Nyårslöften

Veeeet att många tycker att nyårslöften är överskattade som sjutton, men jag gillar det verkligen. Idén om att starta om från början liksom. Har skrivit lite om den viktigaste saken jag har lovat mig själv i det här inlägget. Här kommer lite mer generella saker!

1. Läsa en bok i månaden 
Jag läser verkligen olika mycket i perioder. Ibland kan det gå två månader utan att jag läst en enda sida och ibland bränner jag igenom typ en bok per dag. Med detta mål hoppas jag att jag håller läsningen mer konstant, så att jag inte tappar takten liksom.

2. Spara pengar
Okej, tråkigaste löftet. Men jag är så himla dålig på att spara. Bränner lätt flera tusen kronor på drinkar, hämtmat och taxi istället för att bara lägga undan dem till annat. Resor, typ. En ny väska. Inte sjutton vet jag.

3. Strukturera veckodagarna
Min oförmåga att vara konsekvent är verkligen ett skämt. Jag vill ha mer koll på saker och ting under veckodagarna, istället för att göra allt under en dag och sedan tappa greppet dagen efter. Blir så jäkla enkelt att allting bara samlas på hög och så slutar det med att jag får ångest över att jag har så mycket att göra när jag egentligen bara kunde ha portionerat ut allt.

4. Skriva mer
Jag har mer eller mindre lidit av skrivkramp i flera månader nu. Visserligen får jag fram en del bra texter, men de är liksom inte bra på riktigt. De är medelmåttiga, banala, repetitiva. Jag behöver avsätta specifika tider då jag skriver, så att jag inte tappar det helt. Har en grej som ligger på hyllan, det är nog dags att sätta igång med den. Gud, om jag klarar av att slutföra det projektet så kommer det bli hur stort som helst. Hint; manus.

5. Ta hand om mig själv
Originellt va? Nej, men jag är rätt dålig på det. Jag måste sluta köra över mig själv, det är ett som är säkert. Jag slår knut på tankarna och försöker hålla en fart som inte fungerar i längden, jag liksom kör på tills jag svimmar och slutar inte ens då. Fler lugna hemmakvällar, fler nytvättade lakan, fler riktigt bra böcker. Mer av det som gör mig lugn och glad helt enkelt.

6. Lära mig laga mat
Okej, jag kan faktiskt laga mat, men är begränsad till typ fem rätter. Vill lära mig att göra goda middagar! Förrätt och varmrätt! Matlådor i världsklass! Får se hur det blir med den grejen, va. Men skulle vara kul, jag gillar att stå i köket och pyssla. Lyssna på en podd samtidigt som jag övervakar risotton så att den inte bränner fast.

Har ni några nyårslöften? Skulle vara kul att höra!!

 1. Jag är sääämst på att spara. Eller var det iaf. Pengarna jag hade på kontot typ brände och jag kände bara att jag behövde köpa något, vad som helst, enbart för att jag hade pengar. Nuuu har jag blivit fett mycket bättre. För det första, du kanske inte har ett stort problem med spontanshopping men det hade jag.. Så när jag känner ett sug för att shoppa/bli av med pengar på vad som helst, börjar jag kolla runt på online-butiker. Sen allt fint lägger jag in på en bookmark mapp. Sen när jag faktiskt har pengar/känner att jag vill onödigt shoppa igen, går jag igenom alla mina bookmarks och tar bort något jag tycker är fult. Sen kanske jag köper något (ofta när jag gått tillbaka till produkten 5-6 ggr utan att köpa är den sen till slut på rea) eller inte, men har ändå fått bort suget utan att oftast spendera något alls. Typ bästa jag gjort för mig själv haha.. Sen vad gäller sparandet på riktigt, så ALLA pengar jag får in, fast än bara 100 spänn typ, tar jag genast 20% och lägger in på sparkontot. Då har dem pengarna aldrig funnits typ. Lyckats spara över 12 000 kr på 4 månader med denna metod och då är jag a) sämst i världen på att spara och b) student som får studiebidrag och inte lön osv. 🙂

  1. Men guuud vilket bra tips?! Jag ska typ också sätta en spärr på kontot så att nä man väl fört över pengar så kan man inte ta tillbaka dem utan att ringa banken och krångla… Hehe skydda mig från mig själv typ

 2. Åh hoppas verkligen att du lyckas slutföra projektet!!! Manus, låter ju jättestort!! Och kul!!!
  Ang spara så började jag under 2017 spara/köpa i aktier och sånt (gick med i Isabella Löwengrips facebookgrupp och några fler och blev superinspirerad!).
  Trodde inte jag skulle bli en ”sån” men är faktiskt väldigt kul att liksom se hur ens pengar växer osv bara på en dag. 🙂 Det gör mig i alla fall mer motiverad till att spara pengar, istället för att bara sätta in de på ett konto och låta de bara ligga där.
  Sen finns det ju vissa appar som automatiskt drar valfri summa och sätter in det på ett sparkonto varje gång man använder sitt kort!
  Typ, om man köper något sparar man samtidigt, haha! (Dock inget jag testat än)

 3. Hej fina olivia! Jag vill, precis som du, komma igång med läsningen i år men jag har så fruktansvärt svårt att hitta böcker som passar mig i smaken. Jag skulle tycka det vore så himla bra om du ville skriva ett inlägg om dina främsta noktips och kanske tips på hur du hittar bra böcker? Förslagsvis sånna böcker som använder sig av samma skrivstil som du gör, din bok var ju het fantastisk!

