Överlevarguiden #42

Som vi skrivit tidigare så finns det flera sätt att hantera ångest. Vi kan hantera den på både positiva och negativa sätt, eller snarare på icke-skadliga sätt och skadliga sätt. Självdestruktivitet är ett sätt att försöka göra ångesten konkret. Det är ofta därför vi har det som strategi när ångesten blir för stark. MEN! Det är genom att konkretisera den vi kan lära oss att hantera den på ett positivt sätt, som vi skrivit om tidigare. Det kan till exempel handla om att använda dina sinnen.

En konkretiseringsmetod som ofta används i olika terapier är att göra ångesten konkret genom kreativitet. Genom att till exempel skriva, måla eller sjunga ut sina känslor får man utlopp för de känslor som annars kanske inte hade kommit ut. Emmas kreativitet tar sig i uttryck genom smink och skönhet, och Siris genom att skriva. Ibland kan det vara lättare att förmedla en känsla genom att få ner den på en bild eller via ett färgglatt läppstift, än att prata om det. Och kom ihåg att alla sätt att få ut sina känslor är okej, så länge de inte skadar dig själv eller någon annan.

PUSS

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..