Halloweencupcakes med apelsin och choklad

Mitt sista Halloween-recept är dessa sviiingoda och supersnygga cupcakes med smak av apelsin och choklad! Återigen, kanske inte så läskiga, men i mina ögon är temat tydligt. De här har gott hem jättebra hemma hos mig och uppskattats av alla, även av mig som brukar vara ganska kritisk när det kommer till vad jag bakar. Blev ni sugna? Här kommer receptet!

Till dessa cupcakes gör vi två olika smetar; en med smak av choklad och en med apelsin. Typ som en tigerkaka! Jag hittade inget färdigt recept på en just sån här kombo, så jag valde att kombinera två cupcake-recept som jag vet är supergoda. De skulle gräddas lika länge och på samma temperatur, det är ju huvudsaken. 

Till chokladsmeten behöver du: 
– 3 dl socker
– 2 dl kakao
– 1,25 dl vispgrädde
– 1 stort ägg
– 1,25 dl kaffe
– 0,5 dl vegetabilisk olja
– 1,5 dl vetemjöl
– 35 g mörk choklad
– 0,75 tsk bikarbonat
– 0,5 tsk bakpulver 
– 1 tsk vaniljsocker

1. Häll det varma kaffet över chokladen och vaniljsockret. Låt detta lösas upp och svalna i minst 15 minuter. 

2. Så länge kan du blanda samman vetemjöl, kakao, bikarbonat och bakpulver i en separat bunke.

3. Vispa ägget i ca 2 minuter, sänk sedan hastigheten och ha i oljan. Vispa sedan i 30 sekunder till innan du tillsätter den avsvalnade kaffeblandningen, vispgrädde och socker. 

4. Tillsätt kakao- och mjölblandningen, vispa sedan samman smeten helt och hållet. 

Till apelsinsmeten behöver du:
– 3 dl vetemjöl
– 2,5 dl strösocker
– 0,5 dl vispgrädde
– 0,75 dl saft från apelsin (saften från 1 apelsin)
– Skalet från 1 apelsin
– 115 g rumstempererat smör
– 2 st ägg
– 0,5 tsk bakpulver
– 1 msk maizena
– 1 tsk vaniljsocker

1. Mixa smöret och strösockret tills blandningen är fluffig.

2. Ha i ett ägg i taget, och ha i apelsinskalet tillsammans med det sista ägget.

3. Ha i mjöl, maizena, bakpulver och vaniljsocker och blanda runt lite lätt.

4. Ha slutligen i grädden och apelsinsaften och vispa smeten tills den är slät och klumpfri.

När båda smetarna är färdiga är det dags att färga dem, till detta behöver du svart och orange karamellfärg (eller en blandning av gul och röd). Ha i valfri mängd färg, men tänk på att framförallt den orangea färgen kommer fram tydligare efter gräddning. 

Jag ville gärna ha en lite tigerkake-effekt på mina cupcakes och valde därför att hälla i respektive smet omlott i olika omgångar. Börja med ett lager av exempelvis apelsinsmeten, häll sedan ner en en lite mindre mängd av chokladsmeten som inte täcker över apelsinsmeten helt. Häll sedan ner lite till av apelsinsmeten, men som den här gången inte täcker över all chokladsmet du haft i. Fortsatt sedan så tills varje cupcake-form är fylld till 3/4-delar, resultatet kommer bli som på bilderna ovan!

Grädda dina cupcakes i mitten av ugnen i 20 minuter på 175 grader. Testa med en sticka att dina cupcakes är färdiga, den ska vara torr när du tar upp den!

Såhär coola blir dina cupcakes invändigt med tekniken jag visade tidigare i inlägget!

Nu ska vi göra frostingen, som jag också gör i två färger och smaker. Jag valde att göra en cream cheese-baserad frosting som blir fin vid spritsning, men man kan ju säkert hitta många andra väldigt bra recept. 

Till din chokladfrosting behöver du:
– 60 g mjukt smör
– 200 g cream cheese
– ca 3 dl florsocker
– 1 tsk vaniljsocker
– 200 g mjölkchoklad
– Svart karamellfärg

Vispa smöret och cream cheesen mjukt och ha sedan i allt florsocker och vaniljsocker. Hacka chokladen och smält denna över vattenbad, låt den sedan svalna lite innan du rör ned den i frostingen – lite i taget. Blanda samman och avsluta med att röra ner karamellfärgen. Blir frostingen för lös efter detta så kan man tillsätta mer florsocker!

Till din apelsinfrosting behöver du: 
– 60 g mjukt smör
– ca 7 dl florsocker
– 1 tsk vaniljsocker
– 100 g cream cheese
– Skalet från en apelsin
– 0,5 dl apelsinsaft
– Orange karamellfärg

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och apelsinsaft krämigt. Ha i all cream cheese och apelsinskalet, vispa sedan ihop frostingen. Avsluta med att färga frostingen till önskad orange ton, även här kan du tillsätta mer florsocker vid behov. 

Nu kommer vi till det lite kluriga med dessa cupcakes, nämligen spritsningen! För att få till den mixade färgen på din frosting behöver du valfri tyll och spritspåse, samt ett vanligt A4-papper. Klipp till pappret så det passar att stoppa ner i spritspåsen, efter det kan det vara bra att ha någon som håller i påsen åt dig, eller som mig stoppa ner den i en hög vas. 

Häll ner apelsinfrosting på ena sidan av pappret och chokladfrosting på den andra sidan, lirka sedan försitkigt ut pappret ur påsen utan att allt för mycket frosting följer med ut. Blandas dina färger lite i detta steg så gör inte detta något, men tanken är att hälften av påsen ska vara fylld med orange frosting och den andra halvan med brun sådan. Sen är det bara att spritsa!

Supersnygga och väldigt, väldigt goda. Testa dessa, hörrni!

LOADING..