Överlevarguiden #52 – att dela

Igår träffade jag mig äldsta bror ute, ensam, utan barn, för första gången på jättelänge. Det är självklart svårt att hitta tid för oss båda att bara umgås på tu man hand, och som heltidsarbetande småbarnspappa finns det alltid saker som kommer upp. Men igår var vi av en händelse lediga båda två och bestämde oss för att ses någon timme.

När vi satt där och snackade om allt möjligt kom vi in på pappa. Min pappa, eftersom att vi endast delar mamma. Kalle var 16 år när jag föddes och var precis redo att lämna platsen han var uppvuxen på. Han förklarade att han där och då bara ville fly, en ganska vanlig känsla i den åldern. Att då få ett lillasyskon som dessutom inte hade samma pappa måste ha varit jättekonstigt. Vår mellanbror Viktor var vid den tiden 8, så för honom var det nog inte en lika stor omställning.

Hur som helst – min pappa och mina bröder delade livet med mig och mamma i lägenheten utanför Uppsala. Min barndom har jag alltid sett tillbaka på med glädje och kärlek, och jag minns inte att jag någonsin ens har reflekterat över att mina bröder inte skulle ha varit delaktiga i mitt liv. Jag har inte heller funderat så mycket på hur mina bröder upplevde pappa, de som ändå också kände honom väl. Igår delade vi en fin stund, jag och Kalle, där vi delade minnen om pappa ur olika perspektiv. Jag fick höra hur Kalle ur sitt 16-åriga pojkperspektiv upplevde det att helt plötslig ha en främmande man i köket, och jag berättade om hur pappa alltid talade gott om Kalle och Viktor. De betydde mer för honom än vad de nog trott.

Med lite inspo från gårkvällen får veckans överlevarguide handla om att dela minnen med olika perspektiv. Att påminnas om vad man har haft, förlorat, vunnit och hur det har upplevts ur olika synvinklar är jätteviktigt för att hålla perspektivet. Försök att hitta någon eller några du kan dela minnen eller frågor med, för att sedan kanske bilda dig en ny syn, eller bara förstärka din egen. Det är nyttigt!

Img 5367

/E

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..