Vad är Milier? Och hur blir man av med dem?

Läsarfråga: Sedan i somras har jag haft små hudfärgade (ibland svagt vita) prickar under båda ögonen. De gör varken ont, eller kliar, men ser inte så roliga ut. Vad beror detta på tror du? Finns det något jag kan göra för att bli av med dem? Jag är 28 år och har bra hy i övrigt!

Svar: Jag är nästan helt säker på att detta är milier. En mili kan vara hudfärgade, vita och lite gula. Dessa kan sitta i hela aniktet, men oftast runt ögonpartiet och ut mot kinder. En mili är en keratincysta som sitter under huden, inkapslade talg knutor. En mili är oftast hård och består av tre små saltliknande kulor under huden. Varje mili är tre kan man säga. De kan vara jätte små och massor av knotter, lite större och kanske bara en.

Vad beror milier på?
Dessa milier beror oftast på fel hudvård, för fet kräm i ansiktet eller att du använder dagkräm runt ögonen istället för en ögonkräm. En vanlig dagkräm innehåller oftast för stora molekyler för den tunna huden kring ögonen. De som får milier i ansiktet använder ofta bodylotion i ansiktet. En bodylotion är aldeles för fet/för stora molekyler för ansiktet. När jag träffade min pojkvän kom jag på honom med att använda bodylotion i ansiktet, och han har fått milier kring ögonen.
Värst drabbade är äldre (dålig blodcirkulation och höga kolestrolvärden), de som har väldigt torr hud (döda hudceller) eller för fet (mycket talg) hud.

Går det att få bort milier? Ja det går! Men man ska inte klämma dem själv, en mili har inget utgångshål och därför kommer den inte veta vart den ska ta vägen. De kan helt enkelt spricka innåt. Jag fick själv en mili en gång för flera år sedan innan jag hade koll på vad detta var. Jag trodde att det var en finne. Den satt ca en halv centimeter under ögat och jag hade den jätte längre. Flera månader, tillslut fick jag nog och klämde dem! Den var stenhård, det gjorde svin ont och den gick sönder.. utåt. Efter det började jag blöda, fick ett sår och sedan läkte det och försvann. Jag hade nog bara tur.
Bäst är att gå till en hudterapeut/salong som har koll på detta. Ansiktet brukar oftast ångas ett tag innan. Sedan används ett sterilt instrument kallat lansett. Man öppnar upp huden runt miliern med hjälp av lansetten och klämmer försiktigt ut talget.

Så, använd ögonkräm runt ögonen och aldrig bodylotion i ansiktet. 

Vill du ha tips på grymma ögonkrämer, spana in mitt ”Bäst-i-test” ögonkrämer, där hittar ni min favorit!

 1. vet du om man kan få dessa på halsen? jag har återkommande vita prickar liknande dessa på halsen, under käklinen precis. de dök upp när jag slutade äta p-piller och hade uppehåll i ett år sedan försvann de något när jag började använda märket Paula’s choice som ska vara effektivt mot Keratosis pilaris vilket jag även också misstänkt att det kan va. när jag sen började äta p-piller igen försvann de och nu när jag bytt märke har de kommit tillbaka så det verkar helt klart vara något hormonellt men vårdcentralen är inte till nån hjälp tyvärr

 2. Nej, få kan beskyllas för att orsaka sina milier på egen hand genom t ex felaktig hudvård eller att man har för fet hy. En milie är en inkapslad talgkula som ligger under det yttersta hudlager och därför går den inte att klämma som en finne. De uppstår ofta på grund av att man är torr i huden och huden då producerar fett (talg) för att kompensera för torrheten i ansiktet. Regelbunden peeling liksom en återfuktande ansiktskräm och ögonkräm är det man kan göra på egen hand i förebyggande syfte. Ytliga milier går att klämma själv med hjälp av en steril nål, men en hudterapeut är det bästa alternativet om man har många milier, de sitter djupt eller är små. acnespecialisten.se har behandlingar där man särskilt fokuserar på att ta bort milier, men skickliga hudterapeuter gör det också utan problem.

 3. jag har haft vita prickar över/under ögonen sedan jag var barn. Jag gillar dem och vill absolut inte ta bort dem! Varför behöver allt som inte inkluderar alla vara fel och objekt för eliminering.

 4. Åh, så det är en sån jag haft under ögat i över två år utan att veta vad det är. Velat tagit bort den själv men inte vågat. Ska genast besöka en hudterapeut som kan ta bort den. Hittade en i stan som tar 200:- för det. Mer än det bör det inte kosta. Tack för att du skrev om detta :)

 5. När jag var liten hade jag många födoämnes allergier som gav mig eksem i armvecken, och eftersom huden där blev så torr samt irriterad pga mycket kliande fick jag även millier där. Min skolsjuksköterska tog bort dem med en lansett, men jag har fått jättemånga små små ärr efter detta, så har man dem i ansiktet skulle iaf jag nog välja den jag går till med omsorg och INTE försöka mig på att ta bort dem själv!

