Pepparkakssmör

Hej vänner ♥

Att göra eget nötsmör är busenkelt. Det enda som behövs är en bra mixer som orkar gå några minuter och sen är det bara fantasin som sätter gränser för vad det får för smaksättning! Tidigare har jag t.ex. gjort med vanilj, kakao och vanligt naturellt.

Nu till jul passar väl ett nötsmör med smak av pepparkaka bättre än bäst, ellerhur?

Och så gott det blev!

IMG_6527

img_6508

 

Ingredienser:

200 g mandel (eller annat nöt, är du allergisk mot nötter kan du ta solroskärnor)

2 tsk pepparkakskrydda

2 msk (kokos) socker

En nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader och rosta mandeln i 5-6 minuter (OBS – håll koll så att de inte bränns, de ska bara få lite färg). Låt mandeln svalna lite och mixa den sen i matberedare eller mixer tills det blir ett smör. Det tar några minuter beroende på hur stark mixer/ matberedare du har och eventuellt får du stanna och skrapa ner ”nötsmulor” från kanterna. När det blivit till en smörliknande massa tillsätter du kryddor, ev. sötning och lite salt och kör mixern ytterligare några minuter tills det blir sådär krämigt och lent som ett nörsmör ska vara!

 

img_6529

 

Använd som topping på t.ex. gröt, pannkakor, muffins, glass, på keso/ kvarg/ yoghurt, i bakverk eller bara är på en sked som det är – heeeelt underbart (om man gillar pepparkaka vill säga, hihi).

Hoppas det smakar!

Kram / Emma.

LOADING..