att konstatera

För ett tag sedan hade vi vårt möte med Simon Baggerman, vår företagscoach och rådgivare. När vi startade Pillerpodden var det ju aldrig meningen att vi skulle starta företag, ha samarbeten med andra aktörer och ABSOLUT inte kunna jobba heltid med det. Det blev liksom bara så, och vi hakade på tåget. De första två åren var vi bara tacksamma över att någon ville lyssna på oss, och att vi fick en bokning varannan månad. Att gå till banken och starta ett företagskonto var en sak, ett konkret ställe att sätta in våra gig-pengar på, men att göra en företagsplan eller att tänka ut en treårsstrategi fanns inte på kartan . Vi visste inte ens att det var så man skulle göra. Vi såg överallt att det var många som krävde det, och att många ville ha någonting att gå efter, men vi tänkte mest att vi bara skulle köra på. Det hade ju gått bra än så länge, och vi visste inte heller hur länge vi skulle hålla på.

MEN det senaste året är det vi som har styrt Pillerpodden, inte podden som styrt oss. Det är först nu vi har råd att säga nej till saker, tänka efter innan vi svarar, välja och vraka mer bland de erbjudande vi får. Det är först nu vi förstår att en treårsplan inte alls är så orimlig. De mål som nu inte är så galna, hade känts som stora skämt för två år sedan. Och tacka fan för det, som vi har jobbat.

Vi bad därför Simon att styra upp oss. Vem ska göra vad? Vad görs när? Vilka är våra prios och hur ska det göras? Vi fick göra en klassisk SWOT-modell för att se hur vi ligger till just nu.

https://www.google.se/search?q=swot&safe=active&tbm=isch&imgil=23csb3PgGSKc2M%253A%253BEoILEEz607KH2M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Flchfingenjoren.se%25252F2014%25252Fapril%25252Fverktyg-13-swot.html&source=iu&pf=m&fir=23csb3PgGSKc2M%253A%252CEoILEEz607KH2M%252C_&usg=__vnoubq2R6h6vEIOaIO5oVJ6Tl5U%3D&biw=1366&bih=638&ved=0ahUKEwiygKHHlYHWAhXMIpoKHSHVCssQyjcITA&ei=FdinWfKhB8zF6AShqqvYDA#imgrc=p5qV279zwIFMsM:

SWOT står för Sthrengths, Weaknesses, Opportunities och Threats och kan hjälpa dig att strukturera upp ditt företag. Som ni ser på bilden kom vi fram till att våra styrkor och möjligheter är många fler än svagheter och hot. Härligt! Däremot är hoten och svagheterna inte mindre betydelsefulla för det. Att verkligen konkret och tydligt ställa upp hur verksamheten eller företaget ser ut är otroligt bra och nyttigt för att veta hur man ska förhålla sig.

Sen fick vi också (utifrån våra personlighetstyper som Simon hjälpte oss att ta fram ännu längre tillbaka) hjälp att sätta upp mål och arbetsuppgifter. Siri är med resultatinriktad utåt sett och har därför hand om samarbeten, omvärldsspaning, kontaktbyggande osv. Jag är mer effektiv internt och tar hellre hand om planering, budget, strategi och värderingar.

Att ställa upp det såhär är också bra för att veta vad man ska tacka nej till och vad som är värt att satsa på. Ligger det i linje med dina värderingar? Kör! Inte? tacka nej.

Det här är inte bara bra för företag, man kan ju också applicera modellen på livet! Fan, det ska jag göra ikväll. Vilka möjligheter har man inte liksom??!

PUSS

/E

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..