 6. Löjligt! Jag brukar få en till två sådana om året. Enklaste sättet att bli av med de är att stick hål på de med en nål och sedan bara trycka ut innehållet. Gör inte ont om hålet är tillräckligt stort, och två dagar senare har det pyttelilla såret läkt. Skulle aldrig gå till en hudterapeut för något så litet.

 7. Uppstår milier bara under ögonen eller kan de även uppstå på andra ställen i ansiktet? Jag har liknande prickar på hakan, rätt många så det ser/känns lite ”knottrigt”. Kan det vara milier eller är det något annat? Tacksam för svar :(

  1. De uppstår OFTAST under ögonen, men ofta även ut mot kinderna. Där huden är tjockare händer det inte speciellt ofta, men man ska aldrig säga aldrig! Tror dock att det är något underliggande i huden om det ”bara” är lite knottrigt. De här millierna blir gaaanska stora och som finnar. fast mer vita.

 8. Min dotter har haft det på armarna, men efter att vi bytt till eucerin duscholja så har dom försvunnit. Hon träffade en allergisjuksöterska som blev väldigt impad av att det gick att få bort dom men denna enkla metod.

 9. Det beror inte alls oftast på fel hudvård, jag har såna och använder väldigt bra ansiktsprodukter. Har också gått till dermatolog som säger att man antingen får göra ett litet ingrepp med nål eller göra laser.

 10. Det här kanske är en dum fråga, men jag har såna på armarna. Det ser i alla fall ut som det. Är det möjligt? Jag tycker det är jätte jobbigt och jätte fult. Finns det något jag kan göra för att få bort dom på armarna? Jag smörjer in armarna efter varje dusch. Och jag skrubbar dom nästan varje gång.

  1. Hej, det ar formodligen Keratoris Pilaris du har, en vanlig hudakomma(alltsa inte eksem, det enda som dte gor ar att det syns) som halften av befolkningen har mer eller mindre av. Det finns en bra hudkram pa apoteket for det, kommer inte ihag vad den heter men den kommer i bade sma och stora flaskor, receptrfri, har en beige och gron etikett.

  2. Fet kram ar det varsta man kan smorja med…eftersom detta ocksa har att gora med keratin i harsackarna…

  3. Jag hade det lite innan, men jag använde body lotionen från hollister och då försvann det. Men det kan ju ha varit av andra orsaker också som det försvann.

 11. Har någon av er gått till salong och testat tagit bort dom här? Jag skulle jätte gärna vilja veta vad det kostade ungefär, då jag haft en under ögat nu sen i somras och den vill bara inte försvinna av sig själv…

 12. Jag har en sån ovanför överläppen. Haft det i säkert två veckor. Den får va där, för den syns knappt eller känns.

 13. Jaha då var det en sån jag hade under ögonbrynet för ett tag sen. Den satt säkert där mer än ett år men jag fick med nog av den tillslut och klämde den! Intressant att lära sig nått nytt ;)

 14. Å tack för detta inlägg! har haft en sån vid 2 tillfällen,men visste aldrig vad det va men stack hål med nål vid båda tillfällena och klämde sen läkte det:)

 15. Jag tar bort dem med ett sterilt instrument kallat lansett. En sorts kanyl. Man kan även ta bort dessa med laser. Men enklast är att boka tid hos din hudterapeut och be denne att ta bort dem. Hudterapeuten öppnar upp huden runt miliern med hjälp av lansetten och klämmer försiktigt ut talget. (Det här skall inte göras själv då det kan orsaka små onödiga ärr) fast jag har inte fått några ärr.
  Men man kan ta bort med vanlig nål (steriliserad dvs) men försiktigt så att det inte blir är, och att man ångar ansiktet innan man börjar så att porerna öppnar sig.
  De kan vara hårda, då klämmer man försiktigt.

 16. Jag har använt jojobaolja och jag såg tyvärr inget mirakel, en av mina större milier försvann efter en lång tids användning dock. Men jag använder fortfarande denna underbara oljan som gör min hud supermjuk och håret lent och glansigt.

 17. Rosenserien säljer en fantastisk jojobaolja. Det märket finns oftast i olika hälsokostaffärer. Eller i min mammas salong i Falun. :)

 18. Har två stycken såna. En under vänstra ögat, och sen har jag en på högra ögonlocket vid fransraden. Och jag tycker inte om dessa. Men var får man tag i jojobaolja?

 19. Vilket bra inlägg! Har också problem med det här. Har hört att jojobaolja kan hjälpa. Har du någon erfarenhet kring det?

 20. Det är ärftligt med och mycket viktigt att ha rätt hudkräm då, min syster fick gå och ta bort sina under ögonen hos en hudsalong. Men de kommer tillbaka då o då asså försvinner aldrig ..:/

 21. Jag hade en mili bara någon millimeter under ögat i ca ett år, för någon dag sedan var den bara borta. Måste ha växt bort! Det var nog ren lycka. Haha

Comments are closed.

LOADING..