 10. skulle få ett presentkort för att marknadsföre en cykelaffär. 500 kr. Lyckades få upp det till 1000 kr eftersom jag ändå tänkte sköpa en cykel oavsett, så att det i det här fallet blev ett presentkort kunde kvitta på så sätt. Men när jag tänkte beställa cykeln fungerar inte koden, eftersom det var rea på cykeln jag ville ha (en rea som var ungefär lika mycket som mitt presentkort). Har inte publicerat inlägget och tror nog de kan se sig i stjärnorna efter det också.

 11. Fattar verkligen inte varför jobb ställs mot jobb? Att en sjuksköterska sliter röven av sig vet vi alla, men ett jobb är ändå ett jobb. Ska jag bara ”alltså bagare är inget jobb, dom bara bakar hela dagarna och tycker till och med det är kul…” självklart får man tycka att ens arbetsgivare som inte betalar är skit även om man bara satt på en stol i jordgubbsståndet och pillade på sin mobil. Knäppt att man inte ”får” jobba med vad man vill.

  Bra inlägg förresten Olivia!

 12. 1. Författare. Absolut, om ett år KANSKE jag får in pengar men att få en stadig inkomst på att författa är oerhört svårt om inte omöjligt när man är debutant.
  2. Slutade modella för ett år sedan pga klarade inte av att ständigt gå ner i vikt, så nej inga pengar därifrån tyvärr.
  3. Bloggare? Var ska jag få pengar från om jag gör samarbeten som erbjuder mig läsk istället för ordentlig betalning? Var det inte det jag precis skrev typ 3000 ord om? Har du lässvårigheter eller Whats up

  Nej, inga lässvårigheter. ”Whats up” med versal och utan frågetecken, är det inte du som lever på att skriva? What’s up?
  OK, det är synd om dig som lever på att blogga, jag fattar vinken. Ska jag berätta en hemlighet? Du behöver inte göra det. Du kan jobba med något annat som ger en stadig inkomst. Vikariera inom vården eller barnomsorg, exempelvis. Ständig personalbrist inom den branschen.
  Bloggare däremot finns det gott om.

  Jag betalar min hyra själv, även om min mamma köpt min lägenhet!! Förstår inte vad som skulle vara så fruktansvärt upprörande med det eftersom jag är oerhört tacksam och medveten om att jag har tur (säg inte att du skulle tacka nej om dina föräldrar ville köpa en lägenhet till dig hahha)

  Det är inte särskilt upprörande med lägenheten, däremot blir det en smula löjligt när du klagar på att människor vill GE DIG saker. Du får(!) en bostadsrätt av din mamma för..? Tre miljoner? Innanför tullarna? Givetvis.
  Nej, jag skulle knappast tacka nej om mina föräldrar ville ge mig en lägenhet i Stockholm. Det är däremot inte särskilt troligt. Osannolikt, faktiskt. Alla har inte de möjligheterna, att investera miljoner i sina barn för att de ska kunna bo själva och arbeta med att skriva på en hemsida.
  Om du nu har det så väl förspänt i ditt liv, tycker jag det känns magstarkt att klaga när du får saker till skänks. Fundera på det, för din egen skull.

  Det kanske är bara jag, men att lägga ner timme efter timme varje dag och få betalt genom 20 flaskor vitamin well tycker inte jag är särskilt rimligt. Men om du drömmer om det kan jag hooka up dig med ”emma” som jobbar där, hon skulle vara superintresserad av någon som var så opåläst och oinsatt i branschen som du✨ Allt gott
  /O

  Versal i början på namn, tack. ”Emma”. Författare, bloggare, journalist var du ju också. Skriv ordentligt. ”Opåläst”?
  Nåja. Poängen, Olivia, med denna kommentar var att du skulle få en gnutta perspektiv. Självinsikt och ödmjukhet inför det faktum att du, objektivt sett, har det rätt bra. Du har haft tur som överhuvudtaget kunnat försörja dig på att blogga och skriva böcker, i din bostadsrätt.
  Sitt där och bli arg du, om det känns bättre för dig. Var bitsk och syrlig om det hjälper. Eller så kan du ta och fundera lite.

  Tack och hej
  /I

  1. Men oj vad sur? Handlar inte om att vara ödmjuk, handlar om att företag utnyttjar unga människor (även i andra sammanhang) och att vara påläst och erfaren nog att uppmärksamma det. Tråkigt att du uppfattar ett rimligt krav på rättvis behandling som gnäll. Även trist att behöva dra upp ämnen som inte har med diskussionen att göra, som det faktum att barnomsorg har personalbrist, enbart för att skapa en känsla av validitet i ett annars bristfälligt argument. Att börja påpeka grammatiska plattityder påvisar bara vilka medel en behöver använda när en saknar en rimlig poäng.

 13. Fina Fantastiska Olivia❤
  Full av beundran av ditt kloka inlägg. Viktigt med någon som tar ton och går i bräschen för sin sak ….oavsett var kampen står.
  Kramar Isses mamma

 14. Jag har svårt att förstå vad ödmjukhet och självinsikt har med etiska regler att göra? Hur kom sjuksköterskor med i bilden? Sakfrågan gäller väl företag som utnyttjar unga människor eller? Man kan tycka att ett jobb är viktigare än annat men varje jobb ska respekteras, det är väl uppenbart! Och vad är det här?

  ”Självinsikt och ödmjukhet inför det faktum att du, objektivt sett, har det rätt bra…”.

  Objektivt sätt?! Men kära nån, hur kan man använda ord som man inte ens förstår? Man har rätt att hävda egen mening och då är det en subjektiv mening. Skulle det finnas flera (många) som har svårt att förstå sakfrågan – att företag ska inte utnyttja unga människor – är det då möjligen en relativ ståndpunkt. Kristus!

  Det är inte boende form som ska uppmärksammas utan det att någon ser, att någon bryr sig. Det är etiska, moraliska och humanistiska värderingar som kommer fram. Sedan spelar det ju ingen roll om man bor på ett slott eller i en andra andrahandslägenhet i förorten, eller att saken gäller en sjuksköterska eller en influenser. Det spelar ingen roll eftersom sakfrågan som rör etik, moral och humanistiska värderingar gäller alla. Alla yrken och alla människor.

  Tolkar man det Olivia skriver som att hon beklagar sig och tycker synd om hennes situation krävs väldigt snäv synvinkel eller illvilja.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..