Att tänka på när man väljer skola

Den 18 april stänger antagningen inför universitetet om man vill söka in inför höstterminen. Med tanke på detta så kändes det naturligt att ta lite tid att prata om det här med skola, specifikt val av skola. Hur vet ska man veta vad man ska välja? Går du på gymnasiet så vet jag att du har klasskamrater som vet vad dom vill. Dom har vetat att dom ska bli läkare ända sedan dom gick på dagis. Det är självklart jätte härligt att veta vad man vill, jag höjer mitt glas till dig som vet, men samtidigt måste man komma till insikten att det är många som inte vad vad dom vill göra efter gymnasiet. Är du en av dom? Det är lungt. Du behöver inte veta. Det är den första poängen jag ville få fram. Kanske vet du att du skulle vilja läsa på universitetet? Varför inte börja läsa en kurs? Man behöver inte hoppa på ett program direkt. Utgå ifrån något du tycker är kul och testa på en kurs. Jag antar att det var mitt första tips. Det här med kurser. Jag läste en filosofikurs efter gymnasiet och trots att jag nu pluggar något helt annat fick jag med mig fantastisk kunskap och erfarenhet från att läsa den kursen. Jag skulle absolut inte vilja ha det ogjort. Som min pappa brukar säga; kunskap är inte tungt att bära.

Jag hade från början tänkt att punkta upp lite tips jag hade men sen så började jag bara skriva och då blev det helt crazy och väldigt omstrukturerat. I alla fall, nu när vi fått det ur vägen att det är okej att inte veta vad man vill, vill jag säga några ord till dom som vet. VAR ÄRLIG MOT DIG SJÄLV. När jag skulle söka in till universitetet så visste jag egentligen vad jag ville läsa men vågade inte söka då jag hela tiden fick till mig att det skulle vara så svårt att få jobb inom detta område sedan. Kanske är det inte så smart att jag väljer det, tänkte jag. Så istället valde jag en annan utbildning. Och hoppade av efter två veckor. Det kändes inte rätt. Jag väntade ett år och sen sökte jag till den utbildningen jag egentligen ville från början. Därför att det är min drömutbildning. Vet du vad du vill? Har du en dröm? Då spelar inte allt det där andra någon roll. Löner. Arbetsmarknad. Du har ett liv och du förtjänar att göra det du vill. Du förtjänar att ge det ett försök. Välj med hjärtat.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..