Prata, prata, prata!

Veckans onsdagslista är en av de torraste, men kanske en av de allra viktigaste vi gjort. Här kommer 17 hjälpnummer för dig som behöver prata med någon (dvs ALLA). TA hjälpen, för den finns! Våga lita på att det blir bättre. OBS vid akutfäll gäller självklart 112.

Bildresultat för emma westas Rödin

– ANHÖRIGLINJEN: Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du är även välkommen att mejla.
Telefon: 0200-23 95 00

-BRIS: Barnens rätt i samhället, stödjer barn som far illa. Du kan ringa, mejla eller chatta. Du behöver inte säga vem du är och det är kostnadsfritt för barn och ungdomar upp till 18 år. Telefon: 116 111. Chatten når du på bris.se.

-MIND: Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Telefon: 901 01. Chatten når du på mind.se.

-TJEJJOUREN: Tjejjouren.se är en portal ut till landets 60 tjejjourer. På Tjejjouren.se kan du som definierar dig som tjej hitta bra information och komma i kontakt med en tjejjour. Du kan få stöd via chatt, mejl och telefon. Mer information finns på tjejjouren.se.

Vår bästa tjej- och transjour!

-SPES UNGDOM: SPES Ungdom är till för dig som är ung och närstående till någon som tagit sitt liv. SPES kan hjälpa dig att få stöd genom exempelvis träffar och har även en telefonjour som du kan ringa till. Alla som du har kontakt med har själva förlorat någon genom självmord. Telefon: 08-34 58 73

-FÖRÄLDRATELEFONEN: För föräldrar eller andra vuxna som är oroliga för barn eller ungdomar i sin närhet. Föräldratelefonen drivs av föreningen Mind och de som svarar är utbildade psykologer eller socionomer med lång yrkeserfarenhet. Hit kan du ringa anonymt. Telefon: 020-85 20 00

-JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA: Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Telefon: 08-702 16 80. Information om öppettider med mera finns på jourhavande-medmanniska.se

– JOURHAVANDE PRÄST: Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan också vara anonym, om du vill. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

-KVINNOFRIDSLINJEN: Stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det du säger inte får berättas vidare. Du som ringer kan vara anonym, och samtalet syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-50 50 50. Mer information på kvinnofridslinjen.se.

-BUP: Till Bup.se kan du skriva anonymt och fråga om olika svårigheter och problem. De som svarar på frågorna är kuratorer och psykologer som jobbar på BUP, barn- och ungdomspsykiatrin. Du kan också läsa andras frågor och svar.

-DINA RÄTTIGHETER: På sidan Dina rättigheter finns stödchatten Kärleken är fri för dig som utsätts för hedersrelaterat våld eller förtryck. Till exempel om du inte får bestämma över ditt liv och din framtid, inte får älska vem du vill för din familj eller om du är rädd att tvingas gifta dig.

-TILIA: Tilia finns tillgängligt 365 dagar om året för ungdomar och unga vuxna mellan 12 och 30 år med psykisk ohälsa. Tilia är tillgängliga då många andra stödorganisationer inte är det. Chatt öppettider: Varje dag mellan 21.00 och 22.30. Mejljour: stod@foreningentilia.se

-FRISK OCH FRI: Frisk och fri – Riksföreningen mot ätstörningar har en närståendelinje dit du som är närstående till någon som har en ätstörning kan ringa. Du får prata med någon som har egen erfarenhet av att vara närstående till någon med en ätstörning. Samtalet är gratis och du får vara anonym. Telefon: 0200–125 085.

-KILLFRÅGOR: På Killfrågor.se kan du som känner dig som kille chatta anonymt när du behöver någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan prata om vad du vill. De som svarar är vuxna volontärer.

-UNDER KEVLARET: Under Kevlaret är en ideell förening som arbetar mot machokultur samt förebyggande, opinionsbildande och stödjande för killars psykiska hälsa. De har en stödchatt öppen onsdagar och söndagar kl. 20–22 och forumet ”grabbsnack” där du kan dela med dig av dina tankar och åsikter rörande precis vad som helst.

Och till sist här tillsammans med en del av det fantastiska Under kevlaret-gänget!! bästa <3

-KULING: Kuling.nu finns för dig som har en psykiskt sjuk förälder. Här finns en chatt där du får prata med en vuxen som jobbar med unga som har det som du. Det finns också ett forum där du kan skriva om egna upplevelser eller läsa om andras.

-MASKROSBARN: Maskrosbarn finns för dig som är ung och som har en förälder som missbrukar eller är psykiskt sjuk. Du kan få en stödperson på Skype som du har flera samtal med. På Maskrosbarn finns också ett särskilt barnombud som kan hjälpa dig som har kontakt med socialtjänsten. mail@maskrosbarn.org.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..