Detta hade jag behövt veta när jag tog studenten

När jag tog studenten för 4 år sedan trodde jag att jag tog ”studenten”. Jag gick ut utan fullständiga betyg, med 70 % frånvaro sista året och kände mig därför som en bluff. Inte bara kände mig som: jag var övertygad om att jag faktiskt var en bluff.

Detta hade jag behövt veta:

  • Dina betyg säger ingenting om vem du är. Speglar inte dina betyg den kapacitet du har för att förmågan sviktade på grund av psykisk ohälsa- fan vad surt! Men du är värdefull – oavsett betyg.
  • Behörighet till utbildningar går att lösa i efterhand. Jag läste sam-journalistik och har flera klasskompisar som nu läser läkare, ingenjör och annat naturvetenskapligt. De tog ett basår bara!
  • Ingen har en plan! Alltså aldrig någonsin. Jag har i alla fall inte stött på någon, inräknat 50-talister (40-talistmän har i och för sig alltid en plan, mandelkubb kl 15 osv). Ändå trodde jag att alltid skulle ligga ett halvår till ett år (tiden mina betyg skulle bli klara) efter i livet pga att de andra skulle ha 5-årsplaner för sin karriär och kidz. 4 år senare ser jag att det inte finns någon mall över huvud taget för hur folk ligger till i tiden, och absolut ingen plan.

    Vänner från gymnasiet, vi hörs fortfarande varje dag <3

  • Du kan skapa ett jobb som passar dig. Jag trodde att min ångest skulle hindra mig från allt arbete – idag arbetar jag med ångest.
  • Du är inte ensam! Jag pratade inte med någon om att jag gick ut utan fullständiga betyg. Helt ärligt så trodde jag att jag var den första från mitt gymnasium som gjorde det. Idag vet jag att var tredje person 2015 gick ut skolan utan fullständiga betyg. Tänk om vi hade pratat med varandra.
  • Till sist: du tar visst studenten, inte ”studenten”. Du har förmodligen kämpat mer än de som haft det lättare i livet under den här tiden. Livet kommer lösa sig. Du är ju fantastisk.

/S

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..