Elsa 10 månader

Elsa blev 10 månader igår! Min älskade lilla gullunge ♥ Jag är så kär! Och tacksam! Tänk att jag fick äran att bli hennes mamma. När hon föddes trodde jag att kärleken jag kände då inte kunde bli större än så, men kärleken till henne blir bara starkare och starkare för varje dag!

Jag älskar typ ihjäl mig i henne. Men det är klart, hon är ju mitt barn!

Elsa är en helt fantastisk liten unge med mycket personlighet som för det mesta är pigg och glad! Hon behöver mycket närhet och tycker om att bli buren på, men är samtidigt väldigt social och nyfiken på livet. Hon älskar att leka med andra barn och gör nästan alltid glädjetjut när hon får se någon i sin egen storlek. Hur gulligt?! Hon älskar även djur och vill gärna krama och pussa på alla hundar och katter hon ser!

Det är så otroligt roligt att lära känna henne se vilken liten människa hon börjar bli ♥

 

Varje månad sedan Elsa föddes har jag gjort en liten uppdatering om hennes utveckling här i bloggen, mest för att kunna minnas och gå tillbaka och se vad som hände varje månad under hennes första år, och ja – tanken är att jag ska fortsätta tills hon fyller 1.

Nu när jag sitter och ska skriva det här inlägget inser jag att det inte alls känns lika lätt som det gjort tidigare. Det var enklare när hon var bebis och utvecklingsstegen var tydligare. Nu är hon så mycket mera ett litet barn, kan så himla mycket och lär sig nya saker varje dag. Listan skulle bli evighetslång om jag skulle skriva allt hon kan och gör!

Men jag vill gärna försöka få ner några rader om Elsa 10 månader också, så jag väljer ut några punkter som beskriver henne bäst just nu.

 

Älskade Elsa, det här är du 10 månader gammal

> Du tog dina allra första steg en vecka före din 10-månadersdag. Du går inte mer än några steg själv än så länge, men med din viljestyrka kommer du snart springa omkring här hemma, det är jag övertygad om.

> Du ställer dig upp från huksittande och står numera själv utan stöd. Du gör det oftast omedvetet och när du kommer på dig själv att du står utan stöd är du snabb att sätta dig ner. Lite läskigt tycker du ändå att det är och jag tycker att det är skönt att se att du är liite försiktig av dig iallafall. Annars är du ju rätt tuff, hehe.

> Du har även börjat klättra upp på saker. Är t.ex. diskmaskinen nerfälld klättrar du gärna upp och sätter dig på den, och sitter du i stolen vid matbordet är du väldigt snabb att klättra upp från den på bordet. Du måste med andra ord spännas fast numera och trappen har vi säkrat med grindar!

> Det roligaste du vet är när vi kryper mot dig och säger ”nu kommer jag och tar dig”. Då blir du helt till dig, försöker krypa iväg och kiknar av skratt när vi fångar dig!

> Just nu är du i väldigt stort behov av närhet igen (utvecklingsfas 7?). När vi är hemma vill du vara nära hela tiden och dina leksaker duger bara om vi leker tillsammans med dig. Annars vill du bli buren på, sitta i knä eller gå omkring och hålla oss i handen. Är vi ute och hittar på saker brukar du dock glömma bort dig lite och är då inte alls i lika stort behov av närhet, då ger du dig ofta ut på upptäcksfärd på egen hand.

> Du säger ”mamma” till mig och ”dada” till pappa. Du har även lärt dig säga ”tack tack” när du får något och ”nej” när du inte vill något. ”Mmmmm” säger du varje gång du äter något du tycker om!

> Och på tal om ”tack tack” så är en av dina favoritsysselsättningar just nu att ge bort saker till allt och alla. Och när någon tar emot något från dig vill du att de ska säga ”tack tack” och sedan ge det tillbaka till dig så att du får säga ”tack tack”.

> När vi ber dig ”vara goo” mot någon eller något lägger du huvudet mot den eller det och ger det en kram (och kanske en puss). Du älskar även dina gosedjur och din docka, och vill gärna pussa och krama dem ofta. Gosunge!

> Du har lärt dig vilken knapp jag trycker på när jag sätter igång tvättmaskinen (och har blivit så lång att du når den), och så fort du ser att tvättmaskinen är igång är du där och trycker på knappen, vilket innebär att du stänger av, trycker på, stänger av, trycker på… och det blir nog extra roligt eftersom du vet att du inte får. När jag säger ”ajaj” flinar du bara och försöker trycka på knappen igen.

> Ja och på tal om det… allt vi säger ”nej” eller ”ajaj” till tycker du är jättekul att göra, såklart! Min lilla skitonge ♥

> En annan grej du tycker är kul är när vi håller dig upp och ner och du får gå på händerna!

> Från att inte ha varit speciellt intresserad av mat så är du numera väldigt matglad. Du älskar att få äta själv och kladda med maten, speciellt om den är färgglad. Just nu är det godaste du vet älgkött, rotfrukter, blodpudding, bananpannkakor, hallon, blåbär, clementiner, apelsiner och min skrädmjölsvälling som jag gör till dig.

> Pekböcker är de roligaste böckerna just nu och du tycker om när vi frågar vart saker är så att du får peka på dem. Du kan långt ifrån alla ord, men lär dig fler och fler hela tiden.

> Och en sista grej – du klappar händerna till precis allting. Till och med när du ska sova om kvällarna ligger du och klappar händerna. Så himla gullig är du!

 

Och just det! Att åka pulka är något du tycker är jättekul, så det har vi gjort mycket den här första vintern med dig ♥

 

10 månader! Tänk att du redan är så stor lilla gumman! Det finns så mycket jag skulle kunna skriva om dig, men det här får räcka för nu. Du är helt fantastisk och vi älskar dig så mycket!

 

Kram / Emma.

 

  1. Jag blir så imponerad när jag läser om Elsa, hon är så otroligt duktig och tidig med allt. Jag har också en 10 månaders men han är inte i närheten

    1. Ja hon har bråttom med det mesta lilla Elsa, det är full fart! Men det är häftigt hur barn är så olika, i slutändan lär sig ju alla samma saker, men vissa har mer bråttom medan andra är lugnare 🙂 Njut av lugnet så länge det varar säger jag bara, hehe 🙂

  2. Vad rolig läsning. Min son (också 10 månader, idag!), har också upptäckt det där med att starta/stänga av/byta program på tvättmaskinen..suck haha.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..