Svar på frågestund – Framtiden

Här kommer den första delen av svaren på min frågestund! Dessa frågor hamnar under kategorin ”framtiden”, dvs hur jag tänker kring studier efter gymnasiet, jobb, resor etc. Sen kommer jag göra likadant med resterande frågor och dela in dem i lämpliga kateogorier. 

Q: Vilket civilinenjörsprogram planerade du att läsa på KTH förut?

A: Det var inom hållbar utveckling, men jag tror det hette ”Miljö och Energisystem” eller något i den stilen! Låter superintressant, men det är såklart dömycket matte, datorkunskap och annat svårt. 

Q: Hej Mathilda! Skulle inte du kunna berätta lite mer om den kursen/programmet i Göteborg som passar om man vill bli bröllopsplanerare, som du pratade om i er senaste podd? Verkar ju superroligt! Krävs ma 3b för den och hur lång är den?Stooor kram till dig och tack för en underbar blogg!

A: Hej! Först och främst så är det inte en utbildning som gör dig till bröllopsfixare, du måste ha missförstått mig lite. Den är inom event och projektledning, men genom den kan man ju säkert plugga sig vidae till bröllopskoordinator eller liknande. Det är i alla fall ett program på två år som man studerar på heltid i Gbg och det fanns vissa ganska speciella krav för att vara behörig, men dessa var bara arbetslivserfarenheter. Jag vet därför inte säkert om ma3b behövdes, men det är mycket möjligt! Jag rekommenderar dig att kolla in den HÄR hemsidan för mer info!

Q: Hej Mathilda! Vad är dina framtidsplaner? Vad har du tänkt göra nu efter studenten? Jag har precis tagit studenten och är väldigt kluven över vad jag vill göra… Det finns så mycket att välja på och så många vägar att gå. Kan inte du skriva en mängd inspirerande tips på hur man ska tänka och framförallt hur man ska bestämma sina val med omsorg?

A: Mina framtidsplaner är att hitta ett jobb som inte känns som ett jobb, och tjäna mycket pengar på det. Snarare än dröm än de faktiska planerna kanske, haha. Men det är ju målet för alla egentligen tror jag! Inom vilket yrke eller bransch vet jag inte än, vi får väl se vart livet tar mig. Här kommer lite tips:
Stressa inte. Såååå viktigt. Du är säkert bara 18-19 år som mig och att samhället stressar oss redan är bara sjukt. Jag tycker alla, oavsett hur man presterat i gymnasiet, är värd ett år där man bara kan ta det lugnt och tänka igenom saker. Kanske till och med två eller tre år.
Testa många olika jobb. Försök söka dig till olika branscher för att få någon uppfattning om vad som är din grej, och vad som inte är det. Vet att man inte är kvalificerad att jobba vartsomhelst, men många företag tar emot praktikanter. 
Sök enstaka kurser på högskola. Detta hör ihop lite med tipset ovan, för även på det här sättet kan man sortera bort branscher och yrken som kanske inte passar dig. Läser man en kurs som man verkligen inte nånsin kommer få nytta av igen? Spelar roll, då har du den i ryggen och kan i alla fall addera den till ditt CV. Ansökningsperioden för kurser som börjar nu till våren öppnar den 15 september och har öppet i en månad!
Lyssna på dig själv. Förmodligen det allra viktigaste! Låt ingen nedvärdera det du drömmer om att göra. Inget yrke är dåligt, alla behövs. Vad vore vår vardag utan busschaufförer till exempel? Skit i vad alla säger och gå på din magkänsla, den har oftast rätt. 

Q: Jag vet att du funderat på att bli wedding-planner, låter sjukt kul! Men finns det nåt du absolut inte skulle kunna se dig själv jobba som?
A: Oj, det finns mycket… Mattelärare är det första som kommer upp i mitt huvud. Fy!

Q: Har du planer på att göra någon större resa eller flytta utomlands nu när du inte går i skolan längre? Eller tänker du spara alla pengar till framtida boende eller liknande? Tack för en inspirerande pod och en läsvärd blogg!

A: Det är ju väldigt vanligt bland unga att dra på en längre resa till främst Asien eller Australien. Man sparar ihop väldigt mycket pengar och sätter sedan som mål för sin resa att se så mycket som möjligt, något som självklart innebär att man kanske inte kan vara så kräsen inom mat/boende. Men det är jag, speciellt på semester! Kan förstå att många väljer att åka på en sån resa, men det är helt enkelt inget för mig. Så nej, planerar inte någon längre resa utan sparar hellre pengar till framtida studier och en lägenhet. 

 
 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..