10 tips för att överleva vintern

Jag drabbas hårt av vintern. Det gör nog de flesta, tror inte många av oss här i Sverige hoppar jämfota över det konstanta mörkret, de iskalla promenaderna hem och snön som aldrig tycks smälta. Och solen. Avsaknaden av solen. Jag kom på mig själv här om veckan med att stanna mitt på Stureplan och vända ansiktet mot himlen, chockad över solstrålarna som letade sig fram genom molnen och sken rakt på mig. De försvann ganska snabbt, men jag var nästan berusad av lycka i en timme framöver.

Vintern ger mig sådan fruktansvärd ångest att jag egentligen inte förstår varför jag bor i det här landet fortfarande. Det är inte sunt att gå omkring i flera månader om året och längta. Det känns som om jag väntar ut livet. Så ska det ju inte vara. Men nu bor jag här och får acceptera situationen, göra det bästa av det osv.

Främst tycker jag att ledan är jobbig. Känslan av att dagarna går, bristen på inspiration, bristen på motivation och avsaknaden av energi gör mig tokig. Så jag tänkte göra en liten lista på hur man får mer energi och livsglädje under vintern. Samt duckar för vinter-depp! Hoppas att jag kan följa mina egna råd haha.

1. Gå upp tidigare än du brukar och gör en god frukost.
För ett år sedan hade jag aldrig trott att jag på riktigt skulle offra en timmes sömn på morgonen för att laga frukost och läsa tidningen. Jag är inte en morgonperson alls, men jag har tvingat mig själv att bli det. Tänd ljus, lyssna på radio, gör äggröra eller bananpannkakor och ge dig själv tid att vakna.

2. Börja med en bra rutin.
Addera något till din vardag som gör dig glad eller får dig att må bättre. Jag började med en fem-minuters yoga på morgonen och nu gör jag längre pass innan frukosten. En annan grej jag gör är att skriva ner saker som jag tycker är bra med mig själv. Det kändes lite löjligt i början men numera är det så himla fint. Jag är ganska hård mot mig själv så det hjälper att ha en liten lista med saker som jag är glad eller stolt över.

3. Älta inte ditt mående för mycket.
Jag har märkt att jag ibland gräver ner mig själv i en ångest som egentligen inte existerar. Jag låter jobbiga minnen ta över, stressar över ekonomi, kritiserar min egen produktivitet… Ibland är man inte tillräckligt sträng mot sina ångestfyllda tankar och ger dem för mycket plats. När jag tänker mindre på hur jag mår så avdramatiserar jag mina problem. Jag är okej. Jag är älskad, jag mår bra, jag har ett roligt jobb, jag har fina vänner, en fantastisk familj. Livet är fett nice. Obs! Om du lider av psykisk ohälsa är detta självklart inte en lösning. Uppsök närmast vårdcentral.

4. Köp blommor.
Växter är det effektivaste botemedlet mot nedstämdhet. Fantastiskt.

5. Get freschhh
Klipp av de där slitna topparna, smörj in kroppen med en mjuk, väldoftande kräm, måla naglarna (eller fixa dem hos Engla, ni får rabatt om ni anger mitt namn <3), kör en hårinpackning… Tänk att du förbereder dig för våren!! Som att man förnyar sig själv och kryper ut ur sitt vinter-skal.

6. Läs en bok.
Eller flera. När den reella världen är sådär förkrossande trist och grå kan man alltid fly till en annan. Kan rekommendera Donna Tartt och Isabel Allende för den som vill drömma sig bort. Eller Harry Potter-serien!

7. Laga en god middag.
Underskattat! Hitta något gott recept, sätt på en podcast och låt matlagningen ta tid. Gör det till en aktivitet.

8. Ta en promenad på lunchen.
LIVSVIKTIGT med dagsljus. Lämna hörlurar och mobil och promenera runt kvarteret. Det räcker med 15 minuter och det behöver inte gå snabbt men att röra på sig lite grann och få lite D-vitamin gör enorm skillnad.

9. Städa.
Om du ska spendera merparten av din lediga tid inomhus är det lika bra att det är fint hemma. Lyssna på en härlig spellista och storstäda i lägenheten. Avsluta med en spa-kväll och glid omkring nybadad och fräsch i ditt rena och organiserade hem.

10. Kom ihåg att allt blir bra.
Jag är en sådan som enkelt jobbar upp katastrof-tankar i huvudet. De är fullkomligt konsumerande och ger mig sådan ångest. Då måste jag ta ett allvarligt snack med mig själv och påminnas om att allting löser sig. Det gör faktiskt det, till slut. När jag har svårt att tro på detta går jag tillbaka i mitt arkiv och försöker minnas vad jag hade ångest över för ett år sedan. Är de fortfarande problem som innebär världens undergång? Förmodligen inte. Om en månad kommer jag att oroa mig över något annat och de problem jag har nu kommer vara glömda. Livet går vidare och kriser går över. Jag är okej. Vi är okej.

  1. Så bra tips! Nu är jag ju en sån där udda människa som trivs med snö och mörka kvällar men jag tar till mig tipsen som ingredienser till hur man kan må bättre överlag. (P.S jag trivs också bra bland vitsippor och ljusa kvällar)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..