Internationella kvinnodagen – Kanelbulle eller viktig?

Det här med internationella kvinnodagen. Det känns som en given dag att ha ett inlägg planerat på just detta tema. Jag har inte förberett något sådant därför att jag inte riktigt kan bestämma mig vad jag tycker om internationella kvinnodagen. På något plan kan jag nästan bli lite stött av dagen. Jag är ingen kanelbulle eller semla som har sin egna lustiga dag. Kanske är dagen en äcklig eftersmak av det faktum att vi inte kommit längre. Det finns självklart en anledning till att det inte finns en mansdag. Det hade varit en annan sak om det hade varit mensens dag, en specifik historisk kvinnas dag men lite allmänt kvinnodagen känns lite, jag vet inte, lätt lixom. Jag har läst fantastiska artiklar om kvinnor idag och det är självklart alltid jätte roligt men samtidigt känns det konstigt att ha en speciell dag för allt detta fint. Ska det inte vara en självklarhet att man hyllar kvinnor och män varje dag? Jag antar ändå att det internationella kvinnodagen framför, och förkroppsligar, är frågan: behövs feminismen?

När jag gick i högstadiet så gick det en tjej i min klass som var väldigt framåt, tog plats och pratade högt. Jag minns hur killarna brukade skratta och göra narr åt henne bakom hennes rygg. Jag minns också själv hur viktigt det var för mig, och dom andra tjejerna i min klass, att skratta med. Då ska man komma ihåg att vi var alla kompisar med denna tjej. Men när killarna skrattade åt henne så var det standard att vi skulle skratta med. Jag skrattade för det var så viktigt för mig att killarna skulle tycka om mig och att jag själv inte skulle bli den man skrattade åt.

För några veckor sedan tog jag upp detta med en vän som även hon gick i denna samma klass och frågade om hon kom ihåg detta. Det gjorde hon men tyckte också att va inte den här tjejen ändå väldigt jobbig. Grejen är den att allt hon gjorde var att bete sig som killarna men det var ingen som tyckte eller tycker att dom är jobbiga.

Jag är feminist därför att jag vill att tjejer ska få bete sig som dom vill utan att man då blir en jobbig eller störig brud. Till dess att dessa till synes små nyanser är utsuddade bor vi inte i ett jämställt land.

Tycker denna video beskriver nyanserna på ett bra sätt, SE DEN.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..