Överlevarguide #48

Starka ni som fortfarande klickar in på bloggis <3. Den är ju alldeles, alldeles livsviktig, men ändå!

Veckans överlevarguide kom till mig när jag låg och grubblade här om natten. Jag kom på mig själv ljuga något helt jäkla otroligt. Visst, jag är drottningen av vita lögner, men det är sällan jag drar en sådan där riktig lögn.

Så kom jag på hur mycket jag brukade ljuga när jag mådde dåligt. Jag ljög för min egen skull, för andras skull, på grund av mig själv och på grund av alla. För det blir ju lätt så, när man inte vet vad man ska säga. Det är så mycket lättare att bara säga ”jadå, det fixar jag”, eller ”nejdå, det är ingen fara”, än ”nej, jag orkar faktiskt inte det”, eller, ”nej, jag vill inte!”.

Inom psykisk ohälsa är det extra viktigt att inte ljuga. Framför allt för att det spär på ångesten hos en själv. Även om det är lättare att ljuga i stunden, måste man tänka långsiktigt ibland. Och i det långa loppet är det bättre att tala sanning. Speciellt i relationen till sig själv och sina närmsta. Tala sanning om hur du mår, hur du tänker, vad du orkar och vad du vill. Det är värt det.

Hade inte vi varit ärliga mot oss själva eller varandra hade vi varken haft oss själva eller varandra.

PUSS

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..