REKLAM: ”Har nån en tampong?”

REKLAM: Inlägget innehåller en sponsrad video. 

Alltså, jag är så glad över att jag får samarbeta med företag som gör så viktiga kampanjer. Denna gång är det Libresse som står för den fina reklamvideon om mens. Om att mens är normalt. Om att mens inte är blått utan rött, och om hur knäppt det är att vi fortfarande tycker att det är så sjukt äckligt och genant med det.

Jag har själv inte mens på grund av mina P-piller, men jag hade det när jag var yngre, och jag kände alltid en panik när jag fick mens i skolan. Vad ska jag hitta på för ursäkt? Vad ska jag säga om jag blöder igenom? Vem ska jag fråga om binda? Det var så sjukt jobbigt, så omständligt hela tiden. Sedan minns jag en gång i Paris, då vi alla satt och åt i matsalen runt ett bord, hela gänget, och Michaela kom in och ställde sig vid bordsändan och sa helt sonika till hela gruppen: ”Är det någon som har tamponger?”. Alla började bara genast gräva i sina väskor tills någon hittade en, killarna fortsatte att äta. Det var nog första gången som jag förstod hur det borde vara. Det är sorgligt att jag förstod det när jag var sexton, och att det inte var vedertaget när jag var tretton.

Halva jordens befolkning har mens och så är det med det. Vi måste sluta bete oss som om det är något äckligt eller genant. Det är fint. Kvinnligt. Ett tecken på välmående. Naturligt. Och helt jävla normalt. Titta på videon och sprid gärna hashtagen #bloodnormal. Vi gör skillnad tillsammans.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..