Elsa 3 månader

Älskade lilla Elsa, nu har hon blivit tre månader ♥

IMG_2641

Innan jag fick barn hade jag ingen aning om vad som väntade mig varken praktiskt eller känslomässigt, men wow vilken resa de senaste tre månaderna varit. Det är klart att det varit en stor omställning att bli tre i familjen, men nu såhär med facit i hand undrar jag varför jag inte skaffade barn tidigare?

Sedan Elsa kom till oss har livet har fått en helt ny mening. Jag är så otroligt förälskad i min lilla dotter! Precis som när man är nykär gör hon mig alldeles knäsvag, när jag tittar på henne kittlar det i magen, hon finns alltid i mina tankar, och när hon inte är hos mig känns som om mitt hjärta ska spricka av längtan efter att få krama om henne. Det finns inga ord i världen som kan beskriva den starka kärleken jag känner och det är sååå häftigt att få uppleva de känslorna. Jag mår så bra just här och nu, jag lever mer än någonsin i nuet och jag upplever att allt är så mycket enklare än tidigare. Jag älskar att få vara mamma!

IMG_2657

De första månaderna var otroligt mysiga och jag har verkligen känt mig så lycklig sedan Elsa kom till oss. Jag vet att det inte är en självklarhet att må bra psykiskt den första tiden, och därför känner jag mig extra tacksam över att jag faktiskt fick göra det, och att jag kunnat njuta av den här tiden så mycket som jag gjort.

Vi har haft turen att få sova väldigt bra på nätterna, och det har nog gjort mycket för vårt mående. Så trots att vi hade några kämpiga veckor då Elsa hade en del magproblem har livet blivit så mycket bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig. Jag förstår ju att det bara kommer bli roligare och roligare, men just nu vill jag bara stoppa tiden och stanna här i alla nya känslor och upplevelser som föräldralivet innebär!

Jag och Pelle växer som föräldrar för varje dag som går och sedan Elsa kom har vi lärt oss så många nya saker – både om oss själva, om Elsa och som par. Jag upplever att vi känner Elsa bra nu, att vi kan tyda hennes signaler och förstå oss på henne bättre. Vi vet vad hennes behov är, vad hon är för person, hur hon låter när hon är hungrig/ trött och vad som får henne att bli glad och så vidare.

Det är häftigt – för tre månader sedan hade vi ju inte ens träffats, och nu är hon den viktigaste och mest självklara personen i våra liv ♥

IMG_2522

Det här är Elsa 3 månader:

>> Elsa är så otroligt ”med” nu för tiden och tar in omvärlden på ett helt annat sätt än tidigare. När det händer grejer runt omkring henne kan hon sitta nöjd och bara titta långa stunder. Hon tycker också väldigt mycket om att umgås med andra bebisar och se på dem när de leker (hon har bara äldre kompisar just nu), och skrattar ofta åt dem när de tittar på henne. Det är så gulligt att se!

>> Hon är en nöjd bebis för det mesta och är nu för tiden väldigt trygg i att ligga eller sitta för sig själv om hon inte är trött. Då vill hon helst vara nära och kan bli lite gnällig.

>> Under den senaste utvecklingsfasen, när Elsa var runt 2,5 månader var det en vecka som hon ville vara PÅ MIG dygnet runt samtidigt som hon sov väldigt mycket. Hon grät så fort någon annan höll henne eller ens tittade på henne, men fick hon bara vara hos mig (helst i bärsjalen) så var hon nöjd. Det släppte efter exakt en vecka och sedan var hon vår glada, goa bebis igen!

>> Hon jollrar numera för fullt och testar sin röst med massa olika ljud. Det är något av det mysigare som finns att lyssna på!

>> Elsa sover fortfarande runt 18 timmar per dygn, men börjar vara mera vaken vissa dagar nu. En ”vakendag”, då hon varit lite extra vaken, följs ofta av flera ”sovardagar” då hon bara är vaken korta stunder under dagen. Nätterna sover hon gott om och oftast ammar vi bara 1 gång per natt numera.

>> Hon har börjat greppa lite efter saker som hon för till munnen, men har inte riktigt koll på motoriken i händer och fingrar än, men det är nära!

>> Det bästa är ändå att ligga och smaska på händerna. Hon gnager för det mesta på tummen som hon alltför ofta stoppar så långt in i munnen att hon kräks.

>> Att ligga på mage tillhör inte Elsas favoritpositioner, men vi kämpar på. Fyra gånger har hon hittills rullat över från mage till rygg, så med lite mera träning får hon snart kläm på det. Trots att hon inte gillar att ligga på mage är hon väldigt stark i nacken och håller numera huvudet helt själv.

>> När hon var runt 11 veckor började magen äntligen ordna upp sig och nu för tiden skriker hon sällan på grund av magont (ibland sitter det fisar på tvären som pysventilen alltid råder bot på, tack gode gud för den!). Hon kräks dock fortfarande väldigt mycket, men vissa dagar är bättre och då kräks hon nästan inget alls. Jag känner hopp!

>> Att se sig själv i spegeln är något av det roligaste som finns och vi står numera långa stunder med henne framför spegeln och sjunger, dansar, pratar och leker. Det är ett säkert kort om hon behöver muntras upp lite!

>> Annat som är kul – ligga i babygymmet och slå på leksakerna, titta på sängmobilen eller att titta på figurerna i ”Babblar-boken”. När vi är ute och går kan hon även ligga nöjd i vagnen och prata med figurerna på sin barnvagsmobil.

>> Hon har börjat greppa min tumme när vi ammar samtidigt som hon tittar mig i ögonen. Den stunden känns det som om hjärta ska explodera av kärlek, och jag vill aldrig sluta att amma!

046B553C-E6EF-4892-9C62-4E10A21E4B58_L0_001

Tre månader alltså, vår lilla tjej! Om två veckor har vi tid på BVC för vägning, mätning och 3-månaderssprutor. Ska bli spännande att se hur mycket hon vuxit den senaste månaden, men jag ser inte fram emot de där sprutorna alltså, hua!!

 

Kram / Emma.

  1. Härlig läsning. Min son fick tremånaders vaccin igår och det var ingen höjdare… han skrek som jag aldrig hört honom förut. Men det gick snabbt över. Han har dock haft lite feber till och från.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..