Veckans måbra-utmaning – att äta medvetet

Det är måndag och vi startar som vanligt bloggveckan med en ny måbra-utmaning! Nu har vi övat på att andas med magen, gått en promenad i tystnad och gjort en mindfulnessövning! Hur har det gått för er? Har ni tagit er an utmaningarna och hur har det isåfall påverkat er? Berätta gärna i en kommentar! Jag är så nyfiken!

Den här veckans måbra-utmaning handlar om att äta medvetet. Minful eating som det också kallas! Det är något jag jobbar med både hos mig själv och med mina PT-klienter.

Det är så lätt hänt att vi kastar i oss maten för att vi är alldeles för hungriga, köper en kanelbulle i all hast, äter med känslor, att vi kanske slösurfar eller tittar på tv:n samtidigt som vi skyfflar in maten i munnen. Och plötsligt är maten borta! Har vi ens ätit eller vart tog maten, godiset, fikat (eller vad det nu är vi ärter) vägen?

Någon som känner igen sig?

Mindful eating innebär att bli medveten om sitt beteende kring mat. Att äta medvetet handlar om att lyssna på kroppen, göra medvetna val, njuta av maten, sluta äta när du är mätt, ge dig själv mer mat om du är hungrig – ja helt enkelt förstå hur, varför och vad man äter samt att kunna reflektera över hur man mår av det man äter.

Den här veckan vill jag att ni övar på att stanna upp en stund varje gång ni stoppar något i munnen. Lyssna på era kroppar, njut av det ni äter, försök att tugga långsamt, känna på smakerna och liksom ”var i ätandet”. Att vara närvarande mentalt när vi äter ger så mycket mer njutning och välmående än om vi är någon annanstans i tankarna, därför ger jag er medvetet ätande som veckans måbra-utmaning!

 

Något av det bästa jag vet är att duka upp ett rejält frukostbord och sedan sitta länge i lugn och ro och njuta medvetet av varje liten godsak. Känna smakerna i munnen, tugga långsamt, smutta på kaffet och låta en chokladbit smälta på tungan!

Men långa frukostar är numera ett minne blott med en bebis i huset, hehe! Jag försöker dock ändå att äta medvetet så ofta jag kan eftersom det ger så mycket njutning och välmående ♥

 

Kram / Emma.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..