Träna för feminismen

Jag tränar för feminismen.

Året var 2008 och vi satt där på de hårda bänkarna och fick flisor i underlivet när grabbarna dundrade förbi och försökte pricka volleybollar på varandras skrev. Oj vad vi hade mens allihopa. Det blödde upp ur öronen när vi skulle simma med klassen. Och så var vi alltid lite hesa och behövde ta det lite lugnt. Jag undrar ibland om det inte gav oss tjejer en gemenskap i alla fall? Kan det bli gemenskap av att dela ett utanförskap? Jag tror inte att det någonsin blev så för oss nämligen.

I gymnasiet sa en kille att vi tjejer har det så jävla bra. ”Ni behöver ju bara träna röven.” Jag tyckte det var oerhört skönt att höra. Då kunde jag ta trappan och äntligen bli sexig. Fan vad kul.

Tjejer, vi gör det fortfarande. Jag trodde inte att jag gjorde det förrän min PT (japp, jag sa det) berättade att det var muskler jag kände i ryggen i en övning, inte en skada. Då jag inte tränat ryggen på 22 år så kunde jag inte skilja på positiv smärta (träningssmärta) och negativ smärta (skadesmärta). Och detta i min rygg som BÄR mig. Ryggen som skruvade på sig över underlivsflisorna i högstadiet, ryggen jag pekade på när mensvärken hade tagit en ny törn lagom till att det var dags för handboll. Röven känner jag dock väl. Jag vet hur det känns att ha en flisa, och jag vet hur det känns när jag gör ett utfall i hopp om att få ligga en gång till i mitt liv.

Vi måste ta tillbaka idrotten. Vi gav aldrig bort den, den togs ifrån oss. Träna ryggen och förebygg skador. Många av oss kommer bära en bebis och riskerar ryggskott och förlossningsskador om vi inte stärker oss i tid. Vi ska flytta ut och flytta in. Vi ska handla mat. Vi ska skratta, dansa, springa och hoppa. Att inte våga träna är att mata patriarkatets bild av att vi ska träna för vårt utseendes skull, inte för vårt välmåendes skull. Vi har rätt att kämpa för vår hälsa- de pubertala killarna får inte ha snott den år 2008. Så nu kör vi rygg. Kan jag så kan du. HÄR hittar vi gemenskapen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..