Viltgryta med messmör och lingon

Hej kompisar ♥

IMG_9520

Till söndagsmiddag för några veckor sedan kokade vi ihop en viltgryta med messmör och lingon här hemma! Messmör är rikt på järn och därför ett superbra livsmedel under graviditeten, då man som gravid är i större behov av järn.

Messmör var något vi åt mycket av som små, men som jag sedan inte ätit på många år! Tyvärr innehåller det ju väldigt mycket laktos, men som tur är finns lactrase (enzym som spjälkar mjölksockret och som gör att jag som laktosintolerant kan äta laktos utan problem), så i samband med denna måltid tog jag bara två piller och kunde njuta av middagen utan några som helst magproblem!

Grytan är både enkel och snabblagad och passar lika till vardagsmiddag som till söndagsmiddag! Viltsmaken och messmöret är en ljuvlig kombination tillsammans och att servera med kokt hirs var en riktig höjdare!

IMG_9517 IMG_9513

Viltgryta med messmör och lingon

Ingredienser (4 personer):

2 paket hjortskav

1 msk oxfond

1 msk timjan

1 dl osötat messmör

2 dl matgrädde

1/2 dl lingonsylt

Salt och peppar

Smör till stekning

Hirs och grönsaker till servering

Fräs hjortskav i smör tills det får lite färg. Tillsätt oxfond, timjan, messmör och grädde. Låt koka ihop en kort stund på svag värme. Tillsätt lingonsylt och smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med kokt hirs och grönsaker!

IMG_9519

Hoppas det smakar!

 

Fler härliga recept med viltskav:

>> Krämig hjortskavsgryta

>> Renskavsgryta med kantareller och phiadelphiaost

>> Nötig renskavswok

 

Kram / Emma.

LOADING..