Att balansera karriär med familjeliv som egen företagare

Jag fick ett önskemål om att skriva ett inlägg om det här med att balansera karriär och familj som egenföretagare. Vad finns det för förväntningar och hur lägger man ribban på en rimlig nivå?

Ja hörnni, intressant och viktig fråga! Jag har faktiskt många gånger önskat att jag precis som alla mina vänner hade kunnat vara 100% mammaledig med Elsa, men att jobba under föräldraledigheten är för mig ett måste eftersom jag driver eget företag. Jag kan inte vara ledig ett helt år och sedan tro att jag har ett arbete att komma tillbaka till. Det skulle jag inte ha, för det funkar inte så.

Det är ett litet pyssel att få ihop det, men jag tycker ändå att det hittills funkat väldigt bra! Jag har lovat mig själv att jobbet inte ska få ta tid från mig och Elsa. Jag vill ta vara på vår tid (för tiden kommer aldrig tillbaka) och att hon ska ha en närvarande mamma, så därför sitter jag aldrig framför datorn och jobbar när Elsa är vaken, utan all datortid/ mobiltid har jag när hon sover (och en bebis sover ju otroligt mycket). Sen kan jag baka, pyssla i köket, fota och lite sånt när hon sitter och leker eller när jag har henne i sjalen, men det är en annan grej tycker jag. Jag är ju närvarande mentalt då, vilket jag inte är om jag sitter vid en dator.

Faktiskt så är det först nu som jag upplever att det börjar bli lite kämpigt och svårt att få tiden att räcka till, de första 8 månaderna kändes lätta. Sedan Elsa började röra på sig (krypa, resa sig, vilja gå osv) och äta mat så går det i ett här hemma. Eftersom hon kan ramla och slå sig måste jag passa henne hela tiden och därför blir det att jag gör saker som jag inte hinner med när hon sover (typ tar reda på efter maten, plockar, tvättar, diskar, ja helt enkelt det där evighetsgörat som aldrig tar slut). Sen tar matstunder mycket tid eftersom jag väljer att göra all mat själv till Elsa, det tar tid att äta och sedan städa undan efter varje måltid. Vi hittar även på något roligt nästan varje dag, som att träffa vänner, leka på öppna förskolan, gå på babyrytmik, hänga på Leos o.s.v…

Och numera sover hon bara två gånger per dag. En av sovstunderna brukar jag vilja gå en promenad, vilket innebär att det då inte är så mycket tid kvar av dagen för mig att sätta mig med jobb. Då återstår kvällen och då är jag oftast väldigt trött. Så ja, just nu gör jag mycket av jobbet kvällstid när jag är som tröttast. Det är kanske inte det roligaste, men det funkar!

Sen hjälps jag och Pelle åt väldigt mycket för att jag ska få tid att sitta ner i lugn och ro, så även om jag gör mycket om kvällarna så hittar vi andra stunder till mig så att jag kan jobba. Vi gör alltid en veckoplanering inför varje ny vecka för att se vart vi kan hitta luckor för jobb och träning, och att vi hjälps åt såhär är en av nycklarna till att allt funkar så bra. Pelle kan styra sitt jobb och jobba en del hemifrån han också, så vissa dagar kan han komma hem tidigare och ta Elsa under eftermiddagen så att jag får sätta mig ett par timmar innan middagen och sen sitter han och jobbar på kvällen när vi gått och lagt oss. Sen blir det såklart en del jobb på helgerna också, men det brukar jag passa på att göra när Elsa sover så får Pelle ta alla hushållssysslor!

Jag har aldrig sett det som något ”jobbigt” att jag måste jobba, och det är nog en viktig sak som gör att det funkar så bra. Det jag gör är så roligt och jag är så tacksam över att jag faktiskt har den här möjligheten! Bloggen, Instagram, Veckorevyn och PT-online ligger mig varmt om hjärtat och även om jag upplever att jag inte har så mycket tid som jag önskar att jag hade att lägga på det, så är den tiden jag faktiskt får göra det så rolig och värdefull.

En annan sak som också gjort att det funkat bra är nog att jag satt ribban på en rimlig nivå. Sedan Elsa kom har jag dragit ner på jobbet ganska markant, och min PT-verksamhet i gymmet (som tog mest tid förut) ligger numera vilande. Jag har enbart ett fåtal PT-kunder som jag kör då och då, jag har minskat på antalen blogginlägg till mer än hälften av vad jag hade förut och tar inte emot lika många PT-onlineklienter som tidigare. Jag har ett mål vad jag ska klara varje vecka och hittills har det funkat jättebra samtidigt som jag upplever att jag får all den tiden med min dotter som jag vill ha.

Elsa och tid med familjen är mitt största prio i livet och det finns ingenting som kommer gå före det någonsin. Men att ha eget företag innebär ju såklart att jag måste prioritera bort andra saker. Jag hinner kanske inte alltid att träffa alla vänner jag vill, träna så mycket som jag önskar och ibland kan jag känna avund på de som bara kan sätta sig och se på en film när barnet somnat, något jag sällan kan göra eftersom jag alltid har jobb att göra.

Sen har jag såklart vilostunder jag också. Jag jobbar inte varje kväll och framför allt inte på helgkvällar, utan upplever att jag faktiskt hinner vila och återhämta mig mentalt också, vilket är superduperviktigt! Jag har varit så nära att gå in i väggen en gång tidigare och dit kommer jag aldrig att pressa mig själv igen. Idag är jag bättre än någonsin att lyssna på kroppen och vara snäll mot mig själv, och faktiskt så är jag himla tacksam för allt jag gick igenom innan jag fick barn. Det har lärt mig så mycket och idag känns livet väldigt snällt ♥

 

Åh, tiden med henne är det dyrbaraste som finns ♥

 

Ojdå, det blev nästan en hel roman av det här! Jag skulle nog kunna skriva hur mycket som helst om det här ämnet, men det får räcka för nu!

Har ni frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet så svarar jag!

 

Kram / Emma.

 

  1. En helt orelaterad fråga, men hur gör du när du fixar de där utbakade flätorna på bilden längst ner? De är så fina!
    Filmklipp tips framöver?

    1. Åh, tack <3 Kul att du skulle vilja se hur jag gör dem! Film är något jag behöver bli bättre på så det ska jag ta med mig framöver 🙂 tack för önskemålet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..