Överlevarguiden #11

Veckans överlevarguide handlar – tro det eller ej – om att fly, inte distrahera. Jag trodde aldrig att dessa ord skulle komma ur min mun tills jag idag bestämde mig för att skriva om det. Vi har sedan 2014 alltid sagt att det är mycket bättre att distrahera ångesten, utan att fly. Med det menade vi att vi istället för att försöka förtränga ångesten och trycka undan den, kunde göra andra saker för att ”slippa” ta en ångestdämpande. Dessa saker kunde handla om att diska, baka, handla eller laga mat. Sysselsättningar där alla sinnen fylldes och att ångesten på så sätt inte skulle ta över. För mig handlade det om att lyssna på hög musik i hörlurar, sminka mig, laga mat eller städa. Bra tanke ändå, och det funkar till viss del.

Classic ångest-station hemma hos mig.

Jag tog detta till min dåvarande psykolog och var ganska stolt över mitt resonemang. Men hn sköt ner det direkt. Pannkaka. ”Fast det är ju exakt samma sak som att fly” sa han. ”Oavsett vad du gör eller kallar det för att inte känna ångesten är ju att fly. Eller att distrahera”.

Heh, ja det kan hända.

Men när jag kom ut från min piskning hos psykologen kände jag ”E DE SÅ FEL????”. Vi gör allting så jävla rätt hela tiden. Andas rätt, tänker rätt, agerar rätt, känner rätt, säger rätt och skriver rätt. Då kan man väl få fly ibland? Så länge det är vid ett ofarligt tillfälle och inte självdestruktivt så kan väl en kvinna få komma bort? Jag har i alla fall bestämt mig för att det är okej. Det ÄR okej med ett glas vin en måndagskväll och det ÄR okej att internetshoppa mitt i natten, för att den där kjolen ger dig i frid i 15 min. Framför ÄR det okej att inte alltid göra allting rätt. Det är snarare rätt att inte alltid göra rätt.

Så, från och med nu, får ni mitt godkännande att rymma ibland. När det är tillräckligt jobbigt för att kännas, men också tillräckligt enkelt att fly.

PUSS

/E

  1. Så himla bra! Har haft diskussionen med min nuvarande psykolog. Att i alla år har jag blivit intalad av samtalskontakter att jag måste sysselsätta mig, distrahera ångesten. Och nu säger hon tvärtom. Att jag måste känna den. Och där står jag i mitten och känner att jag aldrig någonsin gör tillräckligt rätt. För jag lyckades aldrig distrahera tillräckligt mycket, och nu känner jag för lite. Så tack. Jag behövde det här.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..