3 sommarprat du inte vill missa

Jag har i sommar lyckats lyssna på alla sommarprat. Det har blivit en rutin. Jag vaknar kl 8, snoozar till 10, äter frukost, dricker kaffe och går ut. Ibland springer jag, ibland sitter jag på en bänk, ibland svänger jag förbi Åhléns och lämnar tillbaka någon impulsköpt lampa. Oavsett vad jag gör efter kaffet så har jag alltid dagens sommarprat i lurarna.

Lyssnade på Annas Throne-Holst framför en Gotländsk ko, t.ex!

Jag tror att de flesta enbart lyssnar på människor de känner igen. Men när man lyssnat på alla så inser man att allt är ett lotteri. Det är för mig sorgligt om man lyssnat på Bianca Ingrossos sommarprat men missat Anna Serners. Eller hört Victoria Silvstedts men inte Anna Throne-Holts. Filterbubblan, inte minst mig egen, framkommer extra tydligt här (även om det såklart är superbra att Bianca pratade om sin ätstörning och hur man som barn upplever en skilsmässa!). För vissa prat, med namn jag aldrig skulle känna igen, med personer jag inte ens visste fans, tar en någon heeelt annanstans än förväntat.

Ems i sommaren

Här är mina bästa!

  1. Uje Brandelius. Ett prat som inte går att avslöja, men du kommer aldrig ångra timmen du hörde det. 8 i känslor, 9 i formulering. Topp 10 av de bästa praten jag hört genom alla år, och det är många.
  2. Katarina Wennstam. Väckte min feminism igen. Även om mycket av det hon säger känns uttjatat (som när antalet skälsord för en kvinna som har sex jämförs med antalet för män som har sex, det känns som alfabetet för oss 90-talister?), så är hela hennes poäng att fortsätta tjata. Ett prat som inte får missas.
  3. Fatima Brenner. Fatima fick Augustpriset för sin fantastiska bok ”Ett jävla solsken” om Sveriges, enligt mig, mest fascinerande kvinna. Jag läser boken och har tyckt att den inte levt upp till mina förväntningar, men här fick jag inse att det berodde på att jag är under sida 50 (grundregel: döm aldrig ut en bok innan sidan 50). Jag fick påminna mig om att andas i slutet, då det inte bara handlar om en livshistoria alla trodde var omöjlig, utan även om en kärlekshistoria som faktiskt var omöjlig. Extra plus för ett sommarprat som inte enbart handlar om sommarprataren.

Annars då? Lyssna på Kenti Wisti för poesi och missa inte Stefans, Ebbas pappas, sommarprat!

/S

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..