  1. Hej du!! Självklart ska jag det. Nu när jah ska komma igång med läsningen tänkte jag köra recensionerer mer frekvent. Kram!!

 4. hej!
  köp ”vår kokbok” (du vet den som ALLA har hemma, särskilt föräldrar) i en ny upplaga. Fick den nu i julklapp av mina föräldrar då jag ska flytta hemifrån och den är fantastisk. Inte nog med att den har recept på allt du kan tänka dig, så står det kring exakt hur man kokar potatis, ris, vilken temperatur lamm ska ha osv osv. Har alltid tänkt att det är onödigt med kokbok för att allt står på internet men det är faktiskt så jädra mycket roligare att bläddra i en bok och följa ett ”riktigt” recept.

 5. Hej fina Olivia! Jag har en fråga till dig som inte har något med inlägget att göra, men men. Jag tycker att du är så himla kunnig och insatt i så mycket, speciellt frågor som rör jämställdhet. Feminism, exempelvis. Jag tänker fråga dig något som du väldigt gärna får svara på om du vill och har tillräckligt med tid.

  Det är så att jag är en 17årig tjej som just nu går tvåan på gymnasiet. Jag kallar mig själv för en feminist och jag anser mig själv vara ganska påläst och förstående i ämnet. Jämställdhetsfrågor har varit viktiga för mig sedan jag gick i åttan ungefär, och i nian var jag väldigt högljudd om det. Då bråkade jag väldigt ofta med mina föredetta klasskompisar som tyckte att feminism var ett skämt, att samhället redan är jämställt osv. Jag var väldigt politiskt korrekt och startade ofta diskussioner om ämnet. Jag är väldigt glad att jag vågade stå för mina åsikter, men tyvärr utvecklade detta även problem för mig. Att ständigt vara på sin vakt när någon sa något fel, att ständigt ge sig in i diskussioner och att ständigt bli hånad av killarna (och en del tjejer också) var verkligen överväldigande. Det drog ner mig, min energi och min självkänsla totalt. I nian var jag den mest illa omtyckta tjejen i min klass eftersom folk tyckte att jag var så jävla jobbig, och att vara så illa omtyckt gör ont i en.

  När jag började gymnasiet blev jag därför rätt mycket tystare när det gällde att uttrycka sina åsikter. Jag kallade och kallar mig fortfarande för feminist, och är fortfarande mycket intresserad av ämnet. Jag ville inte sluta stå för mina åsikter, men det tog emot så mycket att fortsätta när det verkligen gjorde mig helt utmattad. Jag har inte ett tillräckligt starkt psyke för att stå ut med den vidriga responsen man får av att vara just feminist. När någon i mitt tjejgäng kallar en tjej för slampa eller när en vit i min närhet säger n-ordet, då svider det verkligen till inom mig. Men, det svider till ännu mer när folk himlar med ögonen, suckar och stönar runt om mig eller kallar mig barnslig/tråkig/PK feminazi efter att jag har sagt ifrån. Jag vet ju verkligen hur fel det är att vara tyst, men det är svårt att säga något när man vet vad som väntar en.

  Jag säger inte att det är synd om mig, för det är det inte. Samhället är inte rättvist och kvinnan har fortfarande mindre politisk, ekonomisk och social makt. Så, så många kvinnor far illa på grund av män. Så många blir offer för misshandel, våldtäkt och andra sexualbrott. Jag vill inte att det ska vara så, men samtidigt vet jag inte om jag känner mig bekväm med att ständigt bli arg, att ständigt säga ifrån osv. Jag vet inte om du riktigt förstår vad jag menar men jag hoppas det. Det är ju en moralisk fråga, för det är klart att jag vill lyfta kvinnor och lyfta feminismen, och jag kommer aldrig i mitt liv ställa mig emot den. Men att offra min egen psykiska hälsa, min egen energi och livskvalité till det, det vet jag inte om jag kan göra. I min omgivning finns det knappt några tjejer som delar mina åsikter, som är beredda på att säga ifrån eller bry sig. Inte killar heller, för den delen. Det är inte lätt att stå för sin åsikt när man är den enda i rummet som hör den.

  Jag är verkligen kluven i detta, för jag vet inte hur jag ska göra. Som sagt så är det fan heller synd om mig, men det påverkar mig så himla mycket när folk ger respons när jag uttrycker mig. Jag har blivit så hånad av mina åsikter att det verkligen drar ner min självkänsla. Tycker du det är fel att vara tyst om något viktigt för att skydda sig själv? Det låter så jävla fegt när man säger det så. Egentligen har jag knappt ställt någon fråga men undrar bara om du hade kunnat diskutera lite kring detta. Eller om du typ hade velat lägga upp på snap, har dig där också. Vad som helst!

  Kram kram på dig

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..