Deprimerad igen

Jag vet inte varför det tar emot att skriva om det. Jag har gjort det förut, ju. Jag har inga problem med vad folk tycker, jag kan rabbla på i timmar om varför jag inte har något problem med det, jag har ju inte valt det här, det här är vanligt, jag har aldrig stött på problem i öppenheten. Jag tror jag är rädd för att folk som har sett mig i sommar ska tro att jag har haft en fasad. Många har ju det. Men jag har verkligen inte haft på den. Jag har bara inte fattat det själv. Fattat vadå?

Fattat depressionshelvetet, upplaga 4.

Img 3180

Min älskade systerdotter på sleepover i min nya lägenhet

Skrattet har varit äkta. Såhär 4 (saftiga) depressioner in så vet jag att jag aldrig skrattar så omfattade, länge och kippande som under depressiva perioder. Det är ju härligast att skratta då.

Likadant med sociala sammanhang, festligheter, långa telefonsamtal. Härligt! Härligt som fan!

Det hela började med alarmet i mobilen. Jag satte klockan, varje dag, på 7.30 men jag kom aldrig upp förrän kl 10.00. Jag förstod verkligen inte grejen. Jag blev lika arg varje morgon, för jag förstod det inte. Och så kom en tryckande ångest, inte för att jag skulle ha gjort någonting, utan för att jag hade kunnat göra någonting.

Sedan började märkliga saker hända.

Jag hann ingenting. Jag skulle in på IKEA för att köpa en skärbräda, jag kom ut två timmar senare, utan skärbräda. Jag tappade en pensel när jag målade och skrek åt den att dra åt helvete.

Det lossade hårtussar.

Img 3751

Jag glömde att jag skulle äta lunch med mormor och hon fick vänta en halvtimme och när jag kom så ljög jag. Lögnerna, ett klassiskt tecken på att verkligheten känns för ogreppbar för att ha en legitim förklaring. Jag borde ha förstått det där. Men jag förstod det inte.

Jag tänkte att alla hade svårt att andas i värmen.

Jag tänkte att det inte var någon idé för att skriva till mina vänner och fråga om de kunde ses eftersom de säkert skulle ha fullt upp.

Jag tänkte att det inte var någon idé att skriva till mina vänner eftersom jag hade fullt upp när allting tog sådan tid.

Jag tänkte att det inte var någon idé att jag hade vänner eftersom jag var som jag var.

Jag tänkte att det inte var någon idé att tänka tanken att det inte var någon idé att jag hade vänner eftersom jag var som jag var eftersom jag fan inte kan må bra om jag tänker så.

Img 2386

Så började de två stegen. Jag vaknade av min egen inadning, satte mig upp, lade mig, satte mig upp igen och kunde stå. Jag skulle äta frukost. Jag gick in i köket, satte mig, ställde mig och kunde göra frukost. Och sedan: göra planer, ställa in, göra samma plan igen och gå.

Allting tog två steg. Allting tar två steg. Eller 0. Vissa dagar var det 0 steg.

Den ångest som jag känner den här sommaren genererar en större smärta än på flera år. Den är närmast fysisk. Jag har kräkts av ångest för att smärtan i magen har varit vass, det har varit att svälja rakblad. Den har förfrusit hela kroppen på mornar, och hettat upp varenda lem på kvällarna. Känslan av spetsiga naglar i svanken när jag försöker slappna av, känslan av knytnävar på, in och igenom diafragman när jag försöker vara aktiv. Främst har den hållt mig fängslad, jag kommer inte undan hur jag än gör.

Img 3225

Mormor, mamma och jag

Jag har letat orsaker men det är meningslöst. I början tänkte jag att det var bristen på saker att göra, men inte fan ska håret ramla av för det. Läkaren pratar om undermedicinering och att det är ett depressivt skov jag inte skulle ha märkt av annars. En annan person jag har högt förtroende för sa att det kunde vara utmattning, inte av jobb, utan av alla höga krav jag ställer på mig själv. Stressen över att känna mig värdefull och ändå adlrig helt få till det- hur mycket jag än tränar, ringer mormor eller stryker blusar.

Men det spelar ingen roll. Nu vet ni, och nu vet jag. Jag är deprimerad. Livet känns ganska ofta förjävligt tungt. Vi är flera. Vi fixar det här med.

/S

